20/07/2020

Koniec sezonu truskawkowego

Jeszcze są, jeszcze możemy cieszyć się ich smakiem. Truskawki prosto z krzaczka to coś, na co czekamy co roku! Jakie prace musimy wykonać, by co roku szczodrze owocowały? Podpowiadamy. Świeże truskawki z własnego ogrodu Kilka prostych zasad pozwoli nam zebrać sporo owoców. Pamiętajmy, by przed owocowaniem i w trakcie owocowania truskawek, podlewać je obficie i regularnie. By pięknie się wybarwiły i by były mniej narażone na atak chorób, musimy je od wiosny często pielić.     Jesienią konieczne jest wzbogacenie podłoża o środki odżywcze, by rośliny się wzmocniły i wydały w następnym sezonie dorodne owoce. Polecamy kompost z własnego kompostownika lub gotowe nawozy. Pamiętajmy, by przy okazji zasilania podłoża nie uszkodzić korzeni roślin. Młode truskawki Po zebraniu ostatnich truskawek w lipcu, trzeba zadbać o grządki, by mieć owoce w następnych latach. Od czego zacząć? Przede wszystkim zagony z truskawkami powinny być podzielone na strefy, w których uprawiamy truskawki jednoroczne, dwuletnie i trzyletnie, by mieć owoce co roku.     Najobficiej owocują truskawki dwuletnie i trzyletnie. To zatem moment, by zastanowić się, czy nie czas na wymianę roślin na młodsze. Młode rośliny pobieramy z odłogów, czyli pędów, na których formują się młode rośliny. Pobierzmy je także od młodych roślin, jednorocznych. Teraz, w lipcu, to idealny moment! Pobieramy pierwszą i druga młodą roślinę. Kolejne są zbyt słabe. Prace sezonowe U roślin, które zostają na następny sezon, obrywamy dolne liście, także te uszkodzone i porażone. Sierpień i wrzesień to czas, gdy roślina po owocowaniu się odradza, wzmacnia i odrasta, tworząc bazę do wydania owoców w następnym roku. Gdy jesienią pozostałe liście obumrą, usuwamy je. WAŻNE! Wszystkie części truskawek, typu liście czy pędy, palimy. Nie kompostujemy ich, gdyż będą źródłem przenoszenia chorób roślin na kolejne ogrodowe rośliny.     ADMIN
23/06/2020

Uprawa ogórków gruntowych

Ogórki gruntowe to ulubione warzywo Polaków. W sezonie nie wyobrażamy sobie bez niego letnich sałatek, chłodników czy mizerii. Przez cały rok w każdym domu królują ogórki kiszone i w zalewie octowej. Dodawane są powszechnie do kanapek, przystawek, posiłków głównych i stanowią ich sedno, jak zupa ogórkowa. Tak wiele zastosowań sprawia, że uprawa ogórków jest tak powszechna w przydomowych ogrodach. Warzywo super fit 100 g ogórka to tylko 8 kalorii. Niewiele produktów jest tak mało tuczących. A przecież świeże ogórki to skarbnica witamin i mikroelementów. Dzięki dużej zawartości wody i modzie na warzywne smoothie, są też nieodzownym składnikiem takich orzeźwiających napojów. Korzystajmy zatem z tego bogactwa!     Letnia uprawa ogórków Upalny czerwiec to moment, kiedy mogą się pojawić problemy z mączniakiem rzekomym dyniowatych. Sprzyja temu ciepłe i suche powietrze. Liście wtedy żółkną, pojawia się na spodniej stronie liścia nalot w kolorze szarym. Choroba znacznie zmniejsza plony ogórków. Warto zatem przemyśleć regularne opryski odpowiednimi preparatami. Oprysk można wykonać samodzielnie, w zależności od stopnia nasilenia objawów, co co tydzień lub co 7-10 dni. Jeśli nie mamy doświadczenia w opryskach, w doborze preparatu pomoże pracownik sklepu ogrodniczego.     Drugą często spotykaną chorobą ogórków gruntowych, jest bakteryjna plamistość ogórka. O tej porze roku skutkuje ona obniżeniem plonów. Jej objawy to żółte kanciaste plamki, które przy upalnej pogodzie powodują podziurawienie liści. Opryski środkiem miedziowym należy wykonać po zauważeniu pierwszych objawów choroby. W następnym sezonie nie zaleca się uprawy ogórków na tym samym stanowisku.     Zaprawy z ogórków Do kiszenia ogórków nie trzeba nikogo przekonywać. Małosolne to letni przysmak. Ogórki poddane procesowi fermentacji zyskują cenne właściwości odżywcze. Dzięki bakteriom fermentacyjnym stają się produktem mającym  zbawienny wpływ na układ trawienny. A to z kolei wpływa na poprawę odporności. A zatem: jedzmy regularnie kiszonki!     Ogórki w zalewie octowej, wszelkie sałatki pasteryzowane, mają mniej właściwości […]
18/05/2020

Majowy siew dyni

Dynia: dlaczego warto ją sadzić co roku w ogrodzie? Dynia jest jednym z tych warzyw, które w jesiennym menu zajmują bardzo ważne miejsce. I dobrze, bo ten wspaniały dar natury to nie tylko wyjątkowy smak, ale i moc korzyści dla zdrowia. Co warto wiedzieć o dyni i wpływie, jaki zdrowa dieta z jej udziałem ma na nasze zdrowie?   Dynia jest fit Dynia to niewiele kalorii, za to sporo błonnika, dzięki czemu dieta z takim dodatkiem sprzyja pięknej sylwetce. Warzywo to dostarcza nam jednocześnie wielu cennych witamin i minerałów. Nie brak w nim fosforu, cynku i potasu, sporo w niej też nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ten, kto włączy dynię do swej zdrowej diety, ten z pewnością sporo zyska.   To warzywo świetnie sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapewnia lepsze samopoczucie oraz skuteczniejszą ochronę przed wieloma chorobami. Dynia jest też bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, mającego ogromne znaczenie i dla naszych oczu i dla naszej skóry. Większa odporność, mniej problemów z sercem i układem naczyniowym oraz sprawniej pracujący przewód pokarmowy – oto główne powody, dla których warto jeść dynię. Kiedy siać dynię do gruntu? Majowy siew dyni wprost do gruntu rozpoczyna się po 15 maja, gdy już jest dość ciepło,  gniazdowo po 2 – 3 sztuki w rozstawie 100 x 100 cm, na głębokość 4 cm.       Przetwory z dyni Najbardziej popularne są kawałki dyni w zalewie octowej, idealne do mięs i przystawek. Doskonale smakuje także kompot z dyni. Jeśli dodamy do niego goździki, zyska wspaniały smak i aromat. Dynię możemy dodawać także do ciast. Jabłecznik, do którego warstwy jabłek dodamy wiórki surowej dyni, zyska nowy smak i dość żywy kolor. Również mus dyniowo-jabłkowy to pożywny i lekkostrawny deser dla dzieci i osób starszych.     Jednakże najbardziej popularna w ostatnich latach, stała się […]
30/09/2019

Żurawina – polecamy do przydomowej uprawy

  Poszukujesz czegoś nietypowego? Czegoś intrygującego i nowego do swojego przydomowego ogrodu? Podpowiadamy: żurawina. Czym jest ta roślina? W kilku słowach można napisać, że jest to wieloletnia, zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych. Żurawina ma jadalne owoce, jest doskonała jako lek, przyprawa, albo dodatek do mięs oraz od kilku lat jest popularną zdrową przekąską.     Żurawina   Nie jest to roślina łatwa w uprawie, jednakże, gdy ogrodnik zapewni jej odpowiednie warunki, na pewno zostanie mu to wynagrodzone. To spora satysfakcja, gdy po roku dbania o rośliny, możemy w końcu zebrać pierwszy plon.     Żurawina w Polsce   W naszej strefie występują jej dwie dzikie odmiany: żurawina błotna i żurawina drobnoowocowa. Wiosną na ich gałązkach pojawiają się drobne białe kwiatki, a jesienią dojrzewają dorodne owoce. Ich piękny kolor widać z daleka. Na szczęście mamy już odmiany nadające się do sadzenia w ogrodzie.     Najbardziej popularna żurawina amerykańska, ma płożące się, dość długie pędy. To roślina zimozielona. Jej jagody są kuliste i mają piękny, czerwony kolor. Żurawina wielkoowocowa ma jagody nieco słodsze, stąd jej odmiana cieszy się coraz większą popularnością.   O czym warto pamiętać przed posadzeniem?   Jaki odczyn gleby jest dla żurawiny najlepszy? W ogrodzie należy zapewnić jej kwaśne, przepuszczalne i wilgotne podłoże. Jako wyściółka stosowany jest torf wymieszany z piaskiem i trocinami. Krzewinka lubi miejsca słoneczne, a na zimę warto ją okryć, gdyż często zdarzają się przemarznięcia. Porą odpowiednią na sadzenie jest wiosna i jesień.   Wybieram żurawinę!   Chcesz wypróbować tę roślinkę w przydomowym ogrodzie? Rynek oferuje wiele jej odmian. Na pewno warto spróbować, nie zrażając się jej kapryśną naturą. Jak niektórzy mówią, dla chcącego nic trudnego! Często praca włożona w jej uprawę zostaje wynagrodzona obfitymi plonami i serce się raduje na samą myśl o tym. Gdy pojawią się pierwsze owoce, będziesz wiedzieć, że czas poświęcony […]
28/09/2018

Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Filux

  Dla działkowiczów, ogrodników, amatorów leśnego runa nadszedł najciekawszy czas w roku. Zbiór ogrodowych plonów i grzybobranie zwiastują pełne zimowe spiżarnie. Kisimy, wekujemy, smażymy i suszymy. Wszystko po to, by cieszyć się smakami lata na dłużej. Suszarka do grzybów owoców i warzyw Filux usprawni i przyspieszy proces suszenia produktów.   Suszarka do grzybów, owoców i warzyw Filux Oto ona, bohaterka sezonu! Nowoczesna i wydajna suszarka Filux o mocy 250 W. Posiada 5 ażurowych tacek do wyłożenia produktów do suszenia. Obsługa urządzenia jest dziecinnie prosta. Ośmiostopniowa regulacja temperatury daje nam możliwość suszenia różnych produktów, ale także dostosowania parametrów procesu do grubości produktów. Jak to rozumieć? Jabłka pokrojone na cieniutkie plasterki będą się krócej suszyć, niż te same jabłka pokrojone w grubszą kostkę – potrzebną np. do keksa.   Suszarkę możemy przechowywać złożoną (tacki), wtedy łatwiej jest ją wstawić do niższej szafki niż wysokość urządzenia przed zdjęciem tacek. Suszarka do grzybów, owoców i warzyw – użytkowanie Pierwszym etapem jest przygotowanie produktów. Najlepszy susz uzyskujemy z wysokiej jakości produktów wyjściowych. Drugim etapem jest ich rozdrobnienie pamiętając, że im grubsze plasterki czy kawałki, tym proces suszenia będzie trwał dłużej.                               W wypadku owoców powinny być one dojrzałe i jędrne, warzywa i zioła możliwie świeże. Starajmy się także nie przeładowywać tacek ilością produktów. To wydłuży czas suszenia i zaburzy cyrkulację powietrza w pracującym urządzeniu. I tutaj warto wspomnieć o kolejnej ważnej rzeczy. Nawet jeśli chcemy suszyć niewielką ilość produktów, powinniśmy instalować wszystkie tacki suszarki. Prawidłowa i efektywna cyrkulacja powietrza wymaga przestrzeni.     Niektóre suszone owoce i warzywa są także bardzo dekoracyjne! Z ich pomocą możemy stworzyć niebanalne, pachnące domowe dekoracje. Niepowtarzalne, własnoręcznie wykonane stworzą niezwykły klimat we wnętrzu.     Suszarkę do grzybów owoców i warzyw marki Filux ma w ofercie […]
25/05/2018

Sokownik – 100% soku w soku

Letnia i jesienna obfitość owoców cieszy każdego ogrodnika. Po okresie ciężkiej pracy i systematycznej pielęgnacji roślin, zaczynamy widzieć efekty swojej pracy. Czasem owoców jest tak dużo, że nie nadążamy z ich przerabianiem. Jednym ze sposobów na pyszne i zdrowe przetwory jest nowoczesny sokownik.     Sokownik jest prosty w obsłudze To nie jest trudne w obsłudze urządzenie. Składa się z kilku części wykonanych ze stali szlachetnej, które łatwo jest złożyć razem. Dolny garnek – pierwszy po lewej stronie – jest pojemnikiem na wodę:     Środkowy jest pojemnikiem zbierającym gotowy sok. On także ma zainstalowany wężyk z zaciskiem, dzięki któremu na bieżąco przelewamy sok do przygotowanych wcześniej pojemników lub naczyń.     Górny garnek ze szklaną pokrywą – na zdjęciu po prawej stronie –  jest pojemnikiem na owoce. To z niego, podczas działania pary wodnej, sok przez dziurkowane dno spłynie do środkowego pojemnika (pojemnik po lewej stronie na zdjęciu). Jakość sokownika a jakość soku Stal szlachetna jest higieniczna, łatwa do mycia i bardzo trwała. Takie naczynia nie odkształcają się i są szczelne. To gwarantuje, że proces pozyskania soku jest efektywny i trwa możliwie krótko.   Ważną informacją jest to, że sokownik można używać na każdym typie kuchenek. To oznacza także, że sok można przygotować w domu, ale również na kuchence w altanie na działce, by go od razu spożyć. Nie ma lepszych i smaczniejszych sposobów na ugaszenie pragnienia latem, niż napoje na bazie prawdziwych soków 100%. Soki owocowe z dodatkami Jeśli uprawiasz zioła, nie zapomnij, że można je dodać do partii przerabianych owoców i w ten sposób wzbogacić smak soku. Jabłko z miętą będzie orzeźwiające, a mieszanie różnych owoców da nam zaskakujące bogactwem smaków wieloowocowe soki. Warto poeksperymentować, by cieszyć się pełnią letnich i jesiennych owocowych przysmaków. Także dzięki wekowaniu soków, najintensywniejsze smaki lata zostaną z nami w długie, zimowe […]