Jeszcze są, jeszcze możemy cieszyć się ich smakiem. Truskawki prosto z krzaczka to coś, na co czekamy co roku! Jakie prace musimy wykonać, by co roku szczodrze owocowały? Podpowiadamy.
Kilka prostych zasad pozwoli nam zebrać sporo owoców. Pamiętajmy, by przed owocowaniem i w trakcie owocowania truskawek, podlewać je obficie i regularnie. By pięknie się wybarwiły i by były mniej narażone na atak chorób, musimy je od wiosny często pielić.
Kultywator – spulchniacz, pozwala napowietrzyć glebę, ułatwia usunięcia drobnych chwastów.
Szeroka motyka pomaga usunąć duże ilości chwastów wraz z korzeniami
Jesienią konieczne jest wzbogacenie podłoża o środki odżywcze, by rośliny się wzmocniły i wydały w następnym sezonie dorodne owoce. Polecamy kompost z własnego kompostownika lub gotowe nawozy. Pamiętajmy, by przy okazji zasilania podłoża nie uszkodzić korzeni roślin.
Po zebraniu ostatnich truskawek w lipcu, trzeba zadbać o grządki, by mieć owoce w następnych latach. Od czego zacząć?
Przede wszystkim zagony z truskawkami powinny być podzielone na strefy, w których uprawiamy truskawki jednoroczne, dwuletnie i trzyletnie, by mieć owoce co roku.
Najobficiej owocują truskawki dwuletnie i trzyletnie. To zatem moment, by zastanowić się, czy nie czas na wymianę roślin na młodsze. Młode rośliny pobieramy z odłogów, czyli pędów, na których formują się młode rośliny. Pobierzmy je także od młodych roślin, jednorocznych. Teraz, w lipcu, to idealny moment! Pobieramy pierwszą i druga młodą roślinę. Kolejne są zbyt słabe.
U roślin, które zostają na następny sezon, obrywamy dolne liście, także te uszkodzone i porażone. Sierpień i wrzesień to czas, gdy roślina po owocowaniu się odradza, wzmacnia i odrasta, tworząc bazę do wydania owoców w następnym roku. Gdy jesienią pozostałe liście obumrą, usuwamy je.
WAŻNE! Wszystkie części truskawek, typu liście czy pędy, palimy. Nie kompostujemy ich, gdyż będą źródłem przenoszenia chorób roślin na kolejne ogrodowe rośliny.
ADMIN