Ogórki gruntowe to ulubione warzywo Polaków. W sezonie nie wyobrażamy sobie bez niego letnich sałatek, chłodników czy mizerii. Przez cały rok w każdym domu królują ogórki kiszone i w zalewie octowej. Dodawane są powszechnie do kanapek, przystawek, posiłków głównych i stanowią ich sedno, jak zupa ogórkowa. Tak wiele zastosowań sprawia, że uprawa ogórków jest tak powszechna w przydomowych ogrodach.
100 g ogórka to tylko 8 kalorii. Niewiele produktów jest tak mało tuczących. A przecież świeże ogórki to skarbnica witamin i mikroelementów. Dzięki dużej zawartości wody i modzie na warzywne smoothie, są też nieodzownym składnikiem takich orzeźwiających napojów. Korzystajmy zatem z tego bogactwa!
Upalny czerwiec to moment, kiedy mogą się pojawić problemy z mączniakiem rzekomym dyniowatych. Sprzyja temu ciepłe i suche powietrze. Liście wtedy żółkną, pojawia się na spodniej stronie liścia nalot w kolorze szarym. Choroba znacznie zmniejsza plony ogórków. Warto zatem przemyśleć regularne opryski odpowiednimi preparatami. Oprysk można wykonać samodzielnie, w zależności od stopnia nasilenia objawów, co co tydzień lub co 7-10 dni. Jeśli nie mamy doświadczenia w opryskach, w doborze preparatu pomoże pracownik sklepu ogrodniczego.
Drugą często spotykaną chorobą ogórków gruntowych, jest bakteryjna plamistość ogórka. O tej porze roku skutkuje ona obniżeniem plonów. Jej objawy to żółte kanciaste plamki, które przy upalnej pogodzie powodują podziurawienie liści. Opryski środkiem miedziowym należy wykonać po zauważeniu pierwszych objawów choroby. W następnym sezonie nie zaleca się uprawy ogórków na tym samym stanowisku.
Do kiszenia ogórków nie trzeba nikogo przekonywać. Małosolne to letni przysmak. Ogórki poddane procesowi fermentacji zyskują cenne właściwości odżywcze. Dzięki bakteriom fermentacyjnym stają się produktem mającym zbawienny wpływ na układ trawienny. A to z kolei wpływa na poprawę odporności. A zatem: jedzmy regularnie kiszonki!
Ogórki w zalewie octowej, wszelkie sałatki pasteryzowane, mają mniej właściwości odżywczych, niż świeże ogórki czy kiszonki z nich sporządzone. Jednak ich wyborny smak i chrupka konsystencja sprawiają, że są idealnym dodatkiem do wielu dań i przekąsek. Gdy przygotowujemy domowe weki, możemy poeksperymentować z ich smakiem. Od dodatków, typu przyprawy, dodatki warzywne czy roztwór octu, możemy przygotować zalewę, jaką najbardziej lubimy.
Od dawna wiadomo, że sok ma właściwości nawilżające, lekko wybielające i ściągające naskórek. Świeże plasterki nadają się zatem na maseczkę do każdego rodzaju cery. Ich właściwości ukoją cerę suchą i wyciszą cerę mieszaną. Warto sięgać przez cały rok po tak dostępne, tanie i skuteczne receptury.
ADMIN
2 Comments
Bardzo pomocny wpis!
Ogórki wyhodowane we własnym ogródku od razu smakują inaczej! Niestety w tym roku nie było ich tak dużo, jak w ubiegłych latach…