Kalendarz biodynamiczny styczeń 2020
30/12/2019
Agrest
16/01/2020

Orzech włoski

 

Orzechy włoskie to głównie smaczne pestkowce. Jednak drzewo to także liście, łupiny orzecha i kora, czyli od wieków znane surowce zielarskie.

 

Foto z „Klucz do oznaczenia polskich roślin leczniczych i przemysłowych” Leonidas Świejkowski, Wydawnictwo Polskiego Związku Zielarskiego , Kraków 1952r.

 

Orzech włoski – co warto wiedzieć o tej roślinie?

 

Drzewo z rodziny orzechowatych dorasta nawet do 30 m i ma silnie rozgałęzioną koronę. Cechy charakterystyczne: liście i zielone, mięsiste łupiny mają bardzo aromatyczny gorzki smak.
Surowiec w ziołoterapii: liście, zielone łupiny, kora.
Kwiaty: rozdzielnopłciowe, osobno męskie (pręcikowe), osobno żeńskie (słupkowe). Kwiatostany męskie są drobne, zebrane w kotki, każdy z kwiatów ma od 12 do 36 pręcików. Kwiatki żeńskie są zielone, pojedyncze  lub zebrane po 3 do 5 na końcach młodych gałązek. Kwitnie od kwietnia do maja.
Liście: nieparzyście-pierzasto-złożone z 5 do 9 podłużnych listków nieco skórzastych o ciemno-zielonej barwie.
Pień: szaro-popielaty o balsamicznej korze.
Owoce: duży pestkowiec, powszechnie nazywany orzechem włoskim we wschodniej Europie nazywany jest też orzechem greckim i perskimi.

 

Lipcowe orzechy włoskie

 

Orzech włoski – do domowej apteczki

 

Lecznicze działanie orzecha włoskiego jest niedoceniane i jest on niezastąpiony w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka i jelit przy biegunkach, krwawieniu przewodu pokarmowego przy nadmiernym poceniu stóp, zapaleniu jamy ustnej, ale też przy  żylakach odbytu oraz zapaleniu dróg rodnych. Sprawdza się w obniżaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi.  Przyczynia się do lepszej przemiany materii.

 

Znany jest prosty w sporządzeniu przepis na miód juglandowy (nazwa od łacińskiej nazwy orzecha włoskiego) na wzmocnienie układu odpornościowego. Sproszkowane łupiny orzecha włoskiego (10 łyżeczek) mieszamy z miodem pszczelim (10 łyżeczek) i kilkoma kroplami gliceryny spożywczej spajającej mieszankę. Miód spożywać 3 razy dziennie po łyżeczce przez tydzień. Po miesięcznej przerwie powtórzyć zażywanie.

 

Innym przykładem zastosowania liści orzecha włoskiego jest mieszanka księdza Klimuszki łagodząca skutki wyprysków skórnych powstałych po kontakcie z alergenem.  Ksiądz Klimuszko zaleca na tę przypadłość odwar z mieszanki ziół do picia o składzie: liście orzecha włoskiego, kwiat jasnoty białej, liście brzozy, jeżyny i pokrzywy, nasiona kozieradki, koszyczki rumianku, owoce kminu i ziela fiołka trójbarwnego w równych proporcjach po 50 g zalewamy dwiema szklankami letniej wody, następnie podgrzewamy przez 10 minut (nie dopuszczamy do wrzenia). Odwar odstawiamy do naciągnięcia na 5 minut, przecedzamy. Stosujemy zewnętrznie w miejscach wyprysków.

 

Płukanka dla ciemnych włosów

 

Liście i zielone łupiny są bogatym źródłem witamin i minerałów między innymi: magnez, potas, krzem, selen, żelazo, witaminy B, C, E, K i P a także barwniki (flawonoidy i karotenoidy), które odpowiadają za nadanie włosom ciemniejszej barwy. Z zebranych na początku lata i ususzonych liści albo później zielonych łupin orzecha, sporządzamy odżywczy, bakteriobójczy i grzybobójczy wywar, który pogłębi ciemny odcień włosów  i wzmocni je. Trzeba go wetrzeć we włosy i skórę pod nimi. Efekt estetyczny jest już widoczny po tygodniu stosowania.

 

Orzech włoski – na stół

 

Jedzenie orzechów włoskich jest zdrowe i stanowi ważne źródło składników niezbędnych do  prawidłowego funkcjonowania organizmu, przemiany materii, metabolizmu i układu odpornościowego. Szczególnie zalecane są dzieciom i kobietom w ciąży. Mężczyźni też je powinni włączyć do codziennej diety, dla podtrzymania sił witalnych i wigoru. Dobrze jest je spożywać na śniadanie w połączeniu z miodem (2-3 łyżki stołowe dziennie).

 

Pyszne i zdrowe – do chrupania

 

Doskonała w smaku i dobra dla zdrowia żołądka jest nalewka orzechowa.

 

Mój wypróbowany sposób na orzechówkę lipcową

Składniki na 4 flaszki: 1,5 l wódki 40%, 0,25 l spirytusu 94%, 30 dkg orzechów włoskich, 100 ml wody, 10 dkg cukru.

 

Przygotowanie składników do zrobienia orzechówki

 

Sposób wykonania nalewki: umyte i wysuszone lipcowe, niedojrzałe, dorodne owoce orzecha włoskiego należy pokroić nierdzewnym nożem na połówki ćwiartek. Cząstki wrzucić do szczelnie zamykanego słoja i zalać 0,5 l wódki i 0,25 l spirytusu. Zakręcić szczelnie i trzymać tak przez 30 dni. Po tym czasie zlać przez gazę jeszcze niezdatny do picia ekstrakt. W 100 ml wody rozpuścić 10 dkg cukru. Połączyć brunatno-czarny ekstrakt orzechowy z osłodzoną wodą i 1 litrem wódki. Dobrze wymieszać, zlać do butelek. Szczelnie zakręcić, opisać i odstawić do dojrzewania na minimum 3 miesiące.

 

Nalewka orzechówka jest klarowna i ma piękną, głęboką barwę

 

Orzechówki nie trzeba klarować, tak jak to się robi z większością owocowych nalewek. Nie śpiesz się z jej próbowaniem. Warto poczekać, bo smak i aromat po 3-miesięcznym leżakowaniu z nawiązką zrekompensuje długie oczekiwanie na tę wspaniałą i jedyną w swoim rodzaju nalewkę. Jeden jej kieliszek „do poduszki”  poprawia trawienie i nastrój oraz ułatwia zasypianie.

 

Leszek Ciepielski
06.01.2020r.

 

Ewa
Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *