Orzech włoski
10/01/2020
Pies ogrodnika – mity i prawdy
21/01/2020

Agrest

 

Agrest to roślina dawniej bardzo popularna i uprawiana na szeroką skalę, teraz trochę zapomniana. Szkoda, bo jej owoce są  smaczne i zdrowe, a liście służą zdrowiu i urodzie.

Z agrestem jest pewien problem. Agrest to według linneuszowego podziału rodzaj porzeczki (RIBES). Na pierwszy rzut oka to niemożliwe. Liście porzeczki i agrestu są podobne ale na tym kończą się podobieństwa. Agrest ma kolczastą łodygę a jego owoce są większe i nie są jak u porzeczek skupione w długie, zwisłe grona. Mimo tych różnic możliwe są hybrydy agrestu i czarnej porzeczki (porzeczkoagrest, Jostaberry).  A zatem agrest to porzeczka…

Foto z „Klucz do oznaczenia polskich roślin leczniczych i przemysłowych” Leonidas Świejkowski, Wydawnictwo Polskiego Związku Zielarskiego , Kraków 1952r.

 

Agrest – co warto o nim wiedzieć

 

Krzew: do 150 cm wysokości, kolczasty. Dobrze owocuje na podkładce (agrest pienny).
Kwiaty: zwisłe w krótkich gronach po 1-3 kwiaty. Płatki wzniesione białawe lub czerwonawe.
Liście: nieduże, skórkowate, okrągławe, 3-5 klapowe, karbowane. Duże pojedyncze lub 3-dzielne kolce pod nasadą liści.
Łodyga: o drobnych szczeciniastych kolcach na międzywęźlach.
Okres kwitnienia: kwiecień.
Owoce: kuliste lub eliptyczne, zielone, żółte lub czerwone, słodkie, owłosione.
Występowanie: lasy i zarośla, uprawiana w ogrodach.

 

 

Do domowej apteczki

 

Agrest jest ceniony w medycynie i w kosmetyce. W jego składzie chemicznym jest wiele pierwiastków takich jak magnez, żelazo, cynk, miedź,wapń, sód, potas i wiele innych. Dzięki swoim właściwościom ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie kości i zębów. Obniża cholesterol, sprzyja dobrej przemianie materii, zapobiega miażdżycy i chorobom serca.
Częste jego spożywanie korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a do tego jeszcze odkwasza organizm i jest niskokaloryczny. Ze względu na zawarte w jego składzie antyoksydanty bywa wykorzystywany w suplementach diety.

 

 

W kosmetyce wykorzystywany jest w terapii przeciwzmarszczkowej, do regeneracji, rozjaśnienia i odmładzania skóry. Rozgniatane owoce stosowane są jako skuteczna maseczka regenerująca na twarz i szyję.

 

Kilka sposobów zastosowania agrestu

 

Maseczka z agrestu:
Składniki: 1 szklanka agrestu, 0,5 szklanki mąki ryżowej , 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ucierać w moździerzu do chwili uzyskania  jednolitej masy. Nakładać równomiernie, na około 30 min na twarz, dekolt i szyję. Po tym czasie zmyć maseczkę i nałożyć krem nawilżający.

 

 

Napar z liści agrestu – moczopędny

Kubek do połowy napełnić zielonymi liśćmi agrestu i zalać wrzątkiem. Parzyć mieszając przez ok. 15 min. Pić trzy razy dziennie po 2 łyżki stołowe.

 

 

Co przygotować z agrestu?

 

Kompot z agrestu: wg Aliny Gniewkowskiej „Współczesna kuchnia domowa” Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat oraz ważniejszych sekretów rodzinnych. Warszawa 1927r.
Na kompot letni używa się agrestu na pół dojrzanego. Na 400 gr (jeden funt) agrestu zrobić syrop gęsty z 200 gr (pół funta) cukru i małej szklanki wody, wrzucić agrest na wrzący syrop, zagotować kilka razy i podać na kompotierce. Do agrestu można dodać wisien. (pisownia oryginalna).
Kompot z agrestu jest pomocny przy przewlekłych zaparciach, jako środek przeczyszczający oraz przeciwbólowy.

 

Konfitury z zielonego agrestu
Stadniki: 1 kg zielonego agrestu, 1 kg cukru, 1 szklanka wody.
Sposób przygotowania: połowę cukru zalać wodą i zagotować. Oczyścić agrest i wkładać do lekko wrzącego syropu. Doprowadzić do wrzenia i zaraz zestawić z ognia. Następnego dnia podgrzewać powoi konfiturę powoli dodają pozostały cukier. Zagotować konfiturę jeszcze raz i znowu odstawić do następnego dnia. Przygotować słoiczki i zagotować konfiturę, starannie szumować i gorącą wlać do słoiczków. Zamknąć pokrywką.

 

 

Warto posadzić agrest w swoim ogrodzie i korzystać z jego owoców. Ten niekłopotliwy w uprawie krzew dawniej  kojarzony był ze szczęściem domowego ogniska. Jego gałązki  wieszano w oknach i framugach drzwi wierząc, że odpędzą od domu wszelkie zło.
Smacznego !!!

 

Leszek Ciepielski
11.01.2020r.

Kompoty owocowe to smaki lata zachowane na dłużej

 

Ewa
Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *