Thursday 18, Jan 2018

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Dokarmianie warzyw naparem z pokrzywy.

Pokrzywa jest pożyteczną rośliną dla ogrodników. Wykorzystujemy jej niezwykle bogate składniki do zasilania warzyw, szczególnie pomidorów i ogórków, choć można użyć ją do innych roślin w tym drzew, krzewów i kwiatów. Z pokrzyw najlepiej zrobić gnojówkę, która zawiera dobrze przyswajalne sole mineralne w tym duże ilości azotu, potasu, magnezu, fosforu, krzem, wapń i żelazo. Nie brakuje w niej też witamin, w tym A, B, K i C. Składniki te wpływają dobrze na rozwój roślin i ich owocowanie.

Gnojówka z pokrzywy nie jest trudna w wykonaniu ale jednak kłopotliwa z kilku powodów:

  1. Pierwsza wada - Trzeba długo czekać – żeby uzyskać gnojówkę trzeba od 14 do 20 dni, w zależności od temperatury powietrza. Pokrzywa, taka, która się nadaje na gnojówkę, czyli bez kwiatostanów i do tego wtedy kiedy rośliny wymagają zasilania, jest dostępna przez okres od 1 do 1,5 miesięcy. Możemy zatem wyprodukować w tym czasie tylko 2-3 gnojówki.
  2. Druga wada - Śmierdzi – rośliny fermentują a proces ten musi odbywać się w pojemnikach odkrytych (bez przykrycia). Przykry zapach zniechęca do przebywania w ogrodzie. Śmierdzą też zagony z podlanymi roślinami. Nie można wykorzystać gnojówki do zasilania kwiatów balkonowych i tarasowych. Smród zwabia robactwo, szczególnie uciążliwe są muchy.
  3. Trzecia wada - Trzeba mieć dużo pojemników, lub dużą beczkę - jeżeli chcemy wyprodukować tyle gnojówki, żeby zachować ciągłość zasilania roślin.

Z tych powodów wolę stosować, może mniej „esencjonalny” ale równie skuteczny wywar. Rośliny zasilane takim wywarem rosną dobrze, są mocne i dobrze owocują. Mój szybki wywar pokrzywowy musi być zatem też bogaty w potrzebne dla rozwoju roślin substancje.

wywar z pokrzyw

Jakie zalety ma wywar?

Wywar sporządza się w 3-4 dni. W okresie 2 miesięcy możemy ich wykonać 20 i więcej. Ma przyjemny zapach i nie można go przedawkować stosując nieznaczne rozcieńczenie (gnojówkę trzeba rozcieńczać w proporcji 1:10)

Jak sporządzić wywar z pokrzywy?

Surowiec na wywar.

Na gnojówkę zbieramy całe pokrzywy, obcinając im jedynie korzenie. Długi okres dojrzewania gnojówko spowoduje rozłożenie się liści ale także łodyg. Na wywar nadają młode pokrzywy lub dojrzałe ale wtedy ścinamy z nich wierzchołki, tak do 3 pięter liści na łodydze. Najlepiej byłoby zbierać i zaparzać same listki ale moim zdaniem to przesada. Zerwanej pokrzywy nie trzeba ciąć na mniejsze kawałki. Na wiaderko 10 litrowe wystarczy ok. 1 kg pokrzywy.

W czym zrobić wywar?

Najlepsze będzie wiadro plastikowe. Ja używam do tego takich po farbach emulsyjnych. Nie będzie to nas nic kosztowało. Mam takich wiader 4. Zapewnia mi to stały zapas wywaru do zasilania. Odradzam zaparzanie pokrzywy w wiadrach metalowych, które używane do tego nieuchronnie niszczeją. Mam jeszcze cztery pojemniki plastikowe, z malarskiego odzysku o pojemności 10 l. Po tym jak wywar jest gotowy wlewam go do tych pojemników na przechowanie.

Jak zrobić wywar?

Wierzchołki młodej pokrzywy bez kwiatostanów wrzucić do plastikowego wiadra. Ugnieść dobrze tak by zmieściło się ich jak najwięcej i zalać ciepłą wodą, może być taką z ogrodowej beczki. Nie przykrywać. Codziennie przez 3-4 dni ugniatać pokrzywę w wodzie. Po 4 dniach zlać przez sito do pojemników lub od razu podlewać ogrodowe rośliny. Pozostałe z wywaru resztki pokrzyw wyrzucić na kompostownik. Poprawi to strukturę kompostowej ziem i nada jej pulchności. Puste wiadra wykorzystać do kolejnego sporządzenia wywaru.

beczka i konewka

Jak stosować wywar?

W porównaniu do gnojówki wywar można stosować bez rozcieńczenia ale moim wypróbowanym sposobem najlepiej rozcieńczyć go z wodą w stosunku 1;1. Podlewać raz na dwa dni. Ogórki można nim podlewać po liściach, konewką bez użycia sitka. Pomidory nie lubią być polewane po liściach. Podlewaj je tuż przy łodydze. Dobrym sposobem jest zasilanie pomidorów z użyciem wcześniej wkopanych szyjek butelek po napojach. Gotowy wywar można użyć i do innych roślin w ogrodzie, szczególnie tych, które mają duże potrzeby pokarmowe np. byliny, róże, kwiaty jednoroczne a nawet krzewy i drzewa owocowe.

stosowanie wywaru z pokrzyw

Wywar bez rozcieńczenia można też stosować do oprysków, ale to już osobny temat.

  • Tytuł: Dokarmianie warzyw naparem z pokrzywy.
  • Autor:
  • Data: 10/06/2016
  • Tagi:
Top