Thursday 24, Aug 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Kilka sposobów na wesoły szczypiorek.

Jest takie powiedzenie „Wesoły jak szczypiorek na wiosnę”. Myślę, że wzięło się ono z tego, że wiosną po ziemie budzi się przyroda do życia w tym i nasz szczypiorek zielenieje w naszym ogrodzie, sprawiając wrażenie wesołości, radości i nadziei. Szczypiorek to nieodzowny wiosenny dodatek do twarożku i jajecznicy. Dodaje im smaku, wyglądu i pewnie polepsza nastrój.

Szczypiorek zbieramy wielokrotnie. Pierwszy szczypiorek można zebrać już na początku kwietnia i trwa to przez całe lato. Szczypiorek ma cieniutkie, okrągłe listki wyrastające do ok. 20 cm. Można go siać ale lepszym sposobem jego rozmnażania jest przez podział dobrze wykształconych kępek. Gleba pod szczypiorek powinna być przekopana głęboko i zasilona kompostem. Stanowisko szczypiorku wymaga stałego odchwaszczania. Trzeba też, w miarę jego wyrastania pozbawiać go kwiatostanów, które choć są piękne znacznie osłabiają plonowanie. Fioletowe kwiatostany kuszą by je zebrać i wstawić do wazonu ale to niezbyt dobry pomysł, chyba że lubimy w domu zapach cebuli.

Siedmiolatka.

Szczypiorek możemy mieć też z siedmiolatki. W odróżnieniu od szczypiorku liście siedmiolatki są grube i soczyste. Wielką zaletą siedmiolatki jest jej łagodniejszy od cebuli smak. Podobnie jak u szczypiorku rozmnaża się z nasion lub przez dzielenie kęp. Tutaj też lepszym sposobem jest dzielenie kęp. Zbiór siedmiolatki z nasion będzie możliwy dopiero w trzecim roku po posianiu a z dzielenia kęp, już w następnym. Siedmiolatkę zbieramy gdy osiągnie ok. 20 cm długości, od początku kwietnia do końca lipca. Po zbiorze kolejny raz odrasta. Latem świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek z pomidorów i ogórków.

Szczypiorek z dymki.

Dymkę wysadzamy wcześnie bo nie jest ona zbytnio wrażliwa na niskie temperatury. Najpierw cebulki dymki trzeba przed posadzeniem podsuszyć. Najlepiej zrobić to w lnianym woreczku na grzejniku w domu. Nie podsuszona cebulka będzie wybijała w kwiatostany. Szczypiorek z dymki wzejdzie szybko ale do zbioru będzie się nadawał gdy osiągnie ok. 15 cm i więcej. Trzeba uważać przy jego zbiorze bo przecież głównie zależy nam na cebulach. Zbieramy z każdej cebulki, w miarę jej wyrastania 1 – 2 listki i to tylko te zewnętrzne. Zrywanie środkowych liści zahamuje wyrastanie cebuli.

młody szczypior w ogródku

Szczypiorek z „sianki”.

Nasiona cebuli siejemy wcześnie, na początku kwietnia. Cebula z nasion rośnie dość długo i szczypiorku z niej może spodziewać pod koniec zbiorów liści szczypiorku i siedmiolatki. Szczypiorek z „sianki” nie jest zbyt okazały ale smaczny i bardzo delikatny, można przerywając go spożywać razem z cebulkami.

Szczypiorek z zeszłorocznej cebuli.

Ten szczypiorek można mieć najwcześniej. Wystarczy wysadzić do doniczek w domu a później do skrzynek balkonowych kilka cebul, które wypuszczają szczypiorek. Takie cebule dostaniesz już na początku marca w warzywniakach. Wysadzone dadzą szybko szczypiorek, trzeba je tylko obficie podlewać i systematycznie obrywać liście.

szczypior z zeszłorocznej cebuli

Szczypiorek można jeść na wiele sposobów a ja zaproponuję chłodnik z jego udziałem, który najlepiej smakuje do młodych ziemniaków z jajkiem sadzonym.

Chłodnik ze szczypiorku i ogórka.

Składniki:

  • duża garść drobno posiekanego szczypiorku;
  • 1 świeży ogórek;
  • 5 łyżek śmietany 18%;
  • 2 szklanki zimnej wody;
  • 1 łyżka octu spirytusowego;
  • sól.

Jak zrobić:

Szczypiorek zmieszać z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem bez skórki i dość mocno osolić. Odstawić na ½ godziny do pojawienia się soku. Dodać śmietanę, wodę i ocet (nie można go zastąpić cytryną).

Wymieszać dobrze wszystkie składniki, jeżeli jest za słone, dodać wody. W upalne dni można dodać jeszcze kostki lodu. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i jajkiem sadzonym.

  • Tytuł: Kilka sposobów na wesoły szczypiorek.
  • Autor:
  • Data: 22/04/2016
  • Tagi:
Top