Thursday 14, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Sok z kapusty i witamina U jak ULGA

Nasze babcie i dziadkowie wiedzieli, że trzeba pić sok z kapusty bo jest bardzo zdrowy. Tę wiedzę przekazywano sobie pewnie od pokoleń. Dopiero niedawno, bo w 1966 roku wyodrębniono i opisano dobroczyńcę znajdującego się w kapuścianym kwasie. Jest nią witamina U.

Witamina U podobno przyjęła swoją nazwę od – U - jak ULGA. Rzeczywiście pasuje do to U do kapusty, bo od dawna sok jak i liście kapuściane używane były do złagodzenia skutków bólu. Kapusta jest najlepsza do trudno gojących się ran zewnętrznych, do obić, siniaków, owrzodzeń, ukąszeń owadów i oparzeń. Picie soku z kapusty uważano zawsze za zdrowe dla żołądka. Jest dobry na wrzody, daje  chorującemu na nie uczucie ukojenia, ale też wspiera ich leczenie. Ma też działanie przeciw zapalne i antybakteryjne. Sok kapuściany to uznany specyfik antyrakowy szczególnie gdy do tej choroby dochodzi w przewodzie pokarmowym i pęcherzu moczowym. Kolejne dobrocie jakie nam przynosi sok to poprawa koncentracji, funkcjonowania mózgu, ochrona przed Alzheimerem i demencją. Najnowsze badania wykazały, że witamina U odmładza skórę przez to, że przyczynia się do odbudowy naskórka. 

Kapusta w słoikach

Sok jest naturalnym produktem kiszenia kapusty. Żeby był zdrowy i smaczny nie można przesadzić z przyprawami. Właściwie wystarczy sama sól no i dodatek marchwi. Kto lubi dodać do kiszenia koper, listek bobkowy czy kminek to jego sprawa ale ja uważam, że kiszona kapusta z tymi przyprawami jest dobra ale sok już nie koniecznie. Wystarczy zwykła kamienna sól, ona zakisi kapustę i wyciągnie z kapusty wszystko, co w niej najlepsze. Zakiszona w beczce, czy dużym wiadrze kapusta puszcza bardzo dużo soku. Po tygodniu od zakiszenia można go już pić, jest kwaskowaty ale smaczny, choć mętny. To nie jest jego wadą. Jeżeli ukiszonej kapusty nie przekładasz do słoików i zostanie ona w beczce to pobieraj go z niej ale trzeba zadbać o czystość. Co kilka dni trzeba przemywać ciepłą wodą deseczki i obciążniki. To nie trudne ale i powód do tego by się napić soku.

Sok ze świeżej kapusty

Robi się go tylko z surowej  białej kapusty. Wybierajcie do jego zrobienia kapustę z dobrze zbitymi liśćmi. Miękkie główki z luźnymi liśćmi nie nadają się do tego, bo może to znaczyć że są przenawożone. Zdejmujemy warstwę wierzchnią liści. Trzeba wykroić głąb kapuściany, będzie niepotrzebny. Kapustę kroimy na drobne cząstki. Do zrobienia 2-3 szklanek wystarczy mała kilogramowa kapusta. Do wyciśnięcia soku z kapusty można użyć dowolnej wyciskarki, blendera lub miksera. Do wyciskania, miksowania  trzeba dodać przegotowaną, wystudzoną wodę. Dodajemy jej tyle, by w połączeniu z rozmiksowanymi liśćmi nadawała się do picia. Można jeszcze tak uzyskany płyn przecedzić przez sito lub gazę ale nie jest to konieczne. Po wyciśnięciu trzeba koniecznie przyprawić solą do smaku. Nie można przesadzać z solą, bo to osłabia serce. Bez soli sok z cząstkami kapisty jest nijaki i mało smaczny. Można też dodać innych przypraw ale nie jest to konieczne i jest kwestią smaku. Można zrobić, przy jednym bałaganie tyle soku, by wystarczył na kilka dni. Można go przechowywać w wyparzonym wrzątkiem słoiku w lodówce nawet do dwóch tygodni. Zachowa swoje właściwości zdrowotne. Sok z kapusty można też łączyć z innymi naturalnymi sokami. Można też dodawać sok do domowych zup, kwaśnicy i kapuśniaku. Najważniejsze: pijcie sok z kapusty i uczcie tego dzieci i wnuki. Na zdrowie i dla zdrowia.

Sok z kapusty

Na koniec jeszcze o witaminie U, szczególnie dla pań. Znana firma kosmetyczna ma w swojej ofercie żel z witaminą U sprzedawany w formie pereł, zalecany do skóry naczyniowej i wrażliwej. Jak wynika z ulotki specyfik ten wzmacnia naczynia krwionośne i ma działanie przeciwzapalne, czyli tak jak sok z kapusty. To może lepiej pić sok niż wcierać żel. Działa tak samo, a pijąc go jest smaczniej a na pewno dużo taniej.

Witamina U

 

  • Tytuł: Sok z kapusty i witamina U jak ULGA
  • Autor:
  • Data: 13/11/2017
  • Tagi:
Top