Thursday 14, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Sezon ogórkowy

Powinienem raczej zatytułować „Sezon na ogórka”, bo sezon ogórkowy to czas ogólnego zastoju w teatrach, operach ale też w polityce. Wiadomo, gdy artyści i politycy wczasują się to ich aktywność maleje. Jak ten okres ma się do naszego ogórka? Początek lipca to czas, kiedy rozpoczęły się zbiory tych warzyw. Ogórki mają w tym roku dobre warunki do rozwoju. Jest bardzo ciepło i jak tylko dostaną dużo wody to plony powinny być obfite. Choć istnieje przekonanie, że jak jest dużo kopru to nie będzie ogórków, to tym razem zapowiada się, że jednego i drugiego nie zabraknie.

Zbieram ogórki od kilku dni i te pierwsze przeznaczam na „małosolne”, a te smakują naprawdę dobrze, gdy zrobię je ze swoich ogórków. A ze względu na to, że te sprzedawane w sklepach i na targu są często przenawożone o czym może świadczyć ich nienaturalna, intensywna, ciemna, zielona barwa. Z takich ogórków dobrych małosolnych nie będzie.

Zielona konewka

Każdy ma swój sposób na małosolne. Uważam, że smak zależy od dodatków użytych do ich szybkiego kiszenia. Tradycyjnie dodaje się koper, liście chrzanu i czosnek. Smak ogóreczków podniosą dopiero liście czarnej porzeczki, wiśni i orzecha włoskiego. Ja używam ich wszystkich naraz. To z tych liści oddane zostaną do zalewy aromaty i garbniki. Każdy może sobie sam zrobić kompozycje smakowe z liści używając do tego także innych gatunków drzew np. dębu. Proponuję z tym poeksperymentować.

Tajemnice smaku ogórków małosolnych

Mam jeszcze swoje dwie tajemnice na smak ogórka. Zamiast ząbków czosnku dodaje pędy niewyrośniętego czosnku takiego, który rozsiał się wiosną z ząbków pozostawionych jesienią. Nigdy mi go nie brakuję a oszczędzam tym sposobem czosnek na zimowe przechowanie.

Druga moja sprawdzona tajemnica to zalanie ogórków i dodatków gorącą dobrze osoloną wodą. W takiej gorącej zalewie ogóreczki małosolne gotowe są w dwa 2-3 dni. Najbardziej smakują takie niedokiszone na świeżym chlebie posmarowanym domowym smalcem ze skwarkami.

Sposoby na ogórki

Ogórki są uniwersalne do przetwórstwa. Oprócz sezonowej mizerii, można je marynować na korniszony, kisić choć niektórzy mówią kwasić, robić pikle, sałatki i dodawać do innych warzyw jako składnik wielowarzywnych przetworów na zimę. Każdy doskonale zna sposoby ich przygotowania, bo jak to nie mieć w piwnicy kilku słoików z tym smacznymi, samemu przygotowanymi warzywami, jednocześnie prostymi w obróbce i tak wdzięcznymi smakowo. Polak bez ogórków nie funkcjonuje chociażby z racji samej zupy ogórkowej.

Ogórki kiszone

Ogórki Tereski w butelkach

Nieuniknionym jest to, że część kiszonych ogórków na zimę psuje się nam w słoikach. Tereska z Hordzieży ma swój sposób na ogórki, który eliminuje ogórkowe straty w naszej spiżarni.

Przygotowanie ogórków kiszonych

Jak się to robi?

Dobrze oczyszczone ogórki moczymy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Bierzemy przyprawy takie jak do kiszenia: koper, czosnek, korzeń chrzanu i sól. Ogórki wkładamy do plastikowych butelek, takich np. po mleku, ważne by miały duży otwór z nakrętką. Można też użyć do tego dużych plastikowych butelek po wodzie o objętości 5-6 litrów. Wkładamy do butelek ogórki na przemian z przyprawami i zalewamy osoloną wodą. Tak zostawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie zlewamy wodę (zalewę) do garnka i gotujemy ją doprowadzając do wrzenia. Studzimy, by przy ponownym wlewaniu do butelek nie zostały one zniekształcone wrzątkiem. Dobrze zakręcamy i gotowe. Tak przygotowane ogórki nie psują się, zachowują jędrność, smak i nadają się do długotrwałego przechowywania.

Zbierając ogórki pamiętaj!!!

Ogórki zbiera się wielokrotnie, najczęściej kilka razy w tygodniu. Na korniszony nadają się te które osiągną 3-5 cm a do kiszenia większe, 6-10 centymetrowe. Nie można doprowadzać do nadmiernego wyrastania i żółknięcia ogórków, bo takie nadadzą się tylko na pikle lub na nasiona. Ogórki najlepiej zbierać rano, nigdy w południe i bezpośrednio po deszczu. Podczas zbioru uważamy by nie podeptać małych ogóreczków, liści i pędów. Nie podnosimy krzaków do góry. Zebrane ogórki przenosimy w zacienione, najlepiej chłodne miejsce.

  • Tytuł: Sezon ogórkowy
  • Autor:
  • Data: 08/07/2016
  • Tagi:
Top