Saturday 20, Jan 2018

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Nasiona warzyw Cz.II - Sałaty, Endywia i Rukola

Przygotowania ogrodnika do wiosny.

Nasiona warzyw. Cz. II. SAŁATY, ENDYWIA i RUKOLA.

Warzywa liściowe, do których należą sałaty charakteryzują się szybkim przyrostem masy i stosunkowo małymi wymaganiami glebowymi i temperaturowymi. W zależności od gleby i temperatur, od wysiewu do zbioru upływa ok. 60 dni. Sałaty obok rzodkiewki są jednymi z pierwszych wysiewanych wiosną. Najlepiej uprawiać je w miejscach niezacienionych i dobrze zaopatrzonych w wodę. Powszechnie znane i doceniane są u nas sałaty głowiaste i kruche. Coraz częściej sięgamy też po mniej znane ale obecne już w naszej kuchni warzywa liściowe: endywię i rukolę. Przed zbliżającym się sezonem ogrodowym warto zapoznać się z ofertą nasion tych roślin. Mają one duże wartości odżywcze. Są cennym źródłem witamin A, C, K i E. Te właściwości sprawiają, że szczególnie zalecane są w dietach przy anemii i podczas rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Sałaty głowiaste: masłowa i krucha.

To powszechne ogrodowe warzywo może, w zależności od odmiany różnić się wielkością, barwą i kształtem główek. Można ją uprawiać z rozsady lub bezpośrednio wysiewać na zagonach. Na wczesny zbiór wysiewamy ją do doniczek umieszczonym w ciepłym miejscu. Przy temperaturze ok. +15oC rośliny skiełkują po ok. 5 dniach.  Po ok. 14 dniach od siewu, przepikowujemy je do niewielkich doniczek. W rozsadniku siejemy nasiona rzadziej i nie przepikowujemy. Rozsada będzie gotowa do wysadzenia po ok. 40 dniach od siewu. Zbiór sałaty wiosną będzie szybszy, jeżeli posadzimy ją w tunelach foliowych.

Odmiany sałaty masłowej.

Od lat panuje u nas w ogrodach odmiana Królowa Majowych, która ma duże, zamknięte, jędrne liście. Pod osłonami można ją siać już w końcu lutego, a do gruntu w marcu i kwietniu. Rozsadę sadzimy w kwietniu. Zbioru można się spodziewać w maju.

sałata masłowa

Dla odmiany, proponuję spróbować innej sałaty masłowej pod nazwą Appia. To też wczesna odmiana. Liście jej tworzą duże, jasnozielone główki. Według producenta nasion, to jedna z bardziej udanych odmian sałaty masłowej, polecana do bezpośredniego spożycia, sałatek i dekoracji. Terminy siewu i zbioru podobny do Królowej Majowych.

sałata appia

Z odmian średnio późnych polecam odmiany Rozalka, Nochowska, Maryna, zielono-czerwoną Rosemarry oraz Cud Voorburgu. Na późne zbiory polecam odmianę Dippego.

Sałaty głowiaste: sałata krucha

To potocznie nazywana u nas sałata lodowa lub amerykańska Ma tę przewagę nad sałatami masłowymi, że jest stosunkowo trwała, dobrze znosi transport i przechowywanie. Nie bez znaczenia jest też to, że w smaku pozbawiona jest charakterystycznej dla innych odmian sałat goryczki. Blaszki liści sałaty kruchej są twardsze i sztywniejsze od masłowej, przy tym bardziej soczyste i chrupkie a główki są większe. Tak jak to jest przy odmianach masłowych w sklepach jest wiele odmian różniących się od siebie terminem siewów i zbiorów. Na wcześniejszy zbiór siejemy od marca do kwietnia, sadzimy od połowy kwietnia do połowy czerwca, by zebrać je na początku lipca i do połowy sierpnia.

sałata krucha

Odmiany sałaty głowiastej kruchej.

Polecam odmiany Golden State, Climax, Vanguard, dobrze znane już w naszych ogrodach i nową odmianę Damion, którą można uprawiać od wiosny do jesieni. Ma ciemnozielone główki o wyrównanych kształtach. Główka jest zwięzła i odporna na wewnętrzne gnicie.

Endywia

To warzywo liściowe jest bardzo popularne na zachodzie Europy, u nas mniej. Przypomina wyglądem sałatę ale spokrewniona jest z cykorią. Stąd pewnie jej lekko gorzkawy smak. Jej uprawa jest równie jak sałat prosta, a roślina nie jest wymagająca. Ma dłuższy od sałaty okres wegetacji wynoszący nawet 120 dni od siewu do zbioru. Jest to warzywo późniejsze. Nasiona wysiewamy w rozsadniku od maja do czerwca. Rozsadę wysadzamy do gruntu po miesiącu od siewu. Warzywo to nie tworzy zbitych główek. Liście jej są faliste lub kędzierzawe.

endywia

Odmiany endywii

Najpopularniejszymi odmianami na naszym rynku jest Eskariola Paryska, której zielone lub żółtozielone liście są szerokie i układają się ku górze. Drugą z nich jest odmiana Zielona Duża Kędzierzawa, której liście są wąskie i kędzierzawe, także o barwie zielonej lub żółtozielonej.

Rukola

Właściwie powinno się nazywać tę roślinę Rukiew siewna. To nowy gość w naszych ogrodach. Wyglądem przypomina sałatę ale to roślina z kapustowatych. Spożywanie jej dobrze wpływa na nasze zdrowie. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C i luteiny. Zawartość w niej aminokwasów siarkowych powoduje, że ma ona działanie bakteriobójcze. Jest też źródłem żelaza, wapnia i magnezu.

Jest smaczna i dodaje potrawom charakterystycznego orzechowego posmaku. Dobrze łączy się w sałatkach z pomidorami i serami twarogowymi. Jej nasiona dobrze zimują w gruncie wydając wiosną sadzonki. Ma tendencję do dziczenia. Nasiona należy wysiać wprost do gruntu, najlepiej w końcu marca. Dobrze rośnie na stanowisku lekko ocienionym z żyzną, przepuszczalną glebą. Należy ją regularne podlewać. Na brak wody reaguje gorzknieniem.

Odmiany rukoli.

Speedy to odmiana o szybkim wzroście rośliny i bardzo aromatyczna orzechowym smakiem. Można ją  uprawiać również w domu. Zapewnia całoroczny zbiór.

Top