Wednesday 13, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Nasiona warzyw Cz. I - Rzodkiewka

Przygotowania ogrodnika do wiosny

Nasiona warzyw. Cz. I. RZODKIEWKA

Cierpliwość nie jest dana ogrodnikom. Jak tylko mają parę miesięcy jesienno-zimowego zastoju, to zaczyna ich „nosić” i już siali by, kopali, kosili, plewili, podlewali itd. Jeszcze miesiąc, dwa i ruszą na dobre do swoich ogrodów z nastaniem marca. Czym się teraz zająć? Może warto pomyśleć o zaplanowaniu upraw w warzywniku i wyborze odmian nasion? To chyba niezły pomysł? Teraz zimą można prześledzić bogatą propozycję nasion oferowanych przez sklepy. Wybrać jakieś ciekawe nowości i połączyć je ze sprawdzonymi i wypróbowanymi odmianami.

Nasiona warzyw na pierwsze siewy.

W ciągu roku w ogrodach zużywamy dużo różnorodnych nasion warzyw. Naturalnym jest, że przy ich wyborze i kompletowaniu zaczniemy od tych, które wysiewane są najwcześniej. Najwcześniej wysiewane (sadzone) są warzywa o małych wymaganiach cieplnych, kiełkujące już przy temperaturze do 5oC i łatwych w uprawie, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Ważnym jest, by wczesne odmiany nie miały zbyt długiego okresu wegetacji i można byłoby je zbierać po 30-50 dniach o do wysiania.

Rzodkiewka.

Nie może jej zabraknąć w żadnym ogrodzie. Ma małe wymagania cieplne i kiełkuje już przy 2-3oC. Dobre plony osiągniemy na niezbyt wilgotnych i średnio zwięzłych glebach. Po wschodach należy zapewnić im dobre nawodnienie. Rzodkiewka ceniona jest za walory smakowe i odżywcze. Jadalne są liście i zgrubienia zasobne w witaminę B, C oraz sole mineralne głównie wapń, żelazo i fosfor. Lubimy jej ostrość i charakterystyczny smak. Nadają się do bezpośredniego spożycia i jako składnik sałatek. Wysiewając ją od marca co 2-3 tygodnie możemy cieszyć się jej smakiem aż do jesieni.

Oferta nasion rzodkiewki jest bardzo bogata. Zgrubienia mogą mieć kształty okrągłe, wydłużone lub cylindryczne. Najczęściej spotykanym kolorem zgrubienia jest czerwień, ale są też rzodkiewki biało-czerwone, białe, żółte a nawet fioletowe.

Moją ulubioną odmianą jest czerwono-biała, cylindryczna Opolanka. Główną zaletą tej wczesnej odmiany jest jej krótki okres wegetacji nawet do 25 dni i duża masa zgrubienia. Jest bardzo smaczna i soczysta. To najplenniejsza z polskich odmian, nadaje się do uprawy w polu i pod osłonami. Wysiewana do inspektu lub na rozsadniku od końca lutego do połowy kwietnia na zbiór wiosenny. Wysiewana w sierpniu da nam zabór we wrześniu  i listopadzie.

opolanka

Do upraw amatorskich nadadzą się również:

Rzodkiew Bona

Bona o kulistych, czerwonych zgrubieniach przeznaczona do uprawy wiosną i jesienią w tunelu i w gruncie. Miąższ ma delikatny, bardzo smaczny, matowobiały. Nie ma jakiejkolwiek tendencji do parcenia i  i pękania.  Najlepiej wysiewać ją w marcu, kwietniu i sierpniu.

rzodkiew bona

Rzodkiew Afrodyta

Afrodyta. Odmiana plenna przeznaczona zarówno do uprawy w tunelach jak i w polu. Tworzy wyrównane, okrągłe zgrubienia o białej, błyszczącej gładkiej skórce. Bardzo odporna na parcenie.

rzodkiew afrodyta

Rzodkiew Sopel Lodu

Sopel Lodu. Odmiana późna, przeznaczoną do uprawy w polu w okresie jesiennym. Odmiana ma zgrubienia korzeniowe silnie wydłużone, barwy białej. Miąższ jest biały i ostry w smaku. Ma nieznaczną skłonność do parcenia. Specyficzny smak zawdzięcza olejkowi gorczycznemu, zawierającemu siarkę, który działa pobudzająco na trawienie i apetyt. Mało wrażliwa na zimno. Sopel Lodu ma duże wymagania co do światła, wody i gleby.

rzodkiew sopel lodu

Rzodkiew złota

Złota. To odmiana średniowczesna, o okresie wegetacji do 35 dni. Można ją uprawiać wiosną wysiewając do końca maja i jesienią, z siewem od sierpnia. Wymaga przerywania. Odmiana o żółtych kulistych zgrubieniach. Miąższ jest biały i soczysty, ostry i bardzo smaczny. Nie ma tendencji do parcenia.

rzodkiew złota

Rzodkiew Candella di fuoko

Candella di fuoko. Odmiana o wydłużonych, ostro zakończonych, czerwonych zgrubieniach.  Intensywnie wybarwiona. Miąższ biały, smaczny i soczysty. Nie parcieje. Odmiana do wiosennej i jesiennej uprawy. Nasiona można wysiewać kilkakrotnie aby przedłużyć zbiór. Najlepiej wysiewać, wiosną od lutego do maja, jesienią w sierpniu i wrześniu.

rzodkiew candella di fuoko

Rzodkiew Malaga

Malaga. Odmiana średniowczesna o atrakcyjnie wybarwionych, fioletowych zgrubieniach. Nadaje się do uprawy w gruncie od wiosny do jesieni. Zgrubienia średnie, kuliste. Miąższ biały, soczysty i smaczny. Wymaga przerywania.

rzodkiew malaga

Rzodkiewka jest niewątpliwie królową nowalijek. Jej uprawa i zbiór dają dużo satysfakcji. Pojawia się wiosną wraz z sałatą i właśnie wtedy smakuje najlepiej. A może tak jest, bo przez zimę brakuje nam świeżych warzyw. Najlepiej schrupać ją, świeżo przyniesioną z ogrodu zamiast chipsów lub zrobić z niej po starciu na tarce tradycyjny dodatek do twarogu. Taki, rzodkiewkowy twarożek, świeże pieczywo, kubek herbaty i wiosenne śniadanie gotowe.

Źródło głównego zdjęcia: https://flic.kr/p/6tmkrY

  • Tytuł: Nasiona warzyw Cz. I - Rzodkiewka
  • Autor:
  • Data: 15/01/2016
  • Tagi:
Top