Wednesday 13, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Rozsmakowany w buraczkach

Cóż by to był za warzywnik bez buraka ćwikłowego. Czy polska kuchnia bez nie go to możliwe? Niemożliwe. To przecież  jedno z najpopularniejszych u nas warzyw. Jest mało wymagający i łatwy w uprawie. Smaczne i ma wiele walorów odżywczych, zdrowotnych i leczniczych. 

Za co je cenimy?

Spożywanie buraków zasobnych w witaminy A, B2 i C, białko, sole mineralne i błonnik:

+ wzmacnia organizm,

+ obniża cholesterol,

+ reguluje krzepliwość krwi,

+ chroni przed miażdżycą,

+ odkwasza organizm.

Buraczki z ogrodu

Uprawa jest łatwa

Buraki ćwikłowe można uprawiać na prawie wszystkich glebach, jednak niezbyt ciężkich, dostatecznie zasobnych w wodę i składniki pokarmowe. Najlepsze plony osiągnie się uprawiając je w 2 lub 3 roku po oborniku. Mają jadalne liście i korzenie. Wymagają przerywania i wtedy można zrobić z nich wiosenną botwinkę z jajkiem lub chłodnik. 
Najbardziej rozpoznawalnym daniem z buraków ćwikłowych jest barszcz ukraiński. Rozsmakowałem się w nim podczas kilkuletniego pobytu we wschodniej Ukrainie. Różni się on w smaku od tego, który znany jest nam w Polsce. Ta solidna zupa, której u nas nadaliśmy nazwę od naszych wschodnich sąsiadów u nich nazywa się po prostu barszczem, a z dodatkiem fasoli barszczem czernichowskim. Barszcz to zupa Słowian zakwaszana kwasem buraczanym. Zakwaszanie kwasem buraczanym jest dzisiaj rzadkością i częściej barszcz zakwasza się octem lub cytryną.

Mój barszcz ukraiński nie jest jeden do jednego takim barszczem jak na Ukrainie, ale przyjąłem z ich receptury podsmażanie trzech składników i dodanie ich do zupy w końcowej fazie gotowania. Zabieg ten powoduje, że zupa jest mniej czerwona, ale za to warzywa są jędrniejsze i chrupkie.

Składniki na barszcz ukraiński:

75 dkg żeberek wieprzowych, 1 i ½ szklanki fasoli jaśka (bobu), 5 średnich buraków, ćwiartka kapusty, 3 marchewki, selera, 1 por, 2 duże cebule, 2 duże pomidory, szklanka kwasu buraczanego, gęsta śmietana na kleksy, natka pietruszki lub zielony koperek. Przyprawy.

Sposób przygotowania barszczu ukraińskiego:

Dzień wcześniej namaczamy fasolę. Następnego dnia gotujemy ją tak by była prawie miękka.
Na wywar bierzemy żeberka wieprzowe, pocięte na takie kawałki by można je było potem dołożyć do talerza, jako wkładkę. Gotujemy, odszumowujemy.
Jak wywar jest już gotowy dodajemy warzywa. Zaczynamy od fasoli, którą wlewamy z wodą, w której się gotowała. Potem dodajemy kapustę pociętą w średnie kawałki, korzeń pietruszki i pora w talarkach, selera w małą i ziemniaki w większą kostkę. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Jak fasola jest już miękka dodajemy sposobem ukraińskim podsmażone na oleju, każde warzywo z osobna, pocięte w słupki buraczki, w talarki marchewkę i w kostkę cebulę. Uzupełniamy całość pociętymi w kostkę pomidorami bez skórki.  Przyprawiamy czarnym pieprzem. Zupa jest już prawie gotowa i dopiero teraz ją zakwaszamy wcześniej przygotowanym kwasem buraczany. Jeżeli barszcz nie jest dostatecznie kwaśny dodajemy, próbując sok z cytryny. Podajemy do dużych głębokich talerzy z wkładką.

Mam jeszcze trzy propozycje na proste dania z buraka ćwikłowego z serem oraz koktajl buraczany. (Składniki na 4  osoby).

1) Szybka buraczana przystawka

Składniki: 3 duże buraczki, 15 dkg sera mozzarella, sok z ½ cytryny, łyżka oliwy.
Sposób przygotowania: buraki obrać i ugotować z solą, wystudzić i pokroić na cienkie plastry, ułożyć na przemian z cienkimi plasterkami sera, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą.

Buraczana przystawka

2) Letnia sałatka buraczana

Składniki: 4 duże buraczki, 2 średnie ziemniaki, 1 soczyste jabłko, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, kostka sera feta, sok z 1 cytryny, natka z pietruszki.

Sałatka buraczana

Sposób przygotowania: buraki i ziemniak obrać i ugotować osobno z solą, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Połączyć składniki, dodać rozdrobniony ser i wymieszać. Dodać roztarty z solą czosnek, oliwę i sok z cytryny. Wymieszać i dodać na wierzch posiekaną pietruszkę.

3) Koktajl z buraków

Składniki: 3 duże buraczki, 2 średnie marchewki, 2 soczyste jabłka, 1 litr wody, sok z 1 cytryny.

Koktajl z buraków

Sposób przygotowania: buraki i marchew obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Jabłko ze skórką  pokroić na cząstki. Dodać sok z cytryny, wodę i wszystko zmiksować. Schłodzić i jeżeli trzeba dodać 2 łyżki miodu, wymieszać.

Na koniec zachęcam do jedzenia surowych buraczków tak jak się je marchewkę. Trzeba je koniecznie pokroić w drobne plasterki. Tak jest łatwy do chrupania Zjedzenie jednego surowego buraka odkwasza organizm na 2 dni. Chrupcie na zdrowie.

Top