Wednesday 13, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Sezon na ziemniaka

Tłuczone, młode, puree, zapiekanka ziemniaczana, placki ziemniaczane, podsmażane, frytki, kartoflanka, w mundurkach, pieczone w ognisku i długo by jeszcze można wymieniać sposoby na to najpopularniejsze w naszej kuchni warzywo. Bo czy Polacy potrafią sobie wyobrazić tradycyjny obiad bez ziemniaków? Raczej nie. Jest on przecież nieodzownym składnikiem najbardziej popularnego u nas drugiego dania – schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Jego wysokość ziemniak

Kiedy zbiera się ziemniaki?

Jesień to czas zbioru ziemniaków i czas spalania jego łętów na polach, kto nie zna tego zapachu nieodmiennie kojarzonego z jesienią? Smak pieczonego ziemniaka z ogniska jest niepowtarzalny i warty utrwalania u naszych dzieci i wnuków. Jak to się stało, że ziemniak ten przybysz z Ameryki Południowej tak dobrze zakorzenił się w naszej kuchni. Tajemnica, oprócz jego smaku pewnie tkwi w prostocie jego uprawy, długiej sezonowości do spożycia i dobremu przechowywaniu się od jesieni do wiosny. Sadzony wczesną wiosną szybko daje plon, tym najwcześniejszym odmianom wystarczy tylko 6 tygodni od posadzenia do zbioru tych najsmaczniejszych młodych ziemniaczków, które tak chętnie jemy z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem albo z duszoną młodą kapustą. Wtedy są one najsmaczniejsze i najbardziej oczekiwane po zimie.

Przejrzałem wiele książek kucharskich, tych starszych i współczesnych, wszędzie w nich można znaleźć wiele ciekawych potraw z ziemniaka.

Ziemniaki w sprzedaży

Tradycyjne potrawy z ziemniaków

Pani Alina Gniewkowska, niedościgniona przedwojenna kucharka ma tych przepisów bez liku. Przytoczę przepis na jej tradycyjną kartoflankę. Warto spróbować ją ugotować – jest pyszna.

Pani Alina podaje ten przepis tak: ugotować smak z włoszczyzny: 1 średniej pietruszki, 2 marchwi, pora, selera, kapusty i cebuli. Osobno w oddzielnym rondelku ugotować, ładnie nożykiem karbowanym pokrojone: marchew, por i seler. Surowe, obrane czysto kartofle, pokrajać ładnie karbowanym nożykiem, sparzyć i wrzucić w przecedzony smak. Gdy się kartofle ugotują, zaprawić zasmażką z łyżki mąki i łyżki masła lub słoniny, przed podaniem włożyć ugotowane oddzielnie jarzynki, oraz koper siekany lub pietruszkę. Kto chce, może do zasmażki użyć zrumienioną cebulkę. Taką kartoflankę można i przefasować, a otrzymamy puree. Do niej dodać grzanki

Obrane ziemniaki

Co jeszcze o ziemniaku?

I może jeszcze jeden przepis plenerowy. Jednogarnkowej ziemniaczanej zapiekanki gotowanej w żeliwnym garnku np. w ogrodzie.

Składniki na garnek 4-5 litrowy:

- 2 kg ziemniaków, 80 dkg surowego podwędzonego boczku, 4 duże cebule, 4 marchewki, 1 por i przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania: ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Od boczku odkroić skórkę i wyłożyć nią spód garnka. Boczek pokroić s plastry. Cebulę, marchew i pora pokroić w krążki. Posolić i popieprzyć. Całość wymieszać w misce i przełożyć do garnka. Zakręcić pokrywę i ustawić nad ogniem. Gotowe za ok. 1 godz.

Tyle o ziemniaku kulinarnie. Chyba że dodam jeszcze, że ziemniaki to głównie łatwo przyswajalne węglowodany. Zawierają witaminy C, H, B1 , B2, PP i do tego sole mineralne.

Jak na zakochany w ziemniaku naród przystało mamy w naszym kraju Instytut Ziemniaka. Instytut powołano w 1966 r. i mieści się on Boninie w zachodniopomorskim. W instytucie mieści się jeden z największych w Europie Bank Genów Ziemniaka w którym przetrzymywanych jest ok. 1600 genotypów ziemniaka nazywanego też kartoflem albo bulbą w gwarze lwowskiej, kompera po łemkowsku, pyra w gwarze poznańskiej, grul przez górali, bulwa przez Kaszubów i ziymniok na Śląsku Cieszyńskim.

Top