Thursday 14, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Syrop i nalewka z pigwowca na jesiennie i zimowe dni

Jakiś czas temu pisałem o pigwowcu. Było to przy okazji wyboru wiosennych nasadzeń do małego ogrodu. Polecałem wtedy ten niewielki krzew ze względu na jego dekoracyjne kwiaty ale też ze względu na niezwykle aromatyczne, często jeszcze niedoceniane owoce. Kwiaty pigwowca pojawiają się w ogrodzie bardzo wczesną wiosną i są wtedy jego jedną z nielicznych ozdób. Kwiatów jest dużo. Krwistoczerwone płatki pięknie kontrastują z żółtymi pręcikami i nielicznymi zielonymi listkami.

pigwowiec

Z kwiatów rozwijają się owoce. Najpierw zielone, by z czasem w słońcu przemienić się w żółto-złoty kolor. Owoce są niewielkie i niesymetryczne. Są bardzo twarde i ich rozkrojenie wymaga trochę wysiłku. Wewnątrz owocu jest mnóstwo nasion, o wiele więcej niż w jabłkach czy gruszkach. Przy odrobinie cierpliwości z tych nasion można wyhodować nowe rośliny. To nie jest trudne. Wystarczy wysiać je jesienią do doniczek na parapecie okiennym a wiosną wysadzić sadzonki do ogrodu.

Mam w swoim ogrodzie pigwowca japońskiego, którego owoce dojrzały do zbioru w końcu października. To właśnie ich pora zbioru. Nie trzeba się śpieszyć ze wcześniejszym zbiorem tych owoców, bo muszą one być dobrze wybarwione a tylko wtedy oddadzą nam swój aromat i zdrowe substancje.

owoce pigwowca

Możliwości na spożytkowanie owoców jest mnóstwo. Na pewno nie da się ich spożyć na surowo bo są nie do ugryzienia. Można z nich zrobić dżem, syrop, galaretką lub nalewkę. Pigwowiec może być też dodatkiem do syropów z innych owoców bo doskonale zastępuje cytrynę.

Proponuję zrobić z pigwowca syrop i nalewkę zwaną pigwówką. Jeżeli nie masz w swoim ogrodzie krzewu pigwowca to o jego owoce nie jest wcale trudno. Owoce można kupić na targowiskach lub zebrać podczas spaceru po nieużytkach, parkach czy starych opuszczonych domostwach. Jest tam ich mnóstwo i nie cieszą się zbyt wielkim powodzeniem. Częstym widokiem w tych miejscach są owoce pigwowca gnijące zimą na krzakach. Syrop z tych owoców i nie tylko z nich zacząłem robić gdy przeczytałem skład sprzedawanych w sklepach syropów. Na ulotce syropu znanego producenta opisany jest jego skład.

Z czego się on składa? Jest tam cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, sok (2,8%)!!!, zagęszczony sok wieloowocowy, koncentrat czarnej marchwi !!!, barwniki – antocyjany !!!, karmel amoniakalno-siarczynowy ?? - a to nie koniec w nim chemii, której nie będę dale wymieniał, bo tę którą wymieniłem jest aż nadto.

Ktoś mógłby powiedzieć: Nie kupujmy syropów, kupujmy soki 100%. Może i racja ale ja nie mam zaufania także do takich produktów. Z etykiety kartonu, takiego 100% soku wynika, że jest to sok 100%  z soku zagęszczonego. Czy można mieć zaufania do produktu, który jest pozbawiany wody po czym ponownie zasilany wodą? Odparowywanie wody dokonywane jest w temperaturze ok. 70 O C. Przy tej temperaturze oprócz wody usuwana jest z soku część składników pokarmowych i aromatów. Myślisz, że będą one później przywrócone? Ja wątpię. A TY?

Syrop z pigwowca

Nasz syrop będzie miał tylko dwa składniki i utrzyma wszystkie dobre dla naszego zdrowia substancje odżywcze. Konserwantem dla niego jest cukier a przydatność do spożycia zachowa dzięki przechowywaniu go w niskiej temperaturze.

owoc pigwowca

Składniki syropu:

- 1 kg owoców pigwowca;

- 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Pigwowce umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Ćwiartki pokroić w drobną kostkę. Włożyć do 3 l gąsiora (słoja). Zasypać cukrem. Wylot gąsiora obwiązać gazą.  Odstawić gąsior na słoneczny parapet okna na 5 dni. Po tym czasie zlać syrop do słoików i przechowywać w lodówce.

Nasz syrop oprócz dużych ilości witaminy C, cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejki lotne. Dużo jest w nim potasu, żelaza, miedzi, wapnia i fosforu. Jesienią i wiosną syrop wzmocni mechanizmy obronne naszego organizmu przed przeziębieniami. Syrop najlepiej dodawać do przestudzonej herbaty z dodatkiem miodu.  Po odcedzeniu syropu zostaje nam kostka owocowa pigwowca. Proponuję wsypać ją d słoja i przechowywać w lodówce. Można ją dodawać do herbaty zamiast cytryny.

Z tak przygotowanego syropu można zrobić nalewkę. Nalewkę, która słynie z kwaskowatego smaku i wyjątkowego aromatu.

Pigwówka - sposób przygotowania

nalewka z pigwowca

Zmieszać syrop z 96% spirytusem w proporcji 1:1 i odstawić na ok. 1 miesiąca. Przez ten czas należy wstrząsać co 2-3 dni zawartość gąsiora. Po tym czasie dolać ok. ½ l wódki 40%, wymieszać i zlać do butelek. Nalewkę odstawić na ok. 1 miesiąca. Po tym czasie nadawać się będzie do spożycia. Nasza nalewka finalnie będzie miała ok. 40% zawartości alkoholu.

pigwówka

Smak pigwówki jest niepowtarzalny i warto poczekać te parę miesięcy by alkohole wydobyły z syropu całe jego dobro. Muszę dodać, że inna metoda sporządzania nalewki z pigwowca jest zalanie pokrojonych owoców spirytusem. Przy tej metodzie nie będziemy mogli otrzymać syropu, który będzie naszym dodatkiem do zimowych herbat.

Tym samym sposobem, zasypywania cukrem można sporządzić soki i syropy z innych owoców ale o tym innym razem

  • Tytuł: Syrop i nalewka z pigwowca na jesiennie i zimowe dni
  • Autor:
  • Data: 02/11/2015
  • Tagi:
Top