Thursday 14, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Pani Tereska poleca nasiona warzyw

Małe sklepiki ogrodnicze mają swój klimat. Jest w nich czas na rozmowę ze sprzedawcą. Jest czas na poradę od wybitnych znawców, bo takimi są ich właściciele i sprzedawcy w jedne osobie. Lubię te miejsca i lubię w nich kupować. Taki właśnie niewielki sklepik ogrodniczy wtopił się w stragany brzeskiego targowiska. Właścicielką jest Pani Tereska, którą namówiłem by poleciła nam warzywa na tegoroczne siewy.

To już czwarta dekada marca, więc najwyższy czas podjąć decyzję, jak zagospodarować warzywnik. Co roku pojawiają się nowości, które warto przetestować - powiedziała Pani Tereska.

W tym roku warto zwrócić uwagę na:

1. Fasolę Yin Yang – może być ona uprawiana jako szparagowa lub na suche nasiona o niespotykanym układzie biało-czarnych łatek. Tę roślinę o krzaczastym pokroju można uprawiać w ogrodzie ale też w pojemnikach na balkonach i tarasach.

Fasola

2. Kukurydzę Minigold, tworzącą kolby 10-12cm długości, nadające się po ugotowaniu do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory do słoików. Doskonali sprawdzi się jako dodatek do dań i sałatek.

Kukurydza

3. Bób Karmazynowy, o karminowo-czerwonych, bardzo smacznych łatwo wyłuskujących się ze strąków nasionach.

Bób

4. Ogórek Magnetar, to nowa odmiana wyhodowana przez znanego producenta nasion „Spójnię”. Nasiona ogórka nagrodzone zostały w tym roku na poznańskich Targach Ogrodniczych „GARDENIA” złotym medalem. Ogórek jest bardzo smaczny, ma ładny kształt a przy tym dużą odporność na mączniaka rzekomego i parcha dyniowatych. Ta wczesna odmiana przeznaczona jest kwaszenia i konserwowania.

Ogórki

5. Rukiew wodną, wieloletnie warzywo cenione za silne działanie antynowotworowe i kosmetyczne (wpływa na spłycenie zmarszczek i usuwanie przebarwień skóry). Wymaga do uprawy wilgotnego podłoża.

Rukiew

Zaopatrując się w nasiona do siewu w ogrodzie, czy działce tradycyjnie kupujemy nasiona warzyw najbardziej potrzebnych w naszej kuchni, czyli marchew, pietruszkę, cebulę, buraki, koper, fasole, sałatę i rzodkiewkę. Gorąco zachęcam – mówi Pani Tereska, żeby wygospodarować w warzywniku trochę miejsca i spróbować uprawy warzyw mniej znanych, ale bardzo wartościowych.

Polecam niektóre z nich:

 

1. Karczochy. To roślina o wielorakim zastosowaniu. W drugim roku uprawy wytwarza kwiatostany w których jadalne jest mięsiste dno kwiatowe a przy tym rozwinięte kwiaty oraz liście są piękną dekoracją ogrodu. Kwiaty nadają się do zasuszania. Liście karczochów mają działanie regulujące pracę wątroby, przeciwmiażdżycowe i obniżające poziom cholesterolu. Podobne działanie ma kord, z tym, że częścią jadalną u niego są mięsiste ogonki liściowe.

 

2. Skorzonera jest niekłopotliwym w uprawie warzywem korzeniowym. Nasiona skorzonery wysiane wiosną dadzą zbiór jesienią. Jadalne korzenie można przechowywać w sprzyjających warunkach aż do wiosny. Ma duże wartości odżywcze, jak i lecznicze. Korzenie są lekkostrawne i bardzo smaczne. W smaku przypominają szparagi. Polecana jest w żywieniu diabetyków (zawiera inulinę). Podobnym warzywem jest salsefia, ale ustępuje skorzonerze smakiem.

 

3. Fasolnik chiński uprawia się jak fasolę tyczną. Ma strąki o długości ok. 60cm i można je zjadać po ugotowaniu jak spaghetti lub pokrojone jak fasolkę szparagową. Fasolnik chiński jest bogatym źródłem białka, węglowodanów, witamin i soli mineralnych.

 

4. Burak liściowy występuje jako biało lub czerwono-ogonkowy. Jadalne są ogonki liściowe spożywane jak szparagi oraz liście przyrządzane jak szpinak. Roślina zawiera dużo lekkostrawnego białka, żelaza, wapnia i witamin.

 

5. Szpinak nowozelandzki plonuje od czerwca aż do przymrozków, nie tracąc przy tym wartości odżywczych mimo kwitnienia. Zawiera znaczne ilości białka, makro i mikroelementów oraz witaminy C, B i prowitaminę A. Jest łatwo przyswajalny i zasadotwórczy.

 

6. Oberżyna (bakłażan) uprawiana jest podobnie jak pomidory. Wyrośnięte owoce mają dużą wartość odżywczą i małą energetyczną. Świetnie nadaje się do sałatek, szczególnie po upieczeniu i obraniu ze skórki. Ma właściwości lecznicze – wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

 

7. Miechunka jadalna (rodzynek brazylijski). Częścią jadalną są drobne, kuliste, bardzo smaczne, słodkie i aromatyczne owoce otoczone pergaminową osłonką. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, jak i dodatek do mięs.

 

8. Kiwano to warzywo spokrewnione z ogórkiem, ale ma od niego wyższą wartość odżywczą. Należy je spożywać kiedy są jeszcze nie całkiem dojrzałe. W smaku przypominają kiwi, a aromatem banana. Owoce w pełni dojrzałe mają duże, podobnie jak dynia walory dekoracyjne.

 

9. U selera naciowego spożywa się liście jak i ogonki liściowe zarówno świeże jak i ugotowane. Jest warzywem niskokalorycznym o dużej zawartości białka, błonnika, węglowodanów, witaminy C,B,E, karotenu. Ceniony w zielarstwie.

 

10. Jarmuż należy do najcenniejszych warzyw ze względu na wysoką wartość odżywczą. Jego liście zawierają błonnik, węglowodany, błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i witaminy C, B1, B2, B6 i prowitaminę A. Ze względu na dużą zawartość soli mineralnych i witamin zalecany jest dla dzieci.

 

11. Sałata rzymska uprawiana jest niechętnie ze względu na goryczkowaty posmak liści. Jednak odznacza się spośród sałat największą wartością odżywczą. Zawiera cukry, białko, błonnik, witaminy K,E i C oraz kwas foliowy.

Zachęcam też do uprawy sałat o antocyjanowym zabarwieniu liści (masłowa, liściowa, dębolistna) oraz cykorii typu radicchio, które oprócz dużych wartości odżywczych są dekoracją ogrodów - mówi kończąc Pani Tereska.

 

Myślę, że warto skorzystać z propozycji. Jesteśmy tradycjonalistami i z niedowierzaniem przyjmujemy wszelkie nowości ale przecież spróbować zawsze warto.

Top