Wednesday 13, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Na letnie upały domowym sposobem. To warto pić!

Dużo się zwykle mówi o znaczeniu dla organizmu człowieka różnych składników odżywczych. Pamiętamy o białku, solach mineralnych, węglowodanach i witaminach ale zapominamy o wodzie. Codziennie, dla zdrowia powinniśmy wypijać jej 2-3 litry. Latem dużo więcej. Część wody dostarczana jest w pożywieniu ale resztę trzeba uzupełnić w płynach. Zwykle sięgamy po nadmiernie przesłodzone napoje gazowane, owocowe i soki, często sporządzane nie ze świeżych owoców ale z koncentratów do których dodaje się niezliczone ilości syntetycznych polepszaczy smakowych i konserwantów. Najsłynniejszym dodatkiem jest niewystępujący w naturalnej żywności benzoesan sodu, konserwant który spożywany w nadmiarze może być przyczyną otyłości.

 

Zatem co pić ?

Najlepiej sięgnąć do tradycyjnych, zdrowych napojów:

- z warzyw i owoców;

- mlecznych z dodatkiem warzyw i owoców;

- naparów z ziół;

- wody mineralnej;

- fermentowanych z warzyw i owoców.

Koktajl z truskawek

Większość tych zdrowych napojów na lato bazuje na owocach i warzywach. To ważne bo warzywa i owoce są źródłem witaminy C (kapusta, koper, nać pietruszki, szczypiorek, truskawki, maliny, porzeczki). Dużo w nich witaminy A (marchew, pomidory, botwina, wiśnie, morele). W warzywach i owocach występują wszystkie składniki mineralne, błonnik, pektyny i substancje mające właściwości bakteriobójcze. Nie bez znaczenia jest to, że są smaczne, ładnie pachną bo w naszych ogrodach hodowane są często w zgodzie z naturą bez nawozów sztucznych.

Przygotowanie koktajlu

Ważnym i bardzo atrakcyjnym argumentem jest ich sezonowość. Możemy samemu komponować sobie składniki napojów w miarę sezonowego ich wyrastania i dojrzewania. Ta sezonowość podnosi atrakcyjność napoi i powoduje że nie jesteśmy nimi zmęczeni. Nie ma zniechęcającej monotonii. Najpierw pojawiają się owoce czereśnie potem truskawki po nich maliny, wiśnie, porzeczki, jabłka itd. Tak samo jest z warzywami, przychodzi czas koperku, szczypiorku, szczawiu potem botwinki, marchewki, natki pietruszki, ogórków i pomidorów. To w miarę pojawiania się ich w naszych ogrodach można samemu komponować sobie składniki napojów i jedynym ograniczeniem w tym jest nasza wyobraźnia, upodobania i smak.

Świeże owoce i warzywa mają różną zawartość soków , jedne jak np. marchew, pomidory czy truskawki i porzeczki mają jej dużo inne jak np. botwina, szpinak czy śliwki mniej. Te o mniejsze zawartości soku trzeba nieznacznie rozluźniać do czego świetnie nadaje się woda mineralna niegazowana a także zapomniane maślanki i serwatka. Uatrakcyjnieniem dla tych owocowych i warzywnych napoi będzie dodatek ziół. Niezastąpiona do tego będzie mięta ale też melisa, tymianek i cząber. Co kto lubi, według upodobań.

Słodzić, czy nie słodzić?

Jeżeli już trzeba słodzić to nie cukrem ani słodzikiem. Najlepiej słodzić naturalnie - miodem albo listkami stewi. Stewia to roślina z rodziny astrowatych, rodzaj roślinnego słodzik ok. 300 razy słodszego od cukru, który dodatkowo nie ma kalorii. Ostatnimi laty ta roślina zagościła w naszych ogrodach i stała się zdrowym zamiennikiem cukru.

Chociaż wspomniałem, że każdy może sobie sam, wg własnych upodobań przygotować chłodzący napój to podam kilka receptur odnalezionych w starych książkach. Może, któryś z tych przepisów zainspiruje was do tego by samemu opracować oryginalny napój.

Napój z truskawek:

30-40 dkg truskawek, dwie szklanki wody mineralnej niegazowanej, 1 łyżka miodu.

Truskawki obrać z szypułek, zmiksować, rozprowadzić wodą, dodać miód i schłodzić. Podawać z listkami mięty.

Koktajl na lato

 

Napój z marchwi, pomidorów i pietruszki:

Po 50 dkg marchwi i pomidorów, 30 dkg pietruszki, sól do smaku.

Wycisnąć sok z marchwi, pomidorów i pietruszki. Połączyć soki i doprawić do smaku solą. Schłodzić lub dodać kostki lodu.

 

Napój z maślanki i malin:

2 szklanki maślanki, 30 dkg malin, żółtko, sok z ½ cytryny.

Składniki zmiksować, dodać sok z cytryny. Schłodzić.

 

Napój owocowy fermentowany:

1,5-2 kg (truskawki, porzeczki, malin, agrestu) , tutaj niestety dla drożdży trzeba dać 35 dkg cukru, 5 l wody, 2 łyżki drożdży.

Owoce umyć i przetrzeć przez sito. Skórki z przetarcia zalać wrzącą wodą, zagotować i ponownie przetrzeć przez sto. Wywar wystudzić i połączyć z przecierem i dodać pozostałą wodę. Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z przecierem. Pozostawić całość w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Zlać do butelek, dobrze zakorkować i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce. Napój ten można zrobić z pojedynczych gatunków owoców.

 

Napój ziołowy z mięty i porzeczki:

10-15 listków mięty, 10 dkg porzeczki czerwonej, szklanki wrzątku, 1 łyżka miodu, 2 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.

Listki mięty zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 min. Porzeczki umyć i przetrzeć przez sito. Połączyć z wodą i naparem z mięty. Dodać miód. Wychłodzić.

Top