Wednesday 13, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Mrożonki na zimowe wspomnienie lata.

Połowa czerwca to czas, kiedy w naszym ogrodzie mamy już co zbierać do bieżącego spożycia ale też czas na przetwórstwo. Szczyt truskawkowy powoli się kończy i jest to w moim domu pora na pierwsze mrożonki, bo na inne sposoby przechowywania warzyw i owoców przyjdzie jeszcze czas. Mrożenie to jeden z lepszych sposobów konserwacji i przechowywania warzyw, owoców i ziół. Nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do zamrażania. Trudno zamrozić tylko nieliczne, głównie warzywa o dużej zawartości wody i substancji, które przyczyniają się do utraty barwy i smaku podczas zamrażania. Można temu zapobiec blanszując niektóre przed mrożeniem ale mimo to nie nadają się do tego ogórek, sałata, seler, rzodkiewka, rukola. Nadaje się do mrożenia, choć zawiera dużo wody pomidor, ale czy nie lepiej z niego zrobić sok, pastę lub sałatkę?

Zalety zamrażania:

  • prostota wykonania;
  • porcjowane w niewielkie woreczki zajmują mało miejsca;
  • zachowywane są wartości odżywcze, smak i kolor;
  • mrożonki mogą być przechowywane rok i dłużej;
  • nie ma strat przy przechowywaniu, tak jak to jest przy wekowaniu i suszeniu;
  • można sporządzić mieszanki warzywne i owocowe do spożycia w postaci zup, sałatek i kompotów.

Mrożenie ma moim zdaniem jedną wadę. Kosztuje, bo zamrażarka zużywa energię elektryczną. Ale przy dzisiejszych energooszczędnych urządzeniach nie jest to, aż tak duży koszt.
Pierwszym krokiem do mrożenia jest opróżnienie zamrażarki z ubiegłorocznych mrożonek. W mojej zamrażarce znalazł się jeszcze jeden woreczek bobu, który Muza postanowiła użyć jako farszu do pierogów.

Pierogi Muzy

Pierogi Muzy z farszem z bobu.

Sposób przygotowania farszu:

Bób ugotować, obrać ze skórki (jak będzie młody bób obierać ze skórki nie trzeba), dodać olej, pieprz, sól i zmiksować. Pokroić cebulkę w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i po wystudzeniu połączyć ją ze zmiksowaną masą.
Ciasto na pierogi: tylko mąka, woda i sól. Dobrze jest mąkę sparzyć przed zagnieceniem.
Podawać z tłuszczem i skwarkami.

Pierogi z farszem z bobu

Wróćmy do mrożenia.

Co idzie do mrożenia w pierwszej kolejności?

Zacznijmy od koperku, teraz jest młody, bez kwiatostanów i najbardziej aromatyczny. Po koperku idzie botwinka na zupę a po niej oczywiście truskawki.

Przygotowując je do mrożenia, trzeba je dokładnie wyselekcjonować, wybierając tylko dorodne, świeże i nieuszkodzone. Oczyścić z brudu i ziemi. Dokładnie opłukać w dwóch wodach. Koperek wyłożyć na ręcznik papierowy, wysuszyć i drobno posiekać. Źle osuszony zbryli się. Koperek najlepiej przechowywać w niewielkich zakręcanych słoiczkach. Ze słoiczka łatwo będzie z niego korzystać, wyskrobując łyżeczką. Tak samo postępujemy z botwinką z tym, że tniemy łodygi na dłuższe ok. 2 cm kawałki, a małe buraczki tniemy w półtalarki. Mrozimy w woreczkach do mrożenia, są one nieco grubsze, co zapobiega ich pękaniu w niskich temperaturach i rozsypaniu się zawartości. Zapakowane w takie woreczki mrożonki nie przejdą zapachem innych produktów.
Jeden woreczek powinien mieścić ok. 0,5 kg porcję, taką na botwinkę dla czterech osób.

groszek

Truskawki przebieramy i płuczemy w dwóch wodach jeszcze przed szypułkowaniem. Szypułkujemy po czym też osuszamy i porcjujemy w woreczkach po ok. 0,5 kg. Tak przygotowane porcje układamy luźno w zamrażarce. Po ok. 4 godzinach wyjmujemy woreczki z zamrażarki i delikatnie rozluźniamy ich zawartość, uchroni to nas przed ich zbryleniem się.
Teraz dopiero szczelnie je zamykamy, najlepiej specjalnymi do tego powleczonymi plastikiem drucikami, często będącymi w komplecie z woreczkami do mrożenia. Przed zamknięciem woreczka usuwamy z niego powietrze – tyle ile się da. Dobrze jest opisać zawartość woreczka. Po czym wkładamy znowu do zamrażarki. Tak przygotowane są gotowe na przechowanie.

mrożonki

Moja zamrażarka jest niewielka, ma tylko trzy szuflady. Mieści się w niej jednak sporo, około półkilogramowych woreczków z mrożonkami. Takie zapasy, oprócz innych przetworów wystarczają by przypominać sobie zimą smaki wiosny i lata.
Teraz przygotowuję się do mrożenia warzyw i owoców, które zaczną dojrzewać. Będzie to groszek zielony, bób, wczesne wiśnie a po nich biała, czerwona i czarna porzeczka a może i agrest – zobaczymy.

  • Tytuł: Mrożonki na zimowe wspomnienie lata.
  • Autor:
  • Data: 17/06/2016
  • Tagi:
Top