Thursday 18, Jan 2018

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Na upalne dni w ogrodzie – kwas chlebowy

Co do picia na upały?

W upalne dni trzeba dużo pić. Brzmi jak zachęta do picia napojów procentowych. Nie o tym będzie. Tym bardziej, że procenty w płynach nie nadają się dla ochłody, no chyba że te niskoprocentowe. Najlepsza na upały jest woda niegazowana, schłodzona ale niezbyt zimna. Jej smak podniesie cytryna ale i soki owocowe w małych ilościach. W krajach arabskich pragnienie gasi się gorącymi napojami. Najczęściej pije się tam miętę zalaną wrzątkiem i mocno osłodzoną. Po szklaneczce tego aromatycznego napoju nie chcę się dłużej pić. W naszej kulturze dla ochłody wolimy w upały chłodne napoje. Szkoda, że częściej sięgamy, bo tak prościej, po gazowane napoje z marketów. Wystarczy przeczytać skład na etykiecie, by cię odrzuciło od ich kupowania, ale kto z nas ma czas by czytać. Można przecież samemu zrobić smaczne, zdrowe i skutecznie chłodzące napoje. Jeżeli lubicie napoje mleczne, mleczno-owocowe czy mleczno-warzywne to można z nich sporządzić proste mieszanki na ochłodę. Wystarczy wziąć maślankę, serwatkę lub jogurt i zmiksować z nimi sezonowe owoce, warzywa lub zioła. Wstawić do lodówki i gotowe do ochłody.

W naszej tradycji kulinarnej zawsze obecne były napoje fermentowane a wśród nich mocno zakorzeniony szczególnie w chłopskiej tradycji – kwas chlebowy.

Zalety kwasu chlebowego

Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie. Do tego by go sporządzić nie trzeba wiele. Wystarczy kilka kromek żytniego razowego chleba, drożdże, cukier, świeże i suszone owoce oraz woda.

Chleb żytni razowy na zakwasie, musi być zrobiony tylko z trzech składników wody, mąki żytniej i soli. Wszelkie dodatki i polepszacze psują smak chleba ale powodują to, że nie nadaje się on do sporządzenia kwasu chlebowego. Nie jest łatwo kupić taki chleb. Ten, który sprzedają w sklepie, często, mimo zapewnień sprzedawcy ma składniki, które „skażają” chleb. Najlepiej samemu upiec taki chleb.

 

Kwas chlebowy – jak to się robi?

Składniki:

- 3 l wody;

- 5 kromek wysuszonego żytniego chleba na zakwasie;

- 2,5 dkg drożdży piekarskich;

- 5 łyżek cukru;

- 3 dkg rodzynek. 

Kwas chlebowy w kamiennym naczyniu

Sposób wykonania:

Kromki chleba wysuszyć i lekko podpiec na patelni bez tłuszczu. Włożyć do kamiennego 6-7 litrowego garnka. Zalać wodą i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzić przez gazę. Rozrobić w kubku cukier z drożdżami i ciepłą wodą. Połączyć drożdże z cieczą chlebową. Odstawić na 12 godzin. Rozlać do butelek dodając do każdej 2-3 rodzynki. Butelki przenieść do chłodnego pomieszczenia. Kwas będzie gotowy po ok. dobie. Dobrze jest schłodzić go przed podaniem.

 

Co daje picie kwasu chlebowego?

Ten ludowy napój szybko gasi pragnienie i orzeźwia. Dawniej uważany był za lekarstwo na zaburzenia trawienia, przy wzdęciach i nadkwasocie. Zdrowotne działanie kwasu chlebowego jest efektem bakterii, które ma w swoim składzie. Bakterie regulują mikroflorę przewodu pokarmowego co wspomaga trawienie i przemianę materii. Przypisuje mu się także właściwości oczyszczające organizmu po spożyciu ciężkich dań mięsnych. 

Kwas chlebowy - gotowy do picia!

Kupować, czy robić samemu?

Kwas chlebowy można kupić w naszych sklepach. Ale czy warto? Jak go zrobisz samemu to wystarczą trzy składniki. Ten ze sklepu ma ich więcej. Przeczytaj jego skład na etykiecie. Dowiesz się, że jest tam: dwutlenek węgla, emulgator kwasowości, kwas cytrynowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu.

Który kwas chlebowy będzie lepszy? Wybór należy do Ciebie.

  • Tytuł: Na upalne dni w ogrodzie – kwas chlebowy
  • Autor:
  • Data: 22/08/2016
  • Tagi:
Top