Saturday 20, Jan 2018

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Po plonie - co dalej?

Poplon - co i jak?

Czas zbiorów warzyw w ogrodowym warzywniku wiąże się z tym, że zagony pustoszeją. W lipcu i sierpniu jesteśmy już po zbiorach szpinaku, grochu, buraczków na botwinkę, kalarepy, kalafiora, czosnku, fasolki szparagowej, bobu itp. Nie można po nich pozostawić pustych zagonów i trzeba się nimi zająć by nie opanowały je chwasty. Miejsca po zbiorach można wykorzystać na dwa sposoby.

Po pierwsze można je obsiać warzywami, które mają na tyle krótki okres wegetacji by  wytworzyły części jadalne na zbiór jeszcze tego roku. Okres wegetacji to czas, w którym średnia temperatura dniem przekracza + 5oC, trwa on w Polsce w zależności od regionu od 6 do 7 miesięcy. Dlatego doskonale nadadzą się do tego fasolka szparagowa, sałata, rzodkiewka, wczesne odmiany buraczków ćwikłowych, szpinak czy koperek.

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa po zbiorze czosnku

Można też wysadzić jeszcze rozsadę kalafiora, co ma tę zaletę, że sadzonki nie zostaną zaatakowane przez mszyce. Tym sposobem możemy uzyskać w roku dwa, a nawet trzy zbiory z jednego zagonu.

Po drugie można przygotować glebę do przyszłego sezonu poprzez nawożenie organiczne wzbogacające glebę w próchnicę i szybko przyswajalne przez rośliny składniki pokarmowe takie jak potas, azot, magnez, fosfor, wapń i tzw. mikroelementy. Zasilona nawozem organicznym gleba ma znacznie poprawioną strukturę, chroniona jest przed wypłukiwaniem składników mineralnych i nadmiernym wysychaniem.

W drugim sposobie ważne miejsce zajmuje zastosowanie obornika i kompostu, ale to nie zabezpieczy nam gleby przed chwastami. Najlepszym sposobem jest wysianie roślin przeznaczonych na przekopanie tzw. zielonego nawozu.

Zielony nawóz wysiewamy wtedy, gdy tylko zwalniają się zagony w warzywniku.

Dla wielu warzyw jest to bardzo wcześnie. Zbiory rzodkiewki kończymy najczęściej z końcem maja, na początku lipca usuwamy kwitnącą już sałatę, w końcówce lipca opustoszeją miejsca po zielonym groszku, dymce na szczypiorek i kalarepie.

Nawozy zielone można użyć na trzy sposoby zależne od czasu ich wysiania i przekopania, a także techniki wykonania tej czynności.

I - letni – siejemy od wiosny do końca września i przekopujemy pod zasiew w miarę potrzeb, najczęściej jesienią,

Na poplon wybieramy rośliny szybkorosnące o dużej objętości masy zielonej. Najpopularniejszymi roślinami poplonowymi są rośliny motylkowe, ale także niektóre kapustne i ogórecznikowate oraz zboża zmieszane z motylkowymi. Wybór wysiewanej rośliny uzależniony jest też od rodzaju gleby.

Do najbardziej popularnych roślin motylkowych na nawóz zielony należą: wyka, bobik, łubiny, peluszka i saradela. Z kapustnych chętnie używany jest rzepik i gorczyca.

poplon letni

II – jesienny – siejemy późną jesienią i przekopujemy wiosną.

Na wysiew ozimy polecam mieszankę żyta z wyką ozimą w proporcji 1 część żyta i 0,5 części wyki. Użycie takiej mieszanki zmniejszy zapotrzebowanie roślin w azot i dobrze pulchni glebę.

III – tzw. mulczowanie – wysiewamy do połowy września, pozostawiamy do wiosny, kiedy to poplon rozdrabniamy lub wałujemy i dopiero wtedy przekopujemy.

Do mulczowania i siewu jesiennego nadają się jedynie gatunki zimoodporne. Siejemy je późno, po zbiorach, a do gleby wprowadzamy wiosną następnego roku. Na 10 m² zagonu możemy wykorzystać następująca mieszankę: 15 dkg żyta zmieszajmy z 5 dkg wyki ozimej.

Ulubionymi przeze mnie roślinami na poplon są facelia błękitna i gorczyca biała dlatego, że doskonale spełniają swoją rolę na mojej gliniastej glebie warzywnika.

O rodzajach gleby, m.in. o glebie gliniastej pisałem w artykule Dobra gleba - dobre plony cz. III

Facelia błękitna jest rośliną jednoroczną, szybkorosnącą o pięknych błękitnych miododajnych kwiatach. Na nawóz zielony należy ją wysiać do września. Roślina ta nie ma szczególnych wymagań glebowych ani temperaturowych. Wytrzymuje suszę i przymrozki. Nasiona są bardzo wydajna, bo ich 10 dkg wystarczy na obsianie 100 m2 warzywnika. Facelię wysiewamy na głębokość 1-2 cm od czerwca do początku września. Facelia doskonale poprawi strukturę i żyzność gleby a do tego pięknie wygląda i przyciąga pszczoły.

facelia błękitna

Gorczyca biała, to ceniona roślina poplonowa głównie za sprawą bardzo szybkiego tempa przyrostu masy zielonej i możliwości późnego jej wysiania nawet po zbiorach ogórków i pomidorów. Przekopana na zimę gorczyca poprawia strukturę gleby i da wyższe plony w przyszłym

Jest także cenioną rośliną poplonową ze względu na bardzo szybkie tempo przyrostu zielonej masy i tolerancję na późny wysiew. Jako roślina poplonowa potrafi wprowadzić do gleby dużo masy organicznej, posiada też właściwości mątwikobójcze (mątwiki to gatunek nicieni). Gorczyca jest szczególnie przydatna do wysiewu na glebach piaszczystych i gliniastych. Gorczyce wytrzymują przymrozki w okresie wschodów do – 6C, a w okresie kwitnienia do – 2C.

gorczyca biała

Dobór poplonu zależny jest od rodzaju gleby:

  • Na gleby lekkie i średnie najodpowiedniejsza będą: łubiny, wyka, seradela, wyka, facelia błękitna i gorczyca biała oraz ich mieszanki,
  • Na gleby ciężkie polecam: peluszkę, bobik, wykę i rzepak jary i ozimy oraz ich mieszanki.

Kiedy siać rośliny na poplon?

kiedy siać rośliny na popolon

Ważnym jest by rośliny zostały przekopane zanim przekwitną i zaowocują. Nie należy nawozu zielonego przekopywać zbyt głęboko, ponieważ do jego rozkład niezbędny jest dostęp powietrza. Najlepiej przekopać go na głębokość 15-20 cm. Pozytywne skutki użycia poplonu odczuwalne będą w glebie przez 2-3 lata, po czym można zabieg powtórzyć.

 

  • Tytuł: Po plonie - co dalej?
  • Autor:
  • Data: 02/09/2015
  • Tagi:
Top