Thursday 18, Jan 2018

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Jabłuszko pełne snu

Czy ktoś jeszcze pamięta piosenkę Mieczysława Wojnickiego „Jabłuszko pełne snu”zaczynającą się od słów?

 

Rubinowe jabłuszko w sen zapada na trawie,

Szedł pan kapral uliczką, zerknął na nie ciekawie,

Zerknął, stanął i stoi, pary z gęby nie puszcza,

Pewnie nigdy nie słyszał chrapiącego jabłuszka

……

Sady przy drodze z Piotrkowa do Radomia

To bardzo popularna piosenka z lat 60 ubiegłego stulecia. Przypomniałem ją sobie jadąc drogą z Piotrkowa do Radomia. Opodal miejscowości Przysucha, przy drodze jest dużo sadów, głównie jabłoni. Mimo października na drzewach nadal są jabłka, ale to jeszcze nic, jak się zatrzymałem zobaczyłem, że leżą one w niezliczonych ilościach wokół drzew i chrapią :). Co za marnotrawstwo. Przecież jabłka to nasz ważniejszy produkt eksportowy. Jeszcze kilka lat temu przy tej drodze można było spotkać liczne straganiki z owocami a teraz ich tam nie ma. 

Dlaczego jabłka nie są zbierane?

W czym rzecz? Dowiedziałem się, że sadownikom nie opłaca się zbierać jabłek za które w skupie dostaną 15 -20 gr za kilogram. To niebywałe, bo w sklepie za kilogram jabłek trzeba zapłacić od 2 do 3 zł. A może by wybrać się w te strony i zaopatrzyć się za grosze w dorodne jabłka i zająć się ich przetwórstwem. Bo jabłka można przetworzyć na dziesiątki sposobów. Któż nie zna soku jabłkowego, szarlotki, musu, przecieru, pieczonych na ognisku, kompotu, surówki, dżemu, marmolady, powideł, octu, cydru, wina, suszonych, kandyzowanych, kiszonych, dodatku do mięs itd.? Przede wszystkim trzeba jabłka jeść surowe, bez ograniczeń i do woli, bo są one niskokaloryczne i smaczne.

Dla potomności przypomnę ciekawy przepis jak zwykle niezawodnej kucharki Pani Aliny Gniewkowskiej na zupę z jabłek. Taka zupa na wioskach nazywana była dawniej „jabczonką”. Pani Alina podaje w swojej książce „Współczesna kuchnia domowa” taki przepis:

Zupa z jabłek

----------------------------

10 dużych lub 15 małych jabłek (najlepsze antonówki) obrać, pokroić, nalać wodą i rozgotować. Wtedy przetrzeć przez durszlak, pocukrzyć, dodać kawałek cynamonu i zaprawić jedną szklanką śmietany. Ostudzić i podać na zimno z grzankami lub ryżem. 

Zupa z jabłek

Tę zupę można podać i na gorąco, zaprawić śmietaną i łyżką mąki. Do gorącej podaje się kluseczki, łazanki, grzanki lub ryż.

Pani Alina zaleca do zupy antonówkę, która nie jest współcześnie zbyt popularną odmianą ale można ja kupić bez problemu na większości targowisk. Jeżeli nie zdobędziecie antonówki można do zupy użyć każdej soczystej i o kwaskowatym posmaku odmiany jabłoni.

Co jeszcze z jabłek prostym sposobem?

Proponuję miksturę zdrowotną: ocet jabłkowy z czosnkiem na obniżenie poziom cholesterolu, która działa też przeciwmiażdżycowo i odtruwająco, zabija bakterie i wirusy, wzmacnia odporność organizmu

Sposób sporządzenia: bierzemy ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek, zlewamy ½ zawartości butelki i wkładamy do niej połówki obranych ząbków czosnku tak by zapełnić całą butelkę, identycznie robimy z drugą częścią octu. W rezultacie mamy dwie buteleczki octu jabłkowego z czosnkiem. Zawartość buteleczek mieszamy, co 2-3 dni i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przepisy na przetwory jabłkowe

Sposób stosowania: 1 łyżeczka do herbaty octu zmieszać z 100g zimnego mleka (tylko tak można wypić, bo mleko neutralizuje smak i niestety mniej zapach, ale nie ma lepszego sposobu). Zażywać co 2 dzień przez trzy miesiące.

  • Tytuł: Jabłuszko pełne snu
  • Autor:
  • Data: 17/10/2016
  • Tagi:
Top