Thursday 18, Jan 2018

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Nasiona warzyw Cz.III - Groch i Bób

Przygotowania ogrodnika do wiosny.

Nasiona warzyw. Cz. III. GROCH i BÓB.

Groch i bób to rośliny strączkowe siane wczesną wiosną, gdy tylko ziemia rozmarznie i obeschnie. Wczesne siewy tych roślin dają najlepsze plony. Groch i bób są z klimatu umiarkowanego i są odporne na przymrozki, nawet do -4oC. Najlepiej rosną, gdy pogoda jest chłodna, a jednocześnie mają dostateczną ilość odpadów. Susza i upały przyspieszają z jednej strony dojrzewanie nasion ale zmniejszają plony.

Groch

Groch nie jest trudny w uprawie. Najlepsze będą dla niego miejsca osłonięte od wiatru z żyzną glebą, zasiloną 2 lata wcześniej obornikiem lub przed siewem dobrze przerobionym kompostem. Nie powinien być uprawiany na tym samym miejscu częściej niż co 4-5 lat. Wysianie grochu wczesną wiosną zmniejszy skutki ataku wielu szkodników niszczących uprawę. Rośliny wysiane zbyt późno słabo kwitną i zawiązują niewiele strąków. Nasiona grochu wysiewamy w rzędach oddalonych od siebie o ok. 20 cm, z odległością nasion w rzędzie do ok. 5 cm. Głębokość siewu ok. 3 cm. Nasiona wzejdą po ok. 10 dniach.  Po wschodach dajemy odmianom wyższym podpory z chrustu. Pierwszy zbiór strąków, wcześniejszych odmian uzyskamy na początku czerwca.

groch

Wartości odżywcze grochu.

Groch spożywamy w postaci zielonej. Trzeba zaznaczyć, że określenie  - odmiana cukrowa, czy też groszek zielony odnoszą się do tych odmian, których strąki można jeść w całości, razem z nasionami, tak jak to jest z fasolką szparagową. Oprócz odmiany cukrowej jest jeszcze odmiana nazywana łuskową w której jadalne są tylko nasiona. Groch można też suszyć, marynować i gotować. We wszystkich tych formach jest warzywem bardzo smacznym i pożywnym.

Groch należy do warzyw najbogatszych w żelazo, zawiera witaminy A i C i prawie wszystkie witaminy z grupy B.

groch zielony

Odmiany grochu.

Sklepy oferują szereg odmian grochu łuskowego i cukrowego., które różnią się terminem plonowania, wysokością roślin i wielkością strąków. Jeżeli wielkość warzywnika pozwoli nam na to, najlepiej  wysiać 2-3 odmiany grochu cukrowego i 1 odmianę łuskowego. Tym sposobem będziemy mieć w czerwcu dużo zielonego groszku do bezpośredniego spożycia i nasiona grochu łuskowego do suszenia i marynowania.

Proponuję wysiać wczesną odmianę Cud Kelvedonu, która nie wymaga podpór i ma duże, smaczne strąki. Drugą propozycją jest późna o dużych strąkach Bajka. Odmiana wysoka wymagająca podpór. Na zbiór nasion groch najlepsza będzie, sprawdzona u nas od lat odmiana Telefon. Jest ona bardzo późna, wysoka, o pięknych wyjątkowo smacznych nasionach.

Bób

Bób. Można uprawiać już po pierwszym roku i w późniejszych latach po zasileniu gleby obornikiem. Można go uprawiać po każdej grupie roślin warzywnych w tym i po strączkowych. Dobrze udaje się na glebach ciężkich, gliniastych, wilgotnych i zasobnych w wapń. W pierwszym okresie wzrostu dobrze jest podlewać go gnojówką. Najlepszym czasem sadzenia jest koniec marca. Odległość między rzędami ok. 30 cm i ok. 20 cm w rzędzie. Sadzimy gniazdowo po 2 do 3 nasion na głębokości ok. 5 cm. Dobrze jest po zawiązaniu się dostatecznej ilości strąków uciąć wierzchołki roślin. Zabieg ten ograniczy żerowanie mszyc i da lepszy plon. Ważnym jest systematyczne odchwaszczanie połączone ze spulchnianiem gleby i podlewanie roślin, szczególnie podczas suszy. Zbiór strąków rozpoczyna się w lipcu i trwa do sierpnia, w miarę dojrzewania nasion.

Będąc w Anglii spotkałem w sklepach ogrodniczych sadzonki bobu w doniczkach. Jest to metoda dająca wcześniejszy zbiór, ale bardzo pracochłonna. Przy tej metodzie uprawy rozsadę bobu gotową do sadzenia uzyskamy dopiero po ok. 4 tygodniach od wysiania. Przed wysadzeniem roślin na warzywnik trzeba je hartować i osłaniać przed przymrozkami. Ciekawy sposób, ale czy opłacalny, moim zdaniem -  nie, ale można poeksperymentować.

bob

Wartości odżywcze bobu.

Bób zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B, składników mineralnych, szczególnie żelaza, wapnia i fosforu. Do spożycia nadają się zielone nasiona wyłuskane ze strąków. Można je gotować, dodawać do innych potraw i mrozić na zimę.

​Odmiany bobu.

Polecam, moim zdaniem najlepszą odmianę, dostępną w naszych sklepach  - Windsor Biały.

Ta średniowczesna, sprawdzona odmiana ma bardzo smaczne, biało-kremowe, duże nasiona. Windsor Biały jest plenny, strąki ma duże z 3-4 nasionami. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, jak i do przechowywania.

Ciekawą odmianą, ze względu na czerwonawy kolor nasion jest wczesny Karmazyn. To odmiana wczesna.

bob karmazyn

  • Tytuł: Nasiona warzyw Cz.III - Groch i Bób
  • Autor:
  • Data: 22/01/2016
  • Tagi:
Top