Sunday 22, Oct 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Okiełznać DZIKĄ różę

Dzika róża w swoich owocach ma 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i nawet 100 razy więcej niż jabłka. Świeżo zebrane owoce służą do produkcji soków i syropów witaminowych. Świeże, marynowane i suszone owoce wykorzystywane są do witaminizowania potraw i wyrobów cukierniczych. Po rozdrobnieniu owoce służą do wyrobu powideł, marmolady, galaretek, wina i nalewek. Spożywanie produktów z owoców dzikiej róży zwiększa odporność na zatrucia i choroby zakaźne. Bogate w żelazo owoce wchodzą w skład preparatów dietetycznych i leczących niedokrwistość.

owoce dzikiej róży

Dzika róża nazywana jest też szypszyną, a nawet, niezbyt pochlebnie psią różą. Znana jest też pod nazwą róża polna, róża głogowa, róża cierniowa czy także róża pospolita. Czym dzika róża jest gorsza od podziwianych róż szlachetnych? Czy nazywanie jej psią różą nie jest aż nadto przesadne? Jeżeli szlachectwo jest rzadsze od pospolitości to z gatunkami róż już jest coś nie tak, bo sklasyfikowano ok. 200 dzikich gatunków róż, a szlachetnych aż ponad 20 tysięcy. Te ponad 20 tys. szlachetnych krzewów róż podzielonych jest na kilka grup. Do ogrodów najbardziej nadają się róże wielokwiatowe, rabatowe, parkowe i pnące. Wszystkie mają piękne, we wszystkich kolorach kwiaty i zachwycająco pachną. Są bez wątpienia jednymi z najpiękniejszych kwiatów naszych ogrodów. Ich mniej liczne dzikie odmiany zyskują na wartości przy ich bliższym poznaniu. Ten pospolity u nas krzew kolczasty nie jest u nas uprawiany i można spotkać go głównie na nieużytkach, brzegach rzek i kanałów, przy torach kolejowych i drogach, a także na skrajach lasu i w zarośniętych wąwozach. Osiąga w zależności od odmiany wysokość od 2 do 3 m. Kwiaty są różowe lub białe o miłym świeżym zapachu. Kwiaty są pojedyncze lub zebrane w kwiatostany.

kwiaty dzikiej róży

Kwitnie w czerwcu. Liście są zwykle 7-listkowe  z krótkimi ogonkami. Krzew gęsto ugałęziony z dwoma rodzajami kolców – hakowatych i szczeciniastych, prostych lub nieco zakrzywionych.

Owoce są czerwone z białymi nasionkami zwanymi niełupkami. Wielkość owoców i ich kształt jest różny. Drobne owoce są wielkości nasion fasoli, większe  mają wielkość podobną do oliwek. Mogą być owalne lub w kształcie miniaturowych spłaszczonych jabłuszek. Dojrzewają od września do końca października.

dzika róża

Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać przed pełnym dojrzeniem we wrześniu lub październiku, wtedy kiedy mają intensywnie czerwoną barwę. Można je zebrać i później, gdy zaczynają zasychać na krzakach, ale należy to zrobić przed przymrozkami bo suszenie przemarzniętych owoców powoduje utratę tego co w nich najcenniejsze - witaminy C. Zebrane owoce należy suszyć szybko w temperaturze ok. 50-600C. Dobrze do suszenia nadaje się suszarka elektryczna do suszenia grzybów i owoców. Można też suszyć owoce na słońcu wykładając je na sitach zapewniających w czasie suszenia cyrkulację powietrza. Suszymy całe owoce bez wyłuskiwania z nich nasion. Bardzo ważnym jest by nie zbierać owoców z poboczy dróg i z pobliża zakładów przemysłowych. Zebrane tam owoce mogą być skażone metalami ciężkimi, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Lepiej wybierać ustronne miejsca, a tam jest najwięcej tych krzewów.

zebrane owoce dzikiej róży

Sadzenie dzikiej róży

Jeżeli chcesz mieć w swoim ogrodzie dziką różę to najlepiej rozmnażać ją wegetatywnie, za pomocą odkładów, sadzonek i szczepienia na podkładkach. Najwygodniej jest zrobić odkład po czym posadzić tak otrzymaną sadzonkę. Stanowisko dla dzikiej róży powinno być nasłonecznione z przepuszczalną ale jednocześnie wilgotną glebą. Należy unikać gleb kamienistych i piaszczystych.

Jak sporządzić leki z owoców róży?

Nalewka: 1 kg owoców i 0,5 kg cukru zalać zalać 1,5 l czerwonego wytrawnego wina. Odstawić na 10 dni w ciepłym miejscu. Po 10 dniach zlać i przecedzić. Pić po 50 g dwa raz dziennie. Nalewka jest szczególnie zalecana dla osób starszych przy objawach osłabienia.

Napar: 6–8 owoców dzikiej róży zalać szklanką  wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na 5 min po czym odcedzić. Tak sporządzony napar pić 2-3 razy dziennie dodając łyżkę soku malinowego.

Odwar: 12-14 owoców róży zalać dwoma szklankami wody, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować 5 min, odcedzić i odstawić na 12 godzin. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

owoc głogu

Na zakończenie mikstura mojego pomysłu, którą stosuje na obniżenie ciśnienia krwi i na wzmocnienie organizmu.

Saszetkę owoców głogu (do kupienia w sklepach zielarskich) zaparzam z 4 owocami róży rozbitymi w moździerzu. Zaparzam. Po wystygnięciu usuwam saszetkę głogu, dodaję łyżkę miodu i łyżeczkę soku cytryny. Wypijam przed snem.

  • Tytuł: Okiełznać DZIKĄ różę
  • Autor:
  • Data: 10/11/2015
  • Tagi:
Top