Sunday 22, Oct 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Dynia piżmowa

Dynia olbrzymia, kabaczki, cukinie, patisony na dobre zagościły w naszych ogrodach. Dyniowate to jednoroczna roślina warzywna pochodzące z Ameryki Środkowej, jest wśród nich wg różnych źródeł ok. 20 gatunków różniących się od siebie rozmiarem, kształtem, smakiem, kolorem skórki i miąższu. Znamy dynie od dawna ale ciągle jest ona u nas niedoceniana. Suszone pestki dyni, leczo z cukinii i marynaty patisonów to najczęstsze jej zastosowanie w naszej kuchni. Rzadziej robi się z niej dżemy czy marmolady i zupę która za sprawą jej kremowej konsystencji jest mniej popularna w Polsce niż w krajach śródziemnomorskich. Dynia to bardzo wartościowe warzywo za sprawą dużych wartości energetycznych, źródłem białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika. Dynia bogata jest w witaminy C, B6, A, E i K. Ma właściwości lecznicze. Jest nieoceniona w walce z nadciśnieniem, chorobami serca. Spożywanie jej zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, piersi, płuc i jelita grubego. Spożywanie suszonych pestek dyni wpływa na zmniejszanie powiększania się prostaty. Jest też niskokaloryczna, dostarczając organizmowi błonnika pomaga w odchudzaniu.

Dynia w ogrodzie

W tym roku zasiałem w swoim ogrodzie dynię piżmową. Najmniej chyba u nas znaną odmianą. Nasiona przywędrowały do mnie, za sprawą nieocenionej synowej Basi aż z Wielkiej Brytanii. Nasiona tej odmiany dostępne są i u nas w sprzedaży (odmiany Lisica i Waltham), ale ich zagraniczne pochodzenie było dla mnie dodatkową zachętą do jej uprawy. Wysadzona późną wiosną rozsada teraz w sierpniu dała owoce, czy jak kto woli jagody. Jest ich dużo, bo to bardzo plenna odmiana.

Pierwsze próby kulinarne z dynią piżmową zachwyciły mnie z kilku powodów:

  • Po pierwsze: wyhodowane owoce mają ładny beżowy kolor i gruszkowaty kształt. Moje ważą po ok. 1 kg, choć podobno mogą osiągnąć masę nawet do 3,5 kg.
  • Po drugie: skórka jest twarda ale cienka i łatwo daje się obierać zwykłą obieraczką do warzyw. To dzięki twardej skórce zewnętrznej dynię piżmową można długo przechowywać, nawet 3-4 miesiące i to poza lodówką w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
  • Po trzecie: gniazdo nasienne jest małe i znajduje się tylko w rozszerzonej części owocu. Pestki łatwo dają się usunąć, wybrać łyżką.
  • Po czwarte: miąższ ma piękny pomarańczowy kolor, słodki, lekko orzechowy intrygujący smak, nie jest łykowaty i wodnisty. Ma zapach piżma.

Te cechy sprawiają, że dynia piżmowa jest wprost stworzona by z nią poeksperymentować w kuchni.

Dynię możemy przygotować na wiele sposobów. Dobrze nadaje się do pieczenia, jet doskonałym dodatkiem do lecza, gulaszu i curry. Nadaje się do duszenia z innymi warzywami np. z ziemniakami i marchwią. Ugotowana, zmiksowana jest bazą zupy dyniowej.

Zupa z dyni piżmowej

Składniki: 1 dynia (ok. 1 kg), 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 litra bulionu wołowego lub drobiowego (dla wegetarian warzywnego), łyżka stołowa masła, 10 dkg groszków ptysiowych, natka pietruszki, sól i pieprz.

Sposób sporządzenia: w głębokim rondlu roztopić masło i podsmażyć na nim przez ok. 4 min. posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę dynię, marchew i pietruszkę. Dolać bulion i gotować pod przykryciem aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zupa z dyni

Placki z dyni piżmowej

Dynia w przekroju

Składniki: 50-60 dkg obranej ze skórki dyni dynia piżmowej, jedno jajko, 3 szklanki mąki pszenne, sól, pieprz, 2 łyżki stołowe oliwy, 10 rozbitych w moździerzu goździków, olej rzepakowy do smażenia, sól i pieprz, szklanka kwaśnej śmietany.

Pokrojona dynia piżmowa

Sposób sporządzenia: dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić na kawałki i zetrzeć ją na tartce. Startą dynię wrzucić do misy, wbić jajo, dodać dwie łyżki oliwy, goździki, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Olej dobrze rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać masę dyniową formując ją na patelni w zgrabne placki. Smażyć z obu stron aż do zrumienienia. Układać na talerzu z 2-3 łyżkami śmietany. Dobrze smakują z prostym sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Placki z dyni piżmowej

Takimi i innymi przysmakami z dyni piżmowej możecie cieszyć się aż do zimy. Podobno jej jedzenie poprawia nastrój.

Warto spróbować !!!

  • Tytuł: Dynia piżmowa
  • Autor:
  • Data: 21/08/2017
  • Tagi:
Top