Wednesday 13, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

W kompostowniku posadziłem cukinię.

Przy małym warzywniku w ogrodzie warto pokombinować ze sposobem siewu i wykorzystaniem powierzchni, żeby mieć swoje sezonowe warzywa przez czas od wiosny do późnej jesieni. Nie sposób zrezygnować z wiosennych nowalijek, pomidorów i ogórków, które zajmują dużo powierzchni. Nie wyobrażam sobie żeby nie mieć marchwi, buraczków ćwikłowych, porów, selerów czy szczawiu, fasolki szparagowej, bobu i czosnku. Mój nieco ponadarowy warzywnik ledwo mieści wszystkie te warzywa, bo trudno mi zrezygnować z któregoś z nich. Dla zaspokojenia mojego apetytu na zdrowe warzywa wykorzystuję do tego niewielką, co prawda ale wydajną powierzchnię kompostownika.

Dlaczego kompostownik się do tego nadaje?

Mój kompostownik ma dwie komory. W jednej składuję odpady z ogrodu i domu. Wrzucam tam wszystko co ulegnie rozkładowi i przemianie w procesie butwienia w kompost. Warstwę chwastów, podsuszonej trawy, liści z żywopłotu przykładam obierkami ziemniaczanymi, obierkami z owoców, kawałkami tektury i papieru a nawet zawartością worka z odkurzacza. Odpady przysypuje warstwami ziemi i podsypuję od czasu do czasu wapnem. Tej komory z zawartością nie da się wykorzystać pod uprawę. W drugiej komorze jest prawie gotowy kompost, który został odsiany z pierwszej komory wiosną i na jesień zasili moje grządki. W drugiej komorze możemy wysiać nasiona i zebrać z nich plony. Doskonale do wysiewu w tym miejscu nadaje się cukinia nazywana też kabaczkiem. Przypomnę tylko, że nazwa cukinia lub kabaczek jest regionalizmem podobnie jak to ma miejsce z ziemniakiem, kartoflem czy pyrą. Ja na swój użytek używam obydwu nazw i kabaczkiem nazywam roślinę wydającą jasnozielone bardziej zaokrąglone owoce a cukinia dla mnie jest bardziej podłużna w kolorach ciemnozielonym, ciemnozielonym z jaśniejszymi podłużnymi pasami i żółtą.

Dlaczego akurat cukinia nadaje się do posadzenia w kompostowniku?

W kompostowniku pewnie wyrosły by inne warzywa ale cukinia owocuje na długich pędach, które zwisając po ściankach kompostownika i będą miały dobre warunki do owocowania. Kompostowa ziemia jest żyzna i zasobna składniki pokarmowe i w mikroelementy dające roślinom idealne warunki dla wzrostu. Rośliny w kompoście trzeba częściej podlewać od tych rosnących w glebie. Kompost ma luźniejszą fakturę i większą przepuszczalność. Woda spływa do niższych jego warstw łatwiej i szybciej przysycha. Nasiona wysiewamy gniazdowo, po 3-4 ziarnka cukinii. Niezbyt gęsto. Półroczny kompost przez to, że nie jest jeszcze do końca dojrzały ma pod swoją wierzchnią warstwą wyższą temperaturę. Dobrze służy to szybkiemu kiełkowaniu a później i wzrostowi roślin. Wyższa temperatura i wilgotność ma i ujemny skutek, śmiertelnie niebezpieczny dla roślin. Ślimaki.

Dojrzała cukinia

Jeżeli nie uchronimy przed nimi roślin, szczególnie młodych mogą one zniszczyć sadzonki cukinii. Jak sobie tym radzić? Ślimaki żerują, unikając piekącego słońca głównie nocą. Na nic się dadzą różnorakie zabezpieczenia, rano zawsze natkniemy się na postrzępione listki, oznakę żerowania ślimaków. Ratunkiem jest granulat przeciwko tym mięczakom, który trzeba wyłożyć wokół rośli. Powinno pomóc. Później jak rośliny już wydają kwiaty a po nich owoce, ślimaki będą chowały się w cieniu liści ale nie będą ich niszczyć. Trzeba je wtedy zbierać i eliminować, już bez użycia granulatu. Jest jeszcze jeden powód dla którego to dobry pomysł. Kompostownik ładnie wygląda ze zwisającymi, ukwieconymi na żółto pędami a potem z ciężkimi nawet kilogramowymi owocami.

Cukinia

Pędy są na tyle silne, że utrzymają ich ciężar. Zbiory będą obfite i potrwają do końca lata. Na potrawy i do przetworów nadają się najlepiej młode cukinie z których nie trzeba obierać skórki. Po zbiorach pędy trzeba usunąć i posypać wierzchnią warstwę cienką warstwą wapna.
Tak wyhodowane cukinie proponuję udusić z warzywami do spożycia na zimno.

Cukinia duszona z warzywami na zimno

Składniki:

  • 0,5 kg młodej cukinii,
  • 0,25 kg czerwonej papryki,
  • 1,5 kg pomidorów,
  • 0,25 kg porów,
  • główka czosnku,
  • po garści posiekanego selera naciowego,
  • estragonu i natki pietruszki,
  • łyżka ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

sałatka z cukinii

Sposób przygotowania: umytą cukinię ze skórką posiekać w krążki, podsmażyć na oleju rzepakowym. Pory pokroić w talarki, cebulę w piórka i osolić. Paprykę pokroić w krążki. Zmieszać cebulę, pory i paprykę i dusić pod przykryciem w rondlu z odrobiną tłuszczu. Dodać posiekany czosnek i dusić do miękkości. Pokrojone pomidory rozgotować i zmiksować. Wymieszać z podduszonymi warzywami, posolić, popieprzyć i popapryczyć a następnie dodać posiekany estragon, seler naciowy i natkę pietruszki. Całość zagotować. Po wystudzeniu posypać posiekaną natką pietruszki i podawać jako zimny dodatek do mięs i ryb.

  • Tytuł: W kompostowniku posadziłem cukinię.
  • Autor:
  • Data: 06/06/2016
  • Tagi:
Top