Saturday 21, Oct 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Cebula - jaką wybrać odmianę? Wartości odżywcze

Przygotowania ogrodnika do wiosny.

Nasiona warzyw. Cz. IV. CEBULA.

Cebula to warzywo niezbędne w wielu narodowych kuchniach. Jest składnikiem wielu potraw i sałatek. To obok rzodkiewki, sałaty, grochu i bobu, o których pisałem w poprzednich częściach cyklu, kolejne warzywo wytrzymałe na wiosenne chłody i przymrozki. Początkowi rozwoju cebuli nawet sprzyjają chłody i wilgoć.  Dopiero później, na etapie tworzenia się cebul potrzebuje więcej ciepła i mniej wilgoci. Warto zastanowić się, przy kompletowaniu nasion, jaką wybrać cebulę na siewy i sadzenie. Oferta jest bogata, a termin wysiewu wcale nie tak odległy.

Najlepszymi terminami siewu i sadzenia cebuli będzie czas między drugą połową marca, a końcem pierwszej dekady kwietnia. Jak tylko ziemia obeschnie i nadaje się do przekopywania, można siać i sadzić cebulę.

Cebulę można uprawiać z wysianych nasion, z rozsady i  sadząc dymkę. Uprawa z rozsady jest bardzo czasochłonna i mało efektywna, dlatego u nas nie stosuje się tej metody.

Cebula nie jest trudna w uprawie.

Miejsce warzywnika przeznaczone pod cebulę trzeba przekopać z dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Najlepsze plony osiągniesz w drugim roku po oborniku, a na glebach mniej żyznych rok po oborniku.

Sianą cebulę wykorzystamy na dwa sposoby. Po pierwsze  - do letniego spożycia młodych cebulek wraz ze szczypiorem, po drugie  - do produkcji dymki, wykorzystanej w następnym roku do uprawy cebuli. Najwygodniej wysiać nasiona w rzędy co 20 cm na głębokość ok. 2 cm. Cebula wschodzi późno, dlatego dobrze jest zmieszać jej nasion z rzodkiewką lub sałatą. Zabieg ten pozwoli na wcześniejsze zruszenie ziemi na międzyrzędziach. Cebulę posianą zbyt gęsto należy przerywać.

cebula dymka

Uprawa cebuli z dymki daje najlepszy efekt. Cebule z dymki są duże i nadają się do przechowywania. Można też korzystać, w trakcie jej rośnięcia, ze szczypioru bez wyrywania całej rośliny. Można też na bieżąco korzystać z dorodnych cebul. Najlepsza dymka będzie wtedy, gdy ma ok. 1-2 cm średnicy i jest dobrze wysuszona. Niedosuszona dymka będzie wybijała pędy kwiatostanów i nie wyrośnie. Dymkę wysadzamy w rzędach co 10-15 cm. Trzeba ją sadzić niezbyt głęboko i dobrze obcisnąć w glebie. Zbyt płytkie posadzenie lub słabe obciśnięcie spowoduje ich wypchnięcie z gleby. Jeżeli się tak stanie to trzeba wypchniętą dymkę ponownie wcisnąć w podłoże. Najważniejszym przy pielęgnacji grządki cebulowej jest częste pielenie z chwastów i wzruszanie gleby.

Wartości odżywcze cebuli

Cebula jest bardzo ceniona  ze względu na swoje wartości odżywcze i bakteriobójcze. Najważniejszym składnikiem cebuli jest cukier. Oprócz niego cebula zawiera białko, tłuszcze i sole mineralne. Ma w swoim składzie witaminę C, A i B. Ostry smak cebuli nadawany jest przez olejki lotne zawierające siarkę. W medycynie ludowej stosuje się sok z cebuli do leczenia przeziębień, utartą cebulę przykłada się na owrzodzenia i trudno gojące się rany. Jest też ona stosowana do obniżenia ciśnienia krwi i zapobiega zwapnieniu żył i tętnic.

cebula w ogrodzie

Odmiany cebuli.

Sklepy oferują najróżniejsze odmiany cebuli. Są odmiany wczesne i późne, białe, fioletowe i żółte.  Są odmiany na cebulę i na szczypiór.

Jeżeli chcesz mieć, od wczesnej wiosny szczypior to warto wysiać cebulę siedmiolatkę. Siedmiolatka jest cebulą trwałą i mrozoodporną. Raz posiana na tym samym miejscu, będzie zaopatrywała nas w szczypiorek przez kilka lat.

Cebula Bajkał

Godną polecenia siedmiolatką jest odmiana BAJKAŁ

cebula bajkał

Szczypiorek tej odmiany zbieramy w drugim roku od posiania, od kwietnia do czerwca oraz we wrześniu. Siedmiolatka Bajkał nie tworzy właściwej cebuli, lecz zgrubienie w dolnej części rośliny. Zgrubienie jest białe, przechodzące w szczypior, doskonale nadaje się jako dodatek do surówek, sałatek i kanapek.  Wymaga systematycznego podlewania. Siejemy gęsto.

Cebula Wolska

Do siewu z nasion proponuję wypróbowaną cebulę WOLSKĄ

cebula wolska

Wolska to późna, bardzo plenna odmiana o dużej trwałości podczas przechowywania. Miąższ jest biały i bardzo smaczny. Siew w końcu marca zbiór w końcu lipca.

Cebula dymka Sochaczewska

cebula dymka sochaczewska

Dymka, odmiana SOCHACZEWSKA

To też dobrze u nas znana późna odmiana cebuli. Bardzo plenna. Tworzy równe, kształtne, lekko wydłużone

cebule o bardzo dobrze przylegającej łusce. Doskonale przechowuje się po zbiorze.

Cebula dymka, odmiana WENTA

cebula wenta

Dla odmiany kolorystycznej, polecam polską odmianę cebuli o czerwonej łusce. Ma smaczny, nieco ostry, biało czerwonawy miąższ.  Kształt kulisty lekko spłaszczony. Dobrze się przechowuje.

cebula sadzenie

  • Tytuł: Cebula - jaką wybrać odmianę? Wartości odżywcze
  • Autor:
  • Data: 29/01/2016
  • Tagi:
Top