Thursday 24, Aug 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Dwa sposoby na buraczki ćwikłowe. W tym barszcz ukraiński, jakiego nie znacie.

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy to jedno z najpopularniejszych u nas warzyw. Trudno sobie bez niego wyobrazić warzywnik. Jest mało wymagający glebowo i łatwy w uprawie. Smaczny i ma wiele walorów odżywczych, zdrowotnych i leczniczych. Jadalne są jego liście i korzenie. Z liści wiosną gotujemy botwinkę, latem z liści i młodych korzeni chłodnik na upały a jesienią i zimą pożywny barszcz.

buraczki

Spożywanie buraków obniża cholesterol, reguluje krzepliwość krwi, broni przed miażdżycą i odkwasza organizm. Buraki są zasobne w witaminy A, B2 i C. Buraki ćwikłowe można uprawiać na prawie wszystkich glebach, jednak niezbyt ciężkich, dostatecznie zasobnych w wodę i składniki pokarmowe. Najlepsze plony osiągnie się uprawiając je w 2 lub 3 roku po oborniku. Najbardziej popularną odmianą jest Czerwona Kula doskonale nadająca się do przechowania zimowego. Ma ona ciemnoczerwony miąższ i jest bardzo smaczna.

burak

Buraki są łatwe w przechowywaniu. Zebrane w końcu września lub na początku października, przed nadejściem przymrozków buraki można przechowywać w chłodnej piwnicy lub w kopcu ogrodowym i korzystać z nich na bieżąco. Można też je przetworzyć na sałatki, soki lub marynaty.

Mój jesienny sposób na buraka ćwikłowego to...

Barszcz ukraiński na kwasie buraczanym.

składniki na barszcz ukraiński

Rozsmakowałem się w nim podczas kilkuletniego pobytu we wschodniej Ukrainie. Różni się on w smaku od tego, który znany jest nam w Polsce. Ta solidna zupa, której u nas nadaliśmy nazwę od naszych wschodnich sąsiadów u nich nazywa się po prostu barszczem, a z dodatkiem fasoli barszczem czernichowskim. Barszcz to zupa Słowian zakwaszana kwasem buraczanym. Zakwaszanie kwasem buraczanym jest dzisiaj rzadkością i częściej barszcz zakwasza się octem lub cytryną.

Mój barszcz ukraiński nie jest jeden do jednego takim barszczem jak na Ukrainie, ale przyjąłem z ich receptury podsmażanie trzech składników i dodanie ich do zupy w końcowej fazie gotowania. Zabieg ten powoduje, że zupa jest mniej czerwona, ale za to warzywa są jędrniejsze i chrupkie.

Składniki na barszcz ukraiński:

75 dkg żeberek wieprzowych, 1 i ½ szklanki fasoli jaśka (bobu), 5 średnich buraków, ćwiartka kapusty, 3 marchewki, selera, 1 por, 2 duże cebule, 2 duże pomidory, szklanka kwasu buraczanego, gęsta śmietana na kleksy, natka pietruszki lub zielony koperek. Przyprawy.

Sposób przygotowania barszczu ukraińskiego:

Dzień wcześniej namaczamy fasolę. Następnego dnia gotujemy ją tak by była prawie miękka.

Na wywar bierzemy żeberka wieprzowe, pocięte na takie kawałki by można je było potem dołożyć do talerza, jako wkładkę. Gotujemy, odszumowujemy.

Jak wywar jest już gotowy dodajemy warzywa. Zaczynamy od fasoli, którą wlewamy z wodą, w której się gotowała. Potem dodajemy kapustę pociętą w średnie kawałki, korzeń pietruszki i pora w talarkach, selera w małą i ziemniaki w większą kostkę. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Jak fasola jest już miękka dodajemy sposobem ukraińskim podsmażone na oleju, każde warzywo z osobna, pocięte w słupki buraczki, w talarki marchewkę i w kostkę cebulę. Uzupełniamy całość pociętymi w kostkę pomidorami bez skórki.  Przyprawiamy czarnym pieprzem. Zupa jest już prawie gotowa i dopiero teraz ją zakwaszamy wcześniej przygotowanym kwasem buraczany. Jeżeli barszcz nie jest dostatecznie kwaśny dodajemy, próbując sok z cytryny. Podajemy do dużych głębokich talerzy z wkładką.

barszcz ukrainski

Na wierzch talerza nakładamy kleksa z gęstej śmietany i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

zupa barszcz ukraiński

Użyty do barszczu kwas buraczany proponuje sporządzić wg przedwojennego przepisu Pani Aliny Gniewkowskiej uznanej kucharki. Recepturę sporządzenia kwasu buraczanego na dwa sposoby podaje ona w swojej „ Współczesnej kuchni domowej” z roku 1927.

Pierwszy dla zapobiegliwych: obrać starannie 10-15 buraków i zalać je w kamiennym garnku ostudzoną wodą. Pozostawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach kwas będzie gotowy wtedy zlać go do słoiczków i przechowywać w chłodnym miejscu.

Drugi dla zapominalskich: kilka buraków obrać i zetrzeć na tarce, przecedzić na sicie i do tak powstałego soku dodać trochę octu winnego do smaku i razem przegotować.

Sposób drugi to buraczki z papryką na zimę a la Ogrodnik Leszek.

Składniki: 2 kg buraczków, 5 dużych cebul, 5 czerwonych papryk słodkich,

Zalewa: ½ szklanki octu, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżka soli, 2-3 goździki. Zagotować

buraczki papryka

Jak sporządzić: buraki ugotować ze skórką, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do przegotowanej zalewy i chwilę pogotować. Dodać starte buraki, wymieszać. Napełnić słoiki i pasteryzować. Spożywać na zimno, jako dodatek do drugich dań mięsnych z ziemniakami.

  • Tytuł: Dwa sposoby na buraczki ćwikłowe. W tym barszcz ukraiński, jakiego nie znacie.
  • Autor:
  • Data: 19/10/2015
  • Tagi:
Top