Thursday 24, Aug 2017

Prace sezonowe w ogrodzie

Dynia piżmowa

Dynia olbrzymia, kabaczki, cukinie, patisony na dobre zagościły w naszych ogrodach. Dyniowate to jednoroczna roślina warzywna pochodzące z Ameryki Środkowej, jest wśród nich wg różnych źródeł ok. 20 gatunków różniących się od siebie rozmiarem, kształtem, smakiem, kolorem skórki i miąższu. Znamy dynie od dawna ale ciągle jest ona u nas niedoceniana. Suszone pestki dyni, leczo z cukinii i marynaty patisonów to najczęstsze jej zastosowanie w naszej kuchni.

Czarny bez w kuchni i domowej aptece

Często tak jest, że to co niepozorne na pierwszy rzut oka okazuje się bardzo wartościowe. Tak jest właśnie z czarnym bzem. Ten niepozorny krzew jest niezbyt lubiany w naszych ogrodach, dlatego pewnie porasta wszelkie nieużytki, łąki, lasy i brzegi rzek. Tam go też trzeba szukać, bo ma to swoją zaletę w tym, że miejsca te często są oddalone od miast, a więc i mniej zanieczyszczone. 

Strony

Top