Tuesday 24, Oct 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Ratafia - nalewka Tutti Frutti

Tutti frutti (wszystkie owoce) - czyli o słynnej nalewce RATAFII.

Przychodzi czerwiec, czas pierwszych owoców, to teraz jest najwięcej czereśni i truskawek. Czereśnie tradycyjnie są drogie, zapewne przez to, że ich zbiory są trudne szczególnie ze starszych wysokich drzew. Rodzime truskawki w tym roku na początku czerwca są już bardzo tanie, co skłonić może do ich przetwarzania. Truskawki bardzo dobrze nadają się do mrożenia i nie tracą nic ze swoich wartości, gdy rozmrażamy je zimą. Nadają się po rozmrożeniu do wszystkiego, ale mi najbardziej smakują te wyłożone na durszlak, bo puszczają sok, który używamy do kompotu, a owoce spożywamy bez żadnych dodatków. Polecam zamrażać porcje po ok. 40 dkg to ułatwia ich mrożenie w woreczkach i jest w sam raz po rozmrożeniu do jednorazowego zjedzenia dla 2-3 osób.

Co wspólnego mają truskawki z nalewką Ratafią i co ma ona z kolei wspólnego z nazwą tutti frutti?

Ratafia...

...to wyborna nalewka owocowa, królowa nalewek wymagająca systematyczności i cierpliwości. Sporządzana jest z wielu owoców w miarę ich dojrzewania stąd jej nazwa - tutti frutti, a truskawki są pierwszymi owocami, które wędrują do gąsiora. Nazwa RATAFIA pochodzi z łaciny: rata fiat oznaczając niech będzie zawarta (domyślnie) umowa. Na czym ta umowa ma polegać - napiszę na końcu.

Jak zrobić Ratafię? Przyrządzanie.

Do 7-8 l szklanego gąsiora wlewamy 1,5 l spirytusu i 1,5 l 40 o wódki.

gąsior

Składniki na ratafię

Do tej mieszanki alkoholi dodajemy w miarę dojrzewania po 25 dkg owoców, rozpoczynając od truskawek. Owoce powinny być dobrze dojrzałe, umyte, osuszone i najlepiej z naszego ogrodu.

Wrzucamy truskawki bez szypułek.

truskawki

Następnie maliny:

maliny

Dalej wiśnie bez pestek. Polecam słodką odmianę łutówka o kwaskowatym posmaku i łatwą w drelowaniu.

wiśnie

Po wiśniach dodajemy śliwkę mirabelkę z pestkami.

mirabelki

Następnie kolejną śliwkę - renklodę też z pestkami.

śliwka renkloda

Oczyszczone owoce czarnej porzeczki.

czarna porzeczka

Teraz kolej na jabłka najlepiej soczyste i niezbyt kwaśne, bez skórki pocięte w kostkę.

jabłka

Teraz kolej na cytrynę. Wyciskamy do gąsiora sok z dwóch dorodnych cytryn. Skórkę z cytryn tniemy w drobną kosteczkę i też wrzucamy do zawartości gąsiora.

cytryny

I razem z cytryną dodajemy 10 pokruszonych migdałów.

migdały

Wspomniałem, że nalewka jest dla cierpliwych, to teraz powiem ile to potrwa.

Gąsior szczelnie zamykamy, by nie wyparował z niego alkohol.

Zatankowany gąsior wystawiamy na słoneczne miejsce np. na balkon lub taras i co najmniej raz dziennie mocno nim wstrząsamy. Trwa to 6 tygodni.

Po tym czasie zlewamy płyn i umieszczamy go w szczelnych butelkach – nalewka nie jest jeszcze gotowa, owoce w gąsiorze zasypujemy 1 kg cukru, mieszamy zawartość.

Po 3 dniach dodajemy do owoców płyn z butelek i znowu wszystko mieszamy. To było ostatnie mieszanie i teraz zawartość zostawiamy w spokoju na 10 dni. Po tym czasie zlewamy płyn z gąsiora do butelek – delikatnie by nie zmącić cennego trunku. Teraz czekamy aż dojrzeje – nie śpiesz się, nalewka będzie gotowa dopiero po 2 miesiącach. Dopiero teraz przekonasz się, jaki bukiet zapachów i smaku powstał w wyniku „umowy” zawartej pomiędzy owocami. Można się zrazić oczekiwaniem na gotową nalewkę, bo truskawki wrzucamy do gąsiora w czerwcu, a ostatnie składniki dodajemy w końcu lata. Po leżakowaniu i dojrzewaniu w pełni wartościową nalewkę uzyskamy ok. grudnia i podobno jak poleży jeszcze dłużej będzie jeszcze lepsza. Warto każdego roku odstawić w sekretne miejsce jedna flaszkę tego czarodziejskiego trunku na lepszą okazję. Zachwytom nad jej smakiem nie będzie końca – gwarantuję.

ratafia

Urok RATAFII polega też na niepowtarzalności smaku. Nie wyprodukujesz dwa razy nalewki o tym samym smaku, nawet przy tym samym zestawieniu owoców, bo ich smak często zależy od warunków w jakich dojrzewają, a to jest niepowtarzalne. W jednym roku owoce są bardziej słodkie, a w następnym mniej. Przedstawiłem swoją wersję RATAFII, ale tak naprawdę można eksperymentować z jej składem i dodatkami. Zależy to od smaku jaki lubimy, a także od tego czy wolimy by nalewka była bardziej słodka czy bardziej wytrawna. Spotkałem się także z tym, że sporządzana jest ona, dla fantazji np. tylko z owoców o barwie żółtej lub czerwonej. RATAFIA to kolejna nalewka z mojego arsenału, polecam też dereniówkę, o której piszę na: http://ogrodnikleszek.pl/prace-sezonowe/wiosenne-nasadzenia-sredni-ogrod

i nalewkę z pigwowca, o której pisałem na: http://ogrodnikleszek.pl/prace-sezonowe/wiosenne-nasadzenia-maly-ogrod

 

Kończąc, dla tych, którzy są niecierpliwi podaję przepis na błyskawiczny i smaczny napój z maślanki i truskawek, bardzo odżywczy – porcja dla trzech osób.

Napój z maślanki i truskawek

Składniki:

- 2 szklanki maślanki;

- 1 żółtko;

- 2 szklanki truskawek;

- 3-4 łyżki cukru.

Obrane truskawki z szypułek umyć i osuszyć. Utrzeć żółtko z cukrem i połączyć składniki w mikserze. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.

Teraz było szybko.

Na zdrowie!

maslanka truskawkowa

Top