Sunday 22, Oct 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Po zbiorach poprawiamy glebę

Już zebraliśmy z naszych ogrodów groszek zielony, bób, czosnek i fasolkę. W przypadku ich braku na jesienny zbiór, można pomyśleć o przygotowaniu gleby na przyszły rok. Dobrze zrobi glebie poplon. Poplon, który przekopiemy jesienią albo wczesną wiosną. Na siew poplonu, który przekopiemy w przyszłym roku jest jeszcze za wcześnie, najlepiej zrobić to w końcu sierpnia. Nadadzą się do tego mrozoodporne rośliny - żyto ozime, wyka ozima lub koniczyna biała. Teraz w lipcu jest dobra pora na siew roślin, które intensywnie rosną i zdążą do jesieni dać tyle masy zielonej by poprawiła ona strukturę i jakość gleby.

Zalety poplonu: 

- nie dojdzie do zachwaszczenia zagonów warzywnika,
- oszczędzimy na drogim nawozie zwierzęcym, choć nie w pełni go zastąpimy,
- powstrzymamy wyparowywanie wody z gleby,
- spulchnimy i napowietrzymy glebę,
- wzbogacimy glebę w substancje organiczne,
- poprawiamy żyzność gleby.

Co teraz wysiać na masę zieloną:  

- wykę jarą,
- peluszkę,
- łubin żółty,
- seradelę,
- gorczycę,
- facelię błękitną.

Wybór poplonu zależy od rodzaju gleby. Na rodzajach cięższych lepsza będzie wyka, peluszka lub mieszanka tych dwóch roślin. Na glebach lżejszych lepszy będzie łubin. Facelia i gorczyca są  uniwersalne i można je wysiać zarówno na glebach ciężkich, jak i lekkich. 

Ile wysiać nasion na powierzchni 10 mkw:
- mieszanki wyki jarej z peluszką – po 150 g;
- łubinu żółtego – 250 g;
- seradeli – 50 g;
- gorczycy – 30 g.
- facelii błękitnej – 20 g.

Kiedy poplon jest gotowy?

Rośliny na masę zieloną rosną szybko. Rośliny na nawóz zielony są gotowe do zasilenia gleby gdy zaczynają kwitnąć. Jak mają już nasiona to ich wartość jest znacznie mniejsza. W okresie kwitnienia uzyskamy z poplonu najwięcej próchnicy. W zależności od gatunku poplonu do kwitnienia dochodzi po ok. 2 miesiącach od siewu. Zieloną masę trzeba skopać z glebą. Na glebach cięższych zakopujemy je płycej na lekkich głębiej. Najlepiej zrobić to szpadlem ale wcześniej, by ułatwić sobie kopanie dobrze jest zwałować rośliny. Jeżeli nie macie wału, można to równie skutecznie dobrze udeptać. Można też skosić i następnie przekopać.

Polecam gorczycę białą

Uprawiając warzywa na poplon często wybieram gorczycę. Ta miododajna roślina z rodziny kapustowatych ma głęboki system korzeniowy, wytwarza dużo masy zielonej i oddaje glebie dużą ilość składników pokarmowych. Charakteryzuje się szybkim i bujnym wzrostem co zagłusza kiełkujące chwasty. Gorczyca dzięki swoim właściwościom zapobiega występowaniu w glebie nicieni i ogranicza żerowanie ślimaków.  Ważnym jest to, że po gorczycy można wiosną wysiewa wszystkie warzywa. Gorczycę przekopujemy w październiku. Niezbyt głęboko, wystarczy na głębokość ok. 20 cm. Przed przekopaniem dobrze jest ją rozdrobnić, np. szpadlem, przyspieszy to jej proces mineralizacji. Gorczyca przy całych jej zaletach jest na dodatek tania. Jeden kilogram jej nasion to koszt ok. 6 zł. 
Jest jedno ograniczenie z gorczycą. Nie należy w przyszłym roku wysadzać po jej zastosowaniu kapusty i kalarepy.

Może warto poeksperymentować z mieszankami?

Jak zwykle zachęcam do poeksperymentowania, tym razem z mieszankami nasion roślin przydatnych na poplon.
Na gleby lekkie można wysiać mieszankę o składzie: 50 g peluszki, 50 g łubinu, 10 g gorczycy białej i 10 g facelii, wszystko na 10 mkw.
Na gleby cięższe można zastosować mieszankę: 50 g łubinu, 20 g wyki jarej, 20 g peluszki, 10 g facelii i 10 g  gorczycy również na 10 mkw.

  • Tytuł: Po zbiorach poprawiamy glebę
  • Autor:
  • Data: 18/07/2016
  • Tagi:
Top