Thursday 14, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Morwa - tak wiele w jednym

Morwa

Morwa kojarzy mi się z letnimi miesiącami wakacji, kiedy to w dzieciństwie zbierałem dojrzałe owoce spod tego drzewa. Te które leżały pod drzewem były najsmaczniejsze, chociaż trzeba było wydmuchiwać z nich piasek i odganiać osy zwabione ich słodyczą. Najbardziej smakowały duże białe i czarne.

To pochodzące z Azji drzewo liściaste występuje u nas w formie sporego krzewu lub dorastającego do 12-15 m drzewa. Nie jest to zbyt popularne u nas drzewo, a szkoda. Oprócz bardzo smacznych owoców morwa ma wiele zalet. Drzewo ma rozłożystą koronę z dużą ilością niedużych liści dających dużo cienia. Krzew morwy świetnie nadaje się na gęsty żywopłot o jasno brązowych gałązkach. Zaletą morwowego żywopłotu jest to, że jest on odporny na choroby roślinne, a nawet istnieje przekonanie, że izoluje on ogrodzony teren przed tymi chorobami. Żywopłoty morwowe najlepiej wysadzać wzdłuż alei ogrodowych. Nie zaleca się dzielić ogrodów tymi żywopłotami ze względu na rozłożysty system korzeniowy, który może zaburzyć rozwój innych roślin.

owoce morwy

Liście morwy są jedynym pokarmem dla jedwabników morwowych, wytwarzających kokony, które stanowią wartościowy surowiec włókienniczy. Włókno jedwabnika odznacza się wyjątkową wytrzymałością na rozrywanie, będąc przy tym lekkimi, zwiewnymi i źle przewodzącymi ciepło i prąd elektryczny. Jedwab jest jedną z bardziej cenionych tkanin. Znane i cenione wyroby z jedwabiu produkowane są także w Polsce, choć najsłynniejsze pochodzą z Chin. Stolicą polskiego jedwabiu jest Milanówek. To w Milanówku na początku XX wieku były jedne z największych w Europie manufaktury wytwarzające wyroby z jedwabiu. Powszechnie znane i cenione są wyroby milanowskie z jedwabiu. Panie doskonale znają apaszki, szale i tkaniny sukienkowe. Panowie doceniają jedwabne krawaty.  Z jedwabiu wytwarzano też czasze spadochronów dla wojska.  Produkcja jedwabiu nierozerwalnie związana była właśnie z drzewem morwy, których mieliśmy kiedyś bardzo dużo w naszym kraju. Niestety to już historia bo ta droga tkanina została wyparta przez tanie syntetyki. Stąd i drzew morwowych nie jest dużo, a szkoda, bo jej zastosowanie jest szersze niż tylko pokarm dla jedwabników.

jedwab

Owoce morwy nie wszystkie są jadalne. Te jadalne można spożywać na surowo, a także jako dodatek do win, likierów, ciast i deserów. Liście morwy stanowią dodatek do herbat i preparatów wspomagających odchudzanie. Wyciągi z morwy mają szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie min. do stabilizacji cholesterolu i poziomu cukru. Liście morwy osłabiają działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów. Wszystkie te działania zawdzięczamy temu, że surowiec zielarski (owoc, liście i kora) zawiera cukry inwertowane i trzcinowe, pektyny, kwasy jabłkowy i cytrynowy, a także witaminy A, B1, B2 i C. Owoce, liście morwy i kora od dawna stosowane były w medycynie ludowej. Owoce nadawały się do leczenia wszelkiego rodzaju zapaleń i do zahamowania krwawień. Liście były antidotum na zatrucia, a kora drzewa wykorzystywana była do uśmierzenia bólu zębów.

Nalewka z owoców czarnej morwy

Z owoców morwy można sporządzić domowym sposobem syrop na cukrze i dodawać go do herbaty albo pić w celach zdrowotnych z wodą. Ja najbardziej lubię nalewkę z tych owoców. Ma bardzo ciekawy, aromatyczny smak.

Polecam wykonać taką nalewkę z czarnej morwy, nie jest to trudne. Czarne owoce morwy są do tego lepsze od białych, dają nalewce ciekawszy ciemny kolor. Owoce najlepiej zebrać w sierpniu, wtedy są bardzo dojrzałe, wybarwione i aromatyczne.

ciemne owoce morwy

Składniki:

  • 2 kg owoców morwy czarnej;
  • 1 l alkoholu 40%
  • 1 l spirytusu 96%
  • 0,75 kg cukru

Sposób przyrządzenia:

Owoce przebrać i oczyścić, nie myć. Wrzucić do butli i zasypać cukrem. Wylot butli obwiązać gazą, odstawić na słoneczne miejsce do czasu zakończenia fermentacji. Po tym czasie odcedzić zawartość, przelać do butli, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Mieszać zawartość, raz na 2 dni. Po dwóch tygodniach dolać alkohol i odstawić na 2 miesiące, nie mieszać by na dnie osiadł osad i nalewka była klarowna. Uważnie zlać do butelek i przechowywać w ciepłym, ciemnym miejscu.

Czy warto mieć drzewo morwy w ogrodzie?

Mimo wszelkich swoich zalet, jest to drzewo wysokie i zajmujące sporo miejsca. Nie polecam go do małych ogrodów, nie tylko ze względu na jego wielkość. Pamiętajmy też, że latem opadające owoce przywabią mnóstwo owadów i na małych powierzchniach może być z tym problem. Do mniejszych ogrodów polecam morwę na żywopłot (wtedy nie owocuje) lub w formie krzewu. Morwa dobrze będzie rosła w miejscach dobrze nasłonecznionych na glebach przepuszczalnych, piaszczystych i gliniastych. W pierwszych 2-3 latach po posadzeniu należy chronić ją przed przemarzaniem. Morwa potrafi sama dobrze radzić sobie z wczesnymi mrozami. Najpóźniej ze wszystkich naszych drzew, wiosną wypuszcza liście. Dzięki temu morwa jest symbolem roztropności i rozumu. Nie wymaga pracochłonnych, sezonowych, kłopotliwych cięć, poza cięciem ograniczającym wzrost.

  • Tytuł: Morwa - tak wiele w jednym
  • Autor:
  • Data: 04/03/2016
  • Tagi:
Top