Saturday 21, Oct 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Kompostownik - czyli jak żyć w zgodzie z naturą

Samo słońce i woda to nie wszystko, co jest potrzebne roślinom w ogrodzie. Roślinom potrzebne są jeszcze odpowiednie substancje odżywcze w glebie. Rośliny w ogrodzie potrzebują fosforu, azotu, sodu, potasu i odpowiedniego poziomu kwasowości i zasadowości tzw. pH gleby. By im to zapewnić najprościej jest iść na łatwiznę i sięgnąć po nawozy sztuczne. Takie działanie jest jednak sprzeczne nie tylko z ekologią, ale przede wszystkim z filozofią zdrowego życia. W naszych ogrodach powinniśmy stosować nawozy naturalne, które nie tylko dostarczą niezbędnych roślinom substancji, ale i poprawiają ogólną strukturę gleby dostarczając jej np. z obornikiem milionów bakterii, pożytecznych nicieni i mikroorganizmów, co w rezultacie da nam zdrowe, smaczne owoce i warzywa. Obornik krowi uchodzi za najlepszy nawóz naturalny, ale trudno go dostać, bo są wioski gdzie nie ma ani jednej krowy. Równie wartościowym nawozem naturalnym jak obornik jest kompost i ma on jeszcze tę zaletę, że można go samemu wytworzyć nie ponosząc przy tym żadnych nakładów.

Czym jest kompost?

kompostownikKompost to przetworzony materiał organiczny taki jak: chwasty bez nasion, kłącza roślin, rozdrobnione gałęzie drzew i krzewów owocowych, skorupki jajek, obierki z warzyw, fusy kawowe itp. oraz biodegradowalne nieorganiczne materiały takie jak: nieimpregnowana i bez nadruków tektura i papier, a także popiół drzewny a nawet zwartość worków odkurzaczy. Na kompost nie nadaje się: świeżo skoszona trawa, liście drzew i owoce z wyraźnymi oznakami porażenia chorobami, kości, odpady mięsne i tłuszcze. Dobrze przerobiony kompost ma wygląd czarnej żyznej ziemi i stanowi znakomity materiał do wzbogacania gleby ogrodu. Kompost powstaje w wyniku butwienia a nie gnicia. Butwienie to tlenowy rozkład organicznego materiału na substancje proste pod wpływem bakterii tlenowych a gnicie to ich rozkład pod wpływem bakterii beztlenowych. By uniknąć niepożądanego gnicia należy kompost często przerzucać by spowodować jego natlenienie. Dla poprawienia procesu butwienia można stosować preparaty zawierające bakterie saprofityczne lub mlekowe, ale w mojej opinii nie jest to konieczne, bo natura sama sobie z tymi procesami dobrze radzi.

Jak zbudować kompostownik?

kompostownik drewnianyW dużych ogrodach kompost można produkować na pryzmach. Kompostowniki do mniejszych ogrodów zbudowane są z różnych materiałów, najczęściej są drewniane, ale i z segmentów metalowych i ram metalowych wypełnionych siatką a także z tworzywa sztucznego. Najważniejszą ich wspólną cechą jest to, że mają ażurową i łatwą do demontażu i montażu konstrukcję, co ułatwia nam przerzucanie nagromadzonych odpadków. Kompostownik należy zbudować lub zainstalować w miejscu zacienionym i nierzucającym się w oko. Podłoże miejsca usadowienia kompostownika powinno mieć na dnie drenaż najlepiej z gałęzi drzew owocowych, co umożliwi dostęp powietrza, zapobiegnie gniciu i odprowadzi nadmiar wody. Kompostownik może być jedno lub wielokomorowy. Moim zdanie powinien mieć nie mniej niż dwie komory a najlepiej trzy. Dwie lub trzy komory, a wypadku kompostowników z tworzywa sztucznego 2-3 pojemniki, pozwolą nam na selekcję kompostu w zależności od stopnia jego dojrzewania i ułatwiają jego przerzucanie z komory do komory. Tak organizacja kompostowania rozkładających się odpadków pozwoli nam łatwo wyselekcjonować już gotowy do użycia naóz. Kompostowniki z tworzyw sztucznych mają pokrywę i moim zdaniem przykrycie np. plandeką winny mieć i pozostałe konstrukcje, ze względu na to by dozować wodę opadową i zabezpieczyć składowany materiał przed żerowaniem większych zwierząt, bo myszy nie unikniemy, ale to nie wielki problem, że mamy je w kompoście.

Jak produkować kompost?

podział kompostownikaMoja, dwuosobowa rodzina sortując domowe śmieci zbiera raz na dwa dni 5l - wiaderko organicznych i biodegradowalnych opadów, które zanoszę przez cały rok do kompostownika. Do tego dodaje, od wiosny do jesieni, chwasty z pielenia ogrodu, rozdrobnione gałęzie drzew i krzewów, liście z drzew owocowych, popiół z ogniska i od czasu do czasu posypuje pryzmę kilkoma garściami wapna dolomitowego. Korzystnym jest też przysypanie raz na jakiś czas dojrzewającego kompostu ok. 10 cm warstwą ziemi z ogrodu. Jeżeli dojrzewający kompost nadmiernie przeschnie należy z umiarem podlać go wodą. Wiosną dodaje do pryzmy ok. 10 kg ściętej młodej pokrzywy (bez kwiatostanów) mieszając ją z pozostałymi odpadami. W pokrzywie zwyczajnej jest mnóstwo witamin (np. A, B2, C, K), soli mineralnych (w dużej ilości potas i azot oraz fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk) a także chlorofil, karoten, ksantofil, pektyny, enzymy i kwasy organiczne. Substancje zawarte w pokrzywie wpływają doskonale na procesy rozwojowe roślin oraz na ich kwitnienie i plonowanie. Każdej wiosny tworzący się kompost zaszczepiam kolonią ok. 200 dżdżownic kalifornijskich, które zasilą kompost w biohumus. Dodając dżdżownice do kompostownika należy pamiętać o utrzymywaniu w nim odpowiedniej wilgotności i dodawaniu papieru lub kawałków tektury, w których jest celuloza niezbędna do tego by mogły się rozmnażać. Do przesiania gotowego kompostu od tego, który musi jeszcze dojrzeć używam sita ogrodowego o wymiarach oczek 100x22 mm. Dojrzały, dobrze przerobiony kompost, poza brunatną barwą, wydziela przyjemny zapach, zbliżony do zapachu próchnicy leśnej. Jego cząstki nie muszą być całkowicie rozłożone, by zasilić glebę. Bardziej rozdrobniony kompost stosuje do kwiatów doniczkowych lub jako składnik podłoża do wysiewu nasion. Do tych zastosowań możemy wymieszać go z piaskiem i gliną w równych ilościach.
W ogrodzie, kompost rozprowadzam na powierzchni gleby w ilości 10-15 litrów kompostu na 2 m2 a następnie mieszam go z jej górną, ok. 10 cm warstwą. Podczas sadzenia drzew i krzewów, wsypuje warstwę kompostu na dno dołka a ziemię, którą zasypuje bryłę korzeniową i mieszam z kompostem w stosunku 1:1.

Tak prowadzony dwukomorowy kompostownik w ogrodzie o powierzchni 4 arów pozwala mi wyprodukować każdej wiosny od 10 do 12 90 litrowych taczek kompostu nazywanego przez ogrodników „ogrodniczym złotem”.

  • Tytuł: Kompostownik - czyli jak żyć w zgodzie z naturą
  • Autor:
  • Data: 16/01/2015
  • Tagi:
Top