Morawski Mikulov z nieszpułką w tle
06/12/2019
Biohumus domowym sposobem
16/12/2019

Kompostowanie domowe – nowocześnie, łatwo i pożytecznie

 

Jak to jest u nas z odpadami? Z krajów skandynawskich idzie do nas nowa moda, związana z recyklingiem odpadów i  troską o środowisko. Uważa się tam, że samo segregowanie odpadów i ich recykling na składowiskach odpadów to już za mało. Odpady trzeba w miarę możliwości przetwarzać już w domu, bo kompostowanie domowe to konieczność.

 

Kompostowanie domowe

 

W Szwecji na wysypiska trafia tylko 5% wytworzonych w gospodarstwach domowych odpadów. U nas, z danych GUS wynika, że w 2018 oku na składowiska odpadów trafiło 10 446 tys. ton  – to jest aż 84% wszystkich odpadów.
W Polsce ciągle segregowanie odpadów postrzegane jest jako trudne, czasochłonne i kłopotliwe. Potrzebne są zmiany. Wyrobienie w sobie automatyzmów we wrzucaniu do odpowiedniego kosza właściwego surowca jest podstawą. Kiedy to opanujemy, z czasem można przejść do minimalizowania ilość odpadów. Każdy sposób jest dobry. W Szwecji ochrona środowiska jest niemalże sportem narodowym, nie mniej ważnym od biegów narciarskich. Za śmieci oddane do spalarni, płaci się dodatkowo, a za niesegregowanie odpadów można nawet trafić do sądu. Skandynawowie kompostują biodegradowalne odpady już w domu.

 

Kosz na śmieci segregowane – nowoczesny i estetyczny

 

Nasi ogrodnicy doskonale radzą sobie z kompostowaniem w ogrodach. Kompostowników w ogrodach jest coraz więcej i korzyści z ich utrzymywania są coraz bardziej doceniane. Ten tani i ekologiczny sposób pozyskiwania cennego dla upraw nawozu stał się powszechny i konieczny dla uprawy zdrowych warzyw.

 

Nieduży kompostownik do przydomowego ogródka lub na duży taras

 

Kompostownik kuchenny

 

Kompostowanie w domu budzi opory głównie za sprawą strachu przed   zapachem, jaki powstaje w procesie kompostowania resztek. A gdyby tych przykrych zapachów nie było? Rozwiązaniem jest kompostownik kuchenny. W zależności od potrzeb kompostowniki są metalowe, drewniane lub plastikowe, o pojemności nawet do kilkunastu litrów.
Większość kompostowników kuchennych ma w pokrywie filtr z węgla aktywowanego,  który pochłania nieprzyjemny zapach towarzyszący procesom kompostowania.

 

                           

 

Innym ciekawym rozwiązaniem kompostownika kuchennego na 5 litrów odpadów, jest wbudowanie w nim automatycznej funkcji odparowywania. Dzięki temu niewytwarzany jest żaden przykry zapach, a wrzucane odpady szybko przerabiają się na nawóz.

 

 

Bardziej zaawansowanym kompostownikiem kuchennym jest urządzenie posiadające specjalny wkład, zawierający komponenty wpływające na rozkłada resztek organicznych w specjalnych cyklach, zatrzymując wszelkie nieprzyjemne zapachy przez filtry. Urządzenie tego typu wszystko sieka, miksuje, napowietrza i ogrzewa,  przyspieszając tym samym kompostowanie. Już po dobie uzyskuje się tym sposobem coś w rodzaju bogatej w składniki odżywcze masy do dalszego kompostowania lub wyniesienia np. do kompostownika przydomowego lub ogrodowego. Niestety jest to jeszcze kosztowne urządzenie.

 

 

Estetyczny wygląd i niewątpliwe korzyści powinny być zachętą do wstawienia kompostownika kuchennego do nowoczesnego domu. Powinien on sprawdzić się w kuchni, ale można go także trzymać na balkonie lub tarasie.
Wyprodukowany tym sposobem kompost można wyłożyć na warzywnik i na rabaty kwiatowe. Wzbogaci on glebę  w próchnicę, zwiększy jej żyzność i napowietrzy ją. Można go też użyć do kwiatów doniczkowych i na trawnik.

 

Selekcja odpadów

Co nadaje się do kompostowania:
+ rośliny bez nasion,
+ łęty i odpady roślinne,
+ resztki spożywcze z domu,
+ papier, karton i tektura (bez impregnatów i kolorowych nadruków),
+ owoce (oprócz cytrusów),
+ popiół ze spalania drewna,

Do kompostowaia nie nadają się:
– mięsne odpady kuchenne, tłuszcze zwierzęce i roślinne, kości,
– inne materiały, których czas biodegradacji będzie dłuższy niż rok.

 

Suche materiały do kompostowania można gromadzić w ogrodzie w składanym koszu ogrodowym

 

Definicja odpadów

 

Odpady  – oznaczają każdą substancję lub przedmiot, których posiadacz pozbywa się, zamierza się pozbyć lub do których pozbycia jest obowiązany. Uciążliwość odpadów dla środowiska przejawia się przede wszystkim zanieczyszczeniem wód i gleb, skażeniem powietrza, niszczeniem walorów estetycznych i krajobrazowych oraz wyłączeniem z użytkowania terenów rolnych i leśnych zajmowanych pod składowanie odpadów.
Głównym wyzwaniem w gospodarce odpadami na najbliższe lata jest przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym, celem którego jest minimalizowanie ilości wytwarzanych odpadów oraz wykorzystywanie odpadów nieuniknionych jako zasobu dzięki procesom recyklingu. (GUS)

 

Definicja recyklingu

 

Recykling – to taki odzysk, w ramach którego odpady są ponownie przetwarzane na produkty, materiały lub substancje wykorzystywane w pierwotnym celu lub innych celach. Obejmuje to ponowne przetwarzanie materiału organicznego (recykling organiczny), ale nie obejmuje odzysku energii i ponownego przetwarzania na materiały, które mają być wykorzystane jako paliwa lub do celów wypełniania wyrobisk. (GUS)

 

Leszek Ciepielski
09.12.2019 r.
Ewa
Ewa

1 Comment

  1. Mateusz pisze:

    Bardzo ważne jest, tak jak już zostało wspomniane aby segregować odpady. Bardzo pomaga to w kompostowaniu. Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *