Friday 19, Jan 2018

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Jak wybrać grill do ogrodu? Test grillo-wędzarni Kansas.

Jak wybrać grill ogrodowy?

Do wyboru odpowiedniego grilla dochodzi się poprzez kolejne doświadczenia z różnymi ich rodzajami. Tak było i ze mną. W ciągu kilku lat miałem kilka takich urządzeń i teraz trafiłem w końcu na takie, które spełnia moje oczekiwania i do tego ma dwie funkcje - można na niej grillować i jeszcze wędzić. Teraz mam grillo-wędzarnię typu Kansas. Pięknie wygląda, a do tego posługiwanie się nią sprawia prawdziwą frajdę.

wedzarnia kansas

Zanim napiszę więcej o mojej nowej KANSAS i tym, co ona potrafi zobacz, jakie grille miałem wcześniej. Wszystkie moje grille, jakie miałem były na węgiel drzewny lub brykiety drzewne. Uważam, że prawdziwy smak mięs, kiełbas, ryb i warzyw można osiągnąć piekąc je nad wyżarzonym węglem drzewnym.

Są też urządzenia do grillowania elektryczne i gazowe, też doskonale spełniające swoje zadanie, ale nie będziemy mieli posługując się nimi zapachu dymu. One też mają swoje zalety, są łatwiejsze w eksploatacji, nie wymagają rozpałek i co prawda brudzącego węgla drzewnego stąd i one mają swoich amatorów.

Pierwszy mój grill był prostą konstrukcją na trzech nogach z emaliowanym paleniskiem i okrągłym drucianym rusztem. Pojemność rusztu umożliwiała przygotowanie mięs, kiełbasek, ryb czy kaszanek dla ok. 4 osób. Nie było też możliwości jednoczesnego przygotowania większej ilości potraw, ale moi synowie lubili tego grilla podczas wypadów nad wodę z racji jego małych gabarytów i nieskomplikowanego montażu.

Większe grille z pokrywami dają możliwość jednoczesnego przygotowania kilku potraw na różnych poziomach. Ten grill bardzo pasował mi w ogrodzie – nie trzeba było go montować i demontować, miał też w swojej dolnej części spust do usunięcia popiołu. Miałem wersję z dwoma kółkami do przemieszczania go, co było dodatkową zaletą.

grill z pokrywą

Z czasem porzuciłem wypady rodzinne za miasto połączone z grillowaniem i zainwestowałem w większe stacjonarne urządzenie, stabilne i umożliwiające przygotowanie posiłków dla większej ilości biesiadników. Podwieszany z regulacją ruszt ze stabilnym paleniskiem bardzo dobrze sprawdza się do dzisiaj. Szczególnie cenię sobie możliwość ustawiania po odsunięciu rusztu garnków i kociołków z ziemniakami, zupą czy gulaszem bezpośrednio na żarzącym się węglu, co powoduje szybkie doprowadzenie potraw do zagotowania. Regulacja wysokości rusztu daje możliwość stałego utrzymywania ciepłoty upieczonych mięs i warzyw. Do ramienia można też podczepić kociołek węgierski, w którym można ugotować smaczny gulasz.

grill podwieszany

A teraz o mojej KANSAS.

Grillo-wędzarnia KANSAS – nazwa jak z dzikiego zachodu, od razu wpadła mi w oko dzięki swojemu nowoczesnemu cylindrycznemu kształtowi. Producent postarał się wykonując urządzenie z dobrej jakości materiałów powlekając je proszkowo czarną farbą, co zapobiega łuszczeniu się farby w wyniku wysokich temperatur.

grillo-wedzarnia

Urządzenie składa się z trzech części zestawianych ze sobą bez zbędnych stałych połączeń – po prostu stawia się je jedno na drugim. Dolny element z nogami i paleniskiem można zestawić z pokrywą bez środkowego elementu.

wędzarka kansas

W pokrywie wbudowany jest termometr i regulator odprowadzania dymu.

pokrywa wędzarni

W dolnej i środkowej części grillo-wędzarni są drzwiczki umożliwiające dokładanie opału i kontrolę przebiegu smażenia lub wędzenia.

kansas

Kolumnowa budowa i dwa ruszty dają możliwości jednoczesnego przygotowania mięs, ryb i warzyw.

Absolutną nowością jest ustawienie bezpośrednio nad żarzącym się węglem drzewnym miski z wodą. Takie rozwiązanie pozwala na zachowanie soczystości mięs i ryb poddanych obróbce termicznej. Zachowują one soczystość dzięki parującej wodzie.

kansas

Funkcję wędzenia uzyskamy wtedy, gdy na węgiel drzewny lub brykiet nałożymy twarde drewno drzew liściastych w tym owocowych. Drzewo musi się palić powoli i wydzielać dym a nie ogień – uzyskamy to wtedy, gdy będzie ono wcześniej namoczone i pocięte w kawałki umożliwiające jego włożenie poprzez drzwiczki paleniska.

czym palić w kansasie

kasznka kansas

pieczarki

kiełbaski

podgrzewanie zupy

zupka

wędzarnia kansas

To wspaniałe urządzenie ma wysokość 75 cm dwa ruszty o średnicy 38 cm. Jest lekkie, bo waży tylko 5,4 kg. Ruszty pokryte są chromem, co powoduje, że nie rdzewieją i są łatwe w utrzymaniu czystości. Rozdzielność części pozwala na szybkie i dokładne wyczyszczenie paleniska i cylindrów. Kilka razy grillowałem na tym urządzeniu i mięsa były doskonale upieczone, soczyste, smaczne i o pięknym zapachu. Uważam, że warto wykładać zapeklowane mięsa nie bezpośrednio na ruszt, ale na tacki aluminiowe, co zapobiegnie skapywaniu tłuszczu na węgiel drzewny. Myślę, że to urządzenie posłuży mi jeszcze kilka lat dając wiele radości z jego korzystania.

Grillo - wędzarnię Kansas zakupiłem w sklepie TwójPasaż.pl - grille ogrodowe

 

Spróbuj i Ty.

  • Tytuł: Jak wybrać grill do ogrodu? Test grillo-wędzarni Kansas.
  • Autor:
  • Data: 19/06/2015
  • Tagi:
Top