Thursday 14, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Czy to już czas na pierwsze grillowanie?

Nie ma jeszcze połowy marca a ja robię w sobotę pierwszego grilla w ogrodzie. Jak do tej pory pogoda do tego zachęcała, ale jeżeli wierzyć telewizyjnym prognozom w sobotę ma być chłodniej, ale nie ma już wyjścia, bo goście zaproszeni i przygotowania ruszyły.

Mój domek w ogrodzie za miastem jest przygotowany do różnych sytuacji i nie straszne mu deszcze, zimno i upały. Żona coś tam przebąkuje, że będzie zimno i może by przenieść spotkanie do domu, ale ja przecież mam nową grillo-wędzarnie i nie zawaham się jej użyć!

Działa to pewnie jak w pewnym żarcie bodajże Andrzeja Mleczki, w którym żona mówi do męża:

Nie po to zbudowaliśmy w domu kominek, żebyś teraz przy nim nie siedział,

tak też jest z moją wędzarnią, nie po to ją kupiłem, żeby teraz stała w kacie i marniała.

Sobota za parę dni, znajomi zaproszeni, nowa wędzarnia typu kansas zmontowana już w ogrodzie, potrzebny jeszcze jakiś pomysł by było miło i atrakcyjnie.

wędzarnia kansas

Postanowiłem, że zaskoczę znajomych nowoczesnością połączoną z tradycyjną polską kuchnią i sięgnę do genialnych przepisów z 1927r., które znalazłem w książce Pani Aliny Gniewkowskiej pt. „Współczesna kuchnia domowa”.

współczesna kuchnia domowa - alina gniewkowska

Mieszanka nowoczesności grilla i tradycji może być piorunująca, zobaczymy.

Póki co trzeba wybrać z bogatego menu Pani Aliny zestaw, który dam radę przygotować, a reszta będzie mojego pomysłu.

Przystawki:

1) Śledź po hambursku[1]:

„Dobre śledzie wymoczyć 24 godziny, ściągnąć skórkę, łebki obcinać, śledzie rozpłaszczyć, wyciągnąć kość grzbietową – przez pół śledzia przekrajać – posmarować dobrą musztardą, zwinąć każdą połówkę, nadziać na patyk – złożyć do słoja, przesypując angielskim zielem – dodać parę listków bobkowych, zalać oliwą nicejską. Podając zalać octem”.

śledź po hambursku

2) Zapiekane plastry cukinii – mojego przepisu:

Cukinię pokroić w dość szerokie plastry i krótko obsmażyć na oleju rzepakowym, odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym, po czym ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i popieprzyć, posypać tartym żółtym serem i lekko podpiec – spróbuję na grillu, posypać natką z pietruszki i podać z grzankami natartymi przed podpieczeniem czosnkiem.

cukinia z grilla

Danie główne:

1) Gulasz [2].

„Zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki, rozprowadzić rosołem, dodać cebulkę, drobno poszatkowaną, posolić, wsypać trochę papryki, dodać parę łyżek śmietany. W to włożyć cielęcinę z chrząstkami, pokrojoną w grubą kostkę, razem dusić. Zamiast śmietany, można dać parę łyżek masy pomidorowej. Na chwilę przed podaniem gulaszu, ugotować w wodzie kładzionych klusek, kluski ugotowane wrzucić do rondla z gulaszem i razem zaparować”.

gulasz na ogniu

2) Befsztyk zwyczajny [3].

„Kawałek polędwicy ode łba lub pierwszą krzyżową wyżyłować, kości obkroić i pokrajać na dosyć grube plastry, które osolić, popieprzyć i rzucić na gorące masło. Skoro się befsztyk na drugą stronę przewróci, pokrajać cebulę na talarki, włożyć na patelnię, dobrze smażyć. Na półmisku befsztyki polać wysmażonym sosem z cebulą i obłożyć tartemi kartoflami”.

Po podsmażeniu na maśle spróbuję befsztyk trochę podwędzić i dopiero po ty dodać zeszkloną cebulkę.

befsztyk z grila

Na zatrzymanie gości:

1) Kiełbaska z wędzarni:

Z sosem korniszonowym [4].

„Zrobić ciemną zasmażkę, rozprowadzić rosołem. Kilka małych, ładnie pokrojonych korniszonów wrzucić do sosu, a jeżeli po ugotowaniu sos będzie mało kwaśny, dodać trochę octu lub soku z cytryny i zaprawić karmelem”.

kiełbaski z grilla

2) Kaszanka z rusztu.

Z sosem chrzanowym [5].

„Parę korzonków chrzanu oskrobać, utrzeć na tarce, postawić na blasze żeby trochę wywietrzał, lub sparzyć gorącą wodą. Przed obiadem wymieszać w rondelku parę łyżek śmietany z niecałą łyżeczką mąki, rozprowadzić rosołem, włożyć chrzan, dodać do smaku octu, a gdy kto lubi trochę ocukrzyć, postawić na ogniu do zagotowania. Postny sos rozprowadzić smakiem, wygotowanym z ryby. Przed podaniem zaprawić chrzan żółtkiem”.

kaszanka z grilla

Do dań zostaną użyte napoje współczesne.

Jestem pod wrażeniem języka używanego przez Panią Alinę Gniewkowską, rewelacja, mam nadzieję, że wyłapaliście te smaczki. Nie ma w jej przepisach dokładnego ważenia i mierzenia, bo dobry kucharz i kucharka smakują potrawy w trakcie gotowania, a miarkę mają w oku.

Jak mi się udało połączenie nowoczesnej technologii grillo - wędzarni z przepisami naszych Babć napiszę w następnym artykule.

 


[1] Alina Gniewkowska „Współczesna kuchnia domowa” wyd. III. Nakładem Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich w Warszawie. 1927 r.

[2] Alina Gniewkowska „Współczesna kuchnia domowa” wyd. III. Nakładem Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich w Warszawie. 1927 r.

 

[3] Alina Gniewkowska „Współczesna kuchnia domowa” wyd. III. Nakładem Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich w Warszawie. 1927 r.

 

[4] Alina Gniewkowska „Współczesna kuchnia domowa” wyd. III. Nakładem Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich w Warszawie. 1927 r.

[5] [5] Alina Gniewkowska „Współczesna kuchnia domowa” wyd. III. Nakładem Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich w Warszawie. 1927 r.

 

  • Tytuł: Czy to już czas na pierwsze grillowanie?
  • Autor:
  • Data: 12/03/2015
  • Tagi:
Top