Thursday 14, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Czosnek pospolity i czosnek niedźwiedzi - co mają w sobie dobrego?

Czosnek

...choć jego pełna nazywa to czosnek pospolity, pospolity nie jest, bo to bardzo cenna i niezastąpiona przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię narodową. Człowiek uprawia czosnek od dawna i dostrzegał zawsze jego zbawienne działanie na organizm ludzki.

czosnek

Czosnek przywędrował do nas z Azji i zadomowił się w kuchni europejskiej i naszych aptekach. Roślina ta zawiera olejki lotne o właściwościach leczniczych i związki mające działanie antybakteryjne. Zawiera witaminę C i witaminy z grupy B. Rzymianie przypisywali mu zdolność podnoszenia ducha i męstwa w boju, starożytni Grecy i Słowianie byli przekonani, że czosnek chroni przed jadem żmii, a w XVI w. postrzegano go, jako środek chroniący przed dżumą, zatruciami i gruźlicą. Współcześnie czosnek uważany jest za roślinę odkażającą, pobudzającą apetyt i poprawiającą trawienie, ma działanie żółciopędne, używany jest przy leczeniu astmy oskrzelowej, nadciśnieniu, gruźlicy płuc i przeziębieniach.

główki czosnku

Czosnek jest rośliną wytrzymałą na niskie temperatury, wzrost rozpoczyna już przy temperaturze 3-5oC, dlatego sadzimy go jesienią, bo wytrzyma nawet mroźne zimy i to bez przykrycia. Wyższe temperatury dniem powodują wzrost główek czosnku a niskie temperatury i krótkie dni przyczyniają się do wzrostu liści. Czosnek wymaga gleby żyznej i zasobnej w wodę. Ustawiając zmianowość zasiewów czosnek dobrze uda się po ziemniakach, roślinach motylkowych a także po ogórkach, kapuście i selerach.

Trzeba przestrzegać zasady by nie sadzić czosnku po czosnku, bo wtedy choruje i wyda niskie plony złej jakości.

Przerywnik – proponuję miksturę zdrowotną: ocet jabłkowy z czosnkiem na obniżenie poziom cholesterolu, która działa też przeciwmiażdżycowo i odtruwająco, zabija bakterie i wirusy, wzmacnia odporność organizmu

Sposób sporządzenia: kupujemy ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek, zlewamy ½ zawartości butelki i wkładamy do niej połówki obranych ząbków czosnku tak by zapełnić całą butelkę, identycznie robimy z drugą częścią octu. W rezultacie mamy dwie buteleczki octu jabłkowego z czosnkiem. Zawartość buteleczek mieszamy, co 2-3 dni i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

ocet jabłkowy

Sposób stosowania: 1 łyżeczka do herbaty octu zmieszać z 100g zimnego mleka (tylko tak można wypić, bo mleko neutralizuje smak i niestety mniej zapach, ale nie ma lepszego sposobu). Zażywać co 2 dzień przez trzy miesiące.                                                                                                                                  

Sadzenie czosnku – rozmnażanie następuje poprzez podział główek na ząbki i sadzenie ich. Ząbki przed posadzeniem trzeba posortować, wybierając duże i średnie ząbki, z których uzyskamy lepsze plony. Stosuje się dwie metody sadzenia jesienną (ozimą) i wiosenną (jarą). Lepsze plony uzyska się z czosnku ozimego sadzonego w końcu października lub na początku listopada.

Czosnek sadzi się w rzędach, co 20-30cm, zachowując w rzędzie odległości ok. 10cm. Przy uprawie na mniejszą skalę czosnek uprawiamy na zagonach w rozstawie 15x10cm. Głębokość sadzenia wynosi 5-8cm jesienią i 3-5cm wiosną.

czosnek pospolity

Czosnek jest dojrzały i nadaje się do zbioru, kiedy zasychają liście najczęściej dochodzi do tego na początku lipca dla czosnku ozimego i w końcu lipca dla czosnku jarego. Nie należy opóźniać zbioru, bo przetrzymany zbyt długo na zagonach będzie się gorzej przechowywać a nawet może dojść do tzw. uciekania czosnku, który podzieli się w glebie na ząbki i nie da się zebrać go w całości. Po zbiorze dosusza się główki na zagonie, po czym skracamy nieznacznie korzenie i zaplatamy w tzw. warkocze do dalszego przesuszenia tym razem w zadaszonym suchym miejscu.

czosnek pospolity

Pisząc o czosnku pospolitym nie sposób wspomnieć jeszcze o czosnku niedźwiedzim. To dziko rosnąca chroniona roślina dość pospolicie występująca na terenie niemal całej Polski – najliczniej w Kotlinie Sandomierskiej. Szczególnie dobrze rośnie w lasach bukowych.

czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi ma silne działanie bakteriobójcze i podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega chorobom nowotworom, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jest rośliną jadalną zwierającą znaczne ilości witaminy C. Liście czosnku niedźwiedziego można spożywać na surowo, ale także kisić i marynować. Najlepiej smakuje na surowo.

niedźwiedzi czosnek

By nie niszczyć go w lasach można go też posadzić w ogrodzie na stanowisku zacienionym i wilgotnym. Liście czosnku niedźwiedziego to baza do doskonałych nieskomplikowanych sałatek. Oto przepis na ulubioną przeze mnie:

Skład: 3 solidne garści liści czosnku niedźwiedziego, ok. 25dkg sera typu mocarella (może być biały twaróg), 10-15 pomidorów coctailowych, oliwa, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: liście umyć i rozdrobnić palcami, ser pokruszyć na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać odrobinę soli i pieprzu, całość zmieszać skropić oliwą i delikatnie wymieszać. Podawać z grzankami.

Smacznego!

  • Tytuł: Czosnek pospolity i czosnek niedźwiedzi - co mają w sobie dobrego?
  • Autor:
  • Data: 07/05/2015
  • Tagi:
Top