Sunday 22, Oct 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Cukinia czy kabaczek?

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Czy są to różne rośliny? 

Według źródeł, do jakich miałem dostęp wynika, że jest to to samo a nazwa cukinia lub kabaczek jest regionalizmem podobnie jak to ma miejsce z ziemniakiem, kartoflem czy pyrą. Niektórzy cukinię uważają za formę kabaczka. Kabaczek natomiast bywa też nazywany – dynią zwyczajną. Ja na swój użytek używam obydwu nazw i kabaczkiem nazywam roślinę wydającą jasnozielone bardziej zaokrąglone owoce a cukinia dla mnie jest bardziej podłużna w kolorach ciemnozielonym, ciemnozielonym z jaśniejszymi podłużnymi pasami i żółtą. Dla jasności, skoro nie ma różnicy, dalej będę pisał o tej roślinie – cukinia.

cukinia i kabaczek

Cukinia ma bogate wartości odżywcze, zawiera duże ilości cukrów, karotenu i witamin A, C, B1 i PP i co ważne nie kumuluje ona w sobie metali ciężkich. Zalety smakowe cukinii sprawiają, że jest ona bardzo popularną rośliną w krajach basenu Morza Śródziemnego. Przyrządza się z niej zupy, sałatki, desery, napoje i marynaty. Doskonale nadaje się do grillowania. Najlepsze są młode owoce cukinii długości od 10 do 25 cm. Dłuższe są też smaczne, ale mają twardą skórkę, którą trzeba obrać.

Ta chętnie uprawiana przez działkowców roślina przywędrowała do nas na początku XIX w. i nie od razu stał się popularna w naszej kuchni. „Współczesna kuchnia domowa” autorstwa Pani Aliny Gniewkowskiej z 1907r. nie podaje wśród swoich przepisów dania z cukinii. Współcześnie to popularna i chętnie uprawiana roślina w naszych ogrodach. Uprawa nie jest skomplikowana, choć cukinia ma swoje wymagania. Przede wszystkim to roślina wrażliwa na chłód i należy wysiewać ją dopiero po zimnej Zośce (15.05). Można też użyć wcześniej przygotowaną rozsadę, ale najlepiej wysiać ją w gniazdach po 3-4 nasiona w odstępach ok. 80 cm. Rośliny cukinii lubią miejsca słoneczne z żyzną utrzymującą wodę glebą. Jeżeli macie kompostownik to można na jego pryzmie posadzić kilka nasion. Z takiego siewu będziemy mieli szybciej dorodne cukinie a do tego kompostownik zyska na estetyce.

Podstawowymi zabiegami pielęgnacyjnymi są podlewanie, odchwaszczanie połączone z płytkim spulchnianiem gleby, obcinanie w końcu sierpnia wierzchołków pędów. Ten ostatni zabieg spowoduje zahamowanie wzrostu rośliny i przyspieszy dojrzewanie owoców. By uzyskać dobre plony trzeba też zwalczać choroby i szkodniki, jakie atakują cukinię. Szczególnie niebezpieczny jest parch dyniowatych, choroba występująca przede wszystkim przy wysokiej wilgotności i wysokich temperaturach. Porażone tą chorobą owoce są mniejsze, zniekształcone i łatwo gniją. W tych samych warunkach rośliny mogą być zaatakowane przez plamistość zgorzelową i mączniaka właściwego. W początkowej fazie tych chorób należy przeprowadzać opryski preparatami grzybobójczymi. Cukinię może zaatakować mszyca lub przędziorki. W przypadku pojawienia się ich na roślinach koniecznym jest wykonanie oprysków preparatami owado lub przędziorkobójczymi. Przy stosowania tych preparatów trzeba przestrzegać okresu karencji.

Cukinia to bardzo plenna roślina i zbiory jej prowadzi się przez całe lato. Jadalne są także kwiaty tej rośliny, które w wielu krajach są towarem handlowym. U nas nie spotkałem miejsca gdzie można je kupić, ale na swój użytek można je zebrać w swoim ogrodzie.

kwiat cukinii

Z kwiatów można przygotować bardzo smaczną przekąskę na upalne dni.

Składniki:
Kwiat cukinii, serek ziołowy, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:  nafaszerować kwiaty doprawionym serkiem z dodatkiem natki pietruszki, obtoczyć nieco luźniejszym ciastem naleśnikowym – usmażyć na głębokim tłuszczu roślinnym.
Cukinie teraz obficie kwitną - warto posmakować.
Czas wykonania - 10 min.

przekaska z cukinii

 

Najpopularniejszym u nas daniem z cukinii jest leczo, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Ja zaproponuję mniej znane danie, którego przepis dostałem podczas pobytu na Ukrainie –

Cukinię duszoną z warzywami na zimno.

Składniki: 40 dkg cukinii (różne kolory), 1 kg pomidorów, 30 dkg pora, 30 dkg słodkiej czerwonej papryki, 3 duże cebule, 1 strączek ostrej papryki, 6 ząbków czosnku, garść posiekanych listków: pietruszki, estragonu i selera naciowego, olej rzepakowy, sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia:

Posiekaną w dość grube plastry cukinię posypać pieprzem i lekko podsmażyć, po czym osolić. Posiekane pory, papryki i cebulę poddusić z dodatkiem oleju, po czym dodać posiekany czosnek, podsmażoną cukinię, przetarte przez sito pomidory, dodać sól i pieprz. Zagotować. Na koniec dodać posiekaną zieleninę. Wystudzić i podawać, jako zimny dodatek do potraw z mięs i ryb.

  • Tytuł: Cukinia czy kabaczek?
  • Autor:
  • Data: 29/07/2015
  • Tagi:
Top