Thursday 18, Jan 2018

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Jak lepiej wykorzystać powierzchnię warzywnika?

Warzywnik - 3 pomysły na wykorzystanie

Nie każdy ma to szczęście by mieć duży ogród z miejscem na trawnik, drzewa owocowe, kwietnik, warzywnik, a na dodatek domek ogrodowy. Szczególnie daje się to odczuć na działkach ogrodowych, gdzie często brakuje miejsca na warzywnik. Ja też tak mam. Ciągle brakuje mi powierzchni. Nie mogę sobie odmówić by nie mieć swoich, zdrowych i nienawożonych warzyw. Pilnuję, by mieć pomidory, ogórki, marchew, buraczki, fasolkę szparagową, bób, pietruszkę, selery, pory, cukinię, szczaw, cebulę dymkę ale przecież i sałatę, koper, rzodkiewkę. Pewnie nie wymieniłem wszystkich. Trzeba dobrze zaplanować siewy by mieć dla nich wszystkich miejsce. Sałata, koper i rzodkiewka to najwcześniej siane warzywa. I to, daje ogrodnikowi duże możliwości na wykorzystanie przestrzeni warzywnika.

nasiona

Czy warto na nie wydzielać oddzielne zagony?

Moim zdaniem nie, choć wielu ma na to swoje sposoby.

Mam sąsiadów działkowiczów, którzy te rośliny traktują jako przedplony, międzyplony i poplony. Tak też można, bo wiele warzyw sadzimy dopiero po „zimnej Zośce”, chociażby pomidory, paprykę, ogórki, a także rozsadę wielu innych ciepłolubnych warzyw. To przed nimi można wysiać rzodkiewkę i sałatę. Tak samo można wykorzystać zagony na fasolkę szparagową, którą sadzimy też dopiero w maju. Po zbiorze czosnku możemy posiać rzodkiewkę, a także koper na zimowe mrożenie. Odradzam siać po czosnku sałatę, która w momencie jak mamy pomidory i ogórki, już tak nie smakuje.

Wysoka tolerancyjność i odporność rzodkiewki i sałaty na niskie temperatury pozwala je zasiać w marcu i zebrać przed 15 maja. Dlatego tak dobrze nadają się one jako przedplon. Rzodkiewka i sałata dobrze zniosą nawet wiosenne przymrozki, a do ich kiełkowania dochodzi już przy temperaturach tuż poniżej zera.

Na dobre wykorzystanie powierzchni warzywnika mam inny, sprawdzony od lat sposób.

Obsiewam rzodkiewką, sałatą i koprem obrzeża zagonów np. cebuli, czosnku, bobu, marchewki i pietruszki. Nie szkodzi to głównym roślinom zagonu, a nawet dodaje uroku. Po zbiorze „obrzeżowej” rzodkiewki i sałaty, można w ich miejsce znowu je wysiewać i tak aż do września na ostatni ich zbiór.

Wykorzystuję też rzodkiewkę i koperek jako swoiste znaczniki.

Mieszam małe nasiona późno wschodzącej pietruszki i marchewki z rzodkiewką lub koprem. Sałata się do tego nie nadaje bo zagłuszy uprawę.

Mieszanie tych nasion ma tę zaletę, że:

  • zaznaczy rzędy siewu, do czasu wschodów,
  • umożliwia pielenie zagonów z chwastów nawet przed wschodami,
  • zapobiega konieczności przerywania przy zbyt gęstym wysiewach,
  • pozwala lepiej spożytkować miejsce w warzywniku.

Z koprem można postąpić jeszcze inaczej. Można go siać rzutowo w miarę obsiewania kolejnych zagonów z buraczkami, dymką, ogórkami itp. Po wyznaczeniu rzędów do siewu, siejemy w nie nasiona po czym rozsypujemy na całej powierzchni kilka szczypt nasion kopru i dopiero wtedy zagrabiamy. Tym sposobem będziemy mieli koper na całym warzywniku, co pozwoli na bieżące jego zbieranie, począwszy od małych roślin aż do wysokich, takich z baldachami nadającymi się do kiszenia ogórków. Kolejną zaletą siewu rzutowego jest to, że ograniczone będzie żerowanie na nim mszyc, które tak bardzo pustoszą siany w rzędach koper. Nie bez znaczenia jest także to, że tak wysiewany koper dodaje uroku warzywnikowi o czym wiedziały już nasze babcie.

Rzodkiewka i sałata są niewątpliwie królowymi nowalijek. Ich uprawa i zbiór dają dużo satysfakcji. Pojawiają się wiosną i właśnie wtedy smakują najlepiej. A może tak jest, bo przez zimę brakuje nam świeżych warzyw. Najlepiej schrupać je, świeżo przyniesioną z ogrodu lub zrobić z nich tradycyjną sałatkę.

Rozsada

Dobrym sposobem na lepsze wykorzystanie powierzchni warzywnika jest wysadzanie ich rozsady. To prawda, że rzodkiewki i koperku nie uprawia się z rozsady ale sałata jak najbardziej się do tego nadaje. Sałata z nasion zajmuje więcej powierzchni i trzeba ją przerywać by wykształciła dorodne główki. Z rozsady uzyskamy większe główki i do tego szybciej. Przy dużej tolerancji sałaty na niskie temperatury jej rozsadę można wyhodować w ogrodzie pod osłonami. Bardzo dobrze nadaje się do tego mała aluminiowa mini szklarenka z poliwęglanu (o której pisałem już wcześniej tutaj -> "Inspekt, czyli lubię poPRZESADZAĆ". Zapewni rozsadzie sałaty dobre warunki do rozwoju. Po wysadzeniu rozsady sałaty do gruntu szklarenkę można użyć do produkcji rozsady np. kwiatów jednorocznych.

miniszklarenka

Poeksperymentuj z tymi warzywami, a sam wypracujesz sobie sposób siewu, który będzie  Ci najlepiej odpowiadał i pozwoli lepiej wykorzystać powierzchnię warzywnika.

  • Tytuł: Jak lepiej wykorzystać powierzchnię warzywnika?
  • Autor:
  • Data: 06/04/2016
  • Tagi:
Top