Majowy spacer po ogrodach
15/05/2019
Wczesne siewy – czy to się udaje?
27/05/2019

Słój do fermentacji, przetworów i soków

 

Każdy, kto ma działkę lub ogródek, w czasie letniej obfitości owoców szuka pomysłów na przerobienie darów natury. Naturalny sok czy poddanie owoców procesowi fermentacji to sposób na przygotowanie pysznych, domowych specjałów. Słoik do fermentacji owoców będzie tutaj niezbędny.

 

 

Sok owocowy

 

Kto z nas nie pamięta owocowych soków z dzieciństwa, które robiły nam mamy i babcie? Dojrzałe owoce, przesypane cukrem powolutku puszczały sok. Wszyscy domownicy obserwowali ten proces, z niecierpliwością czekając na pyszny domowy syrop. Taki sok, rozcieńczony wodą, zawsze intensywnie pachniał i wyśmienicie smakował.

 

           

 

          

 

Domowe nalewki i wino

 

Domowe nalewki czy wino mają zupełnie inny smak niż podobne produkty kupowane w sklepach. Są dużo bardziej aromatyczne, pełne intensywnego, owocowego smaku oraz mają piękną, nasyconą barwę. Takie napitki pozwalają także na wykorzystanie indywidualnych receptur. Wybrane mieszanki owoców, dodanie ziół, miodu, określonych „tajemnych” dodatków, czynią te produkty wyjątkowymi. Któż z nas nie wspomina z sentymentem tego typu wyrobów, wykonanych przez bliskie osoby?

 

           

 

Nowoczesny słój do fermentacji

 

Słoje fermentacyjne, które można kupić obecnie, mają kilka udoskonaleń. Przede wszystkim jest to nakrętka, która ma dwie funkcje. Kiedy potrzebny jest w niej otwór, wtedy odkręcamy korek na środku. Gdy nie jest on potrzebny, zakręcamy go i mamy szczelne nakrycie słoja. Dodatkowo w zestawie mamy rodzaj uprzęży, dzięki której wygodnie możemy słój przenosić, bez obaw, że pod wpływem ciężaru śliskie szkło wysunie nam się z rąk.

 

 

Owocowe szaleństwo

 

Zrobienie domowych specjałów nie jest trudne. Potrzebujemy świeże i dojrzałe owoce, cukier i określone dodatki, by w prosty sposób przygotować zawartość. A potem, wystarczy uzbroić się w cierpliwość i poczekać na efekty naszej pracy.

Admin

Ewa
Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *