Wednesday 22, Nov 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Jakie prace w ogrodzie czekają nas w listopadzie?

W warzywniku

Zbieramy warzywa z grządek. Przed przymrozkami trzeba zbierać kapustę, seler korzeniowy, kalarepę jesienną i marchew. Pozostawiamy na zagonach do zimowania brukselkę, jarmuż i kilka pietruszek. Odmiany pietruszki odporne na mróz można pozostawić w gruncie przysypując je kilkucentymetrową warstwą kompostu lub słomą. Wczesną wiosną będziemy mieli natkę.

Dołujemy pory które wiosną będą miłym, zielonym dodatkiem do obiadów. Późną odmianę porów „Winter” można zostawić tam gdzie wyrastała. Odmiana ta wytrzymuje mróz do  -15 st C. Część warzyw można na zimę zakopcować bezpośrednio na warzywniku. Najlepiej na to nadaje się miejsce wyżej położone które nie zaleje woda. W wykopanym dołku zabezpieczonym siatką o małych oczkach umieszczamy warzywa i przysypujemy piaskiem, warstwą słomy i perforowaną włókniną. Przechowywane w takich warunkach warzywa nie więdną i zachowują chrupkość aż do wiosny.

Prace w warzywniku

Usuwamy z zagonów resztki roślinnych: naci, łętów, spadów owoców i chwasty. Nie skażone chorobami odpady wykładamy na kompost, a porażone zakopujemy do dołów, ograniczy to znacznie rozprzestrzenianie się chorób roślin i zmniejszy zachwaszczenie w przyszłym sezonie. Przygotowujemy podłoże do do następnego sezonu. Glebę przed zimą koniecznie głęboko, na cały sztych szpadla, przekopujemy, pozostawiając ją w tzw. ostrej skibie, czyli nie rozbijając brył i nie rozbijając grabiami. Kończymy przekopywanie poplonu i zasilamy glebę wapnem, gdzie jet to wymagane odczynem gleby. Gleba powinna być wapnowana regularnie co 3-4 lata. Na 100 m2  powierzchni warzywnika stosujemy: 15-25 kg na ziemiach lekkich i 10-20 kg wapna na ziemiach ciężkich. W listopadzie przed przymrozkami wysiewamy na niewielkich zagonach wczesne odmiany marchwi i pietruszki, które dadzą zbiór wiosną. 

W sadzie

Można jeszcze sadzić maliny i drzewka owocowe. Korzenie posadzonych drzewek, zwłaszcza brzoskwiń i moreli kopcujemy na wysokości ok 30 cm co pozwoli uchronić je przed przemarznięciem. Najlepiej do ściółkowania nada się kilkucentymetrowa warstwa liści (najlepiej z drzew lub krzewów ozdobnych) lub słomiastego obornika. Pamiętajmy by ściółkować dopiero wtedy, gdy ziemia płytko przemarznie. Wcześniejsze ściółkowanie może stać się  w zimie wokół drzewek siedliskiem gryzoni. By uchronić nektaryny i brzoskwinie przed kędzierzawości stosujemy oprysk preparatem grzybobójczym. Zabieg ten wykonujemy w słoneczny dzień przy temperaturze ok. +5 st. C. Zabezpieczamy  przed mrozem winorośl i jeżynę bezkolcową. Najlepiej zabezpieczą te rośliny słomiane maty lub włóknina.

Prace sezonowe w sadzie

Na drzewach zawieszamy karmniki dla ptaków, które wiosną pomogą nam zwalczać niechciane owady. Wykładamy w nich karmę z nasion roślin oleistych i systematycznie uzupełniamy ich stan. Przyzwyczai to ptactwo do miejsca. 

W kwietniku

Jeżeli nie wykopaliśmy jeszcze georginii, pośpieszmy się z tym. Wykopane bulwy tych kwiatów należy umieścić w skrzyniach lub pojemnikach z piaskiem i odstawić do piwnicy w której temperatura nie spada poniżej +5 stopni C. Nie należy się spieszyć z okrywaniem róż. Najlepiej to zrobić po 15 listopada. 

Wrzosy na kwietniku

Zbyt wczesne przykrycie róż może spowodować zaparzenie się pędów i gnicie pączków. Przed okryciem róż należy z nich usunąć liście aby nie gniły i nie pleśniały.

Przygotowujemy do zimy rośliny źle znoszące mrozy. Azalie i różaneczniki kopcujemy do wysokości ok. 20cm, wrzosy przykrywamy gałązkami drzew iglastych, otulamy słomą lub włókniną: hibiskusy ogrodowe, hortensje i powojniki.

 

Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć

Kalendarz

Top