Wednesday 13, Dec 2017

Blog ogrodniczy - Ogrodnik Leszek

Obrazek użytkownika Leszek

Miechunka

Miechunki

Patrząc na MIECHUNKI ma się nieodparte wrażenie, że trudno byłoby inaczej nazwać tę roślinę. Mają one charakterystyczne dzwonkowate brudnobiałe lub cynobrowoczerwone kwiaty w kształcie dzwonków. Dzwonki wyglądają jak mieszki (woreczki), pewnie z tego wywodzi ich nazwa. U nas można spotkać głównie dwie odmiany miechunek. Te o cynobrowoczerwonych mieszkach to Miechunka rozdęta a ta o brudnobiałych to Miechunka jadalna, nazywana też peruwiańską. Obie te odmiany u nas są roślinami ozdobnymi i doskonale nadają się do suszonych kompozycji kwiatowych, przez to że są trwałe i długo zachowują kolor. Obie miechunki są jadalne ale w naszej kuchni raczej się ich nie używa a szkoda, bo to bylina należąca podobnie jak pomidor, bakłażan i ziemniak do psiankowatych. Przynależność do psiankowatych od razu rzuca się w oczy po przekrojeniu i posmakowaniu owoców.

Miechunka rozdęta

Miechunka rozdęta

Ta wieloletnia, zimująca bylina w naszych warunkach wyrasta do wysokości ok. 1 m. Kwitnie od maja do czerwca. Kwiaty są zwisłe o koronie dzwonkowatej. Wydaje małe czerwone owoce wielkości małej wisienki. Owoce są soczyste, kwaśno-słodkie, odrobinę goryczkowate z drobnymi kosteczkami – smaczne. Miechunkę rozdętą można spotkać w lasach i zaroślach na Podkarpaciu. W ogrodach uprawiana jest rzadko. Miechunka rozdęta dobrze czuje się na lekkich, żyznych glebach ze słoneczną wystawą. Szybko się rozrasta, jest ekspansywna i ma tendencję do zagłuszania innych roślin. Najlepiej rozmnażać ją przez podział kłączy, które każdego roku mają duże przyrosty.

Miechunka rozdęta

Miechunka jadalna - peruwiańska

Miechunka jadalna

Miechunka jadalna

Bywa nazywana też rodzynkiem brazylijskim, wiśnią peruwiańską, jagodą inkaską, jagodą peruwiańską i topo-tono. W krajach anglosaskich nazywają ją goldenberry. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej (Boliwia, Chile, Meksyk, Peru, Kolumbia i Ekwador), skąd rozprzestrzeniła się na cały świat. Jest bardzo cenioną rośliną kulinarną na amerykańskim kontynencie. Nic dziwnego - malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Ma bardzo smaczne, nieco większe od swojej kuzynki, Miechunki rozdętej, owoce bogate w witaminy, składniki mineralne i wartości odżywcze. Owoce są wielkości pomidorka koktajlowego. Są słodko-kwaśne z nieznaczną goryczką, w smaku przypominają mieszankę pomidora z pomarańczą i agrestem.

Jak można wykorzystać owoce miechunki jadalnej w kuchni?

Można je wykorzystać na różne sposoby, to bardzo uniwersalna roślina. Owoce najprościej jest spożyć na surowo. Można dodać je do różnych sałatek warzywnych, podniosą ich smak i uatrakcyjni wygląd. Owoce nadają się do suszenia po którym smakują jak suszone winogrona czyli rodzynki, może właśnie dlatego nazywa się je rodzynkami brazylijskimi. Znany jest też dżem z miechunki. Latynosi używają tych owoców jako składnika wielu sosów na zimno.

Miechunka jadalna - peruwiańska

Miechunka - właściwości odżywcze

Znane jest też prozdrowotne działanie owoców miechunki, która dostarcza organizmowi człowieka witaminę A, C, B (B1, B2, B6), niacyny, fosfor i beta-karoten. Zawiera też sporo białka. Wiedza o dobroczynnych zaletach miechunki znana jest u nas od lat. W wydawnictwa zielarskich lat pięćdziesiątych XX w. dużo pisze się o miechunce, ciągle jeszcze u nas nie znanej jako rośliny o jadalnych owocach.

W sklepach ze zdrową żywnością można kupić suszone owoce miechunki, nie są tanie bo za 500 g opakowanie trzeba zapłacić ok 40 zł. Może zatem warto samemu poeksperymentować i posadzić tę roślinę w swoim ogrodzie. Cieszyć się jej kwiatami, zbierać owoce, robić z nich sałatki, sosy i suszyć je.    

Top